Amenințător, dictatorul de la Kremlin spune că aproape toate forţele nucleare ale Rusiei au fost modernizate

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, Vineri, că 95% din forţele nucleare strategice ale ţării sale au fost modernizate şi că forţele aeriene tocmai au primit în dotare patru bombardiere supersonice cu capacitate nucleară, transmite Reuters.

Putin a făcut aceste afirmaţii într-un discurs înregistrat pentru a marca Ziua apărătorului patriei, care celebrează forţele armate, după ce Joi a zburat la bordul unui bombardier strategic Tu-160M modernizat.

În ajunul împlinirii a doi ani de la startul războiului în Ucraina, liderul rus i-a omagiat pe soldaţii care luptă în ceea ce el a numit o ”operaţiune militară specială”, salutîndu-i drept eroi care luptă pentru ”adevăr şi justiţie”.

De asemenea, el a depus o coroană de flori la mormîntul soldatului necunoscut de lîngă zidul Kremlinului, în onoarea celor căzuţi în lupte.

Preşedintele a dedicat o mare parte a discursului pentru ceea ce a prezentat drept realizările complexului militaro-industrial.

Mesajul său a fost acela că triada nucleară a Rusiei – capacităţile sale nucleare terestre, maritime şi aeriene – sunt aduse la zi, fiind modernizate constant, şi în stare bună.
”Încorporînd experienţa noastră reală de luptă, vom continua să întărim forţele armate în orice mod posibil, inclusiv prin eforturi permanente de reechipare şi modernizare”, a spus Putin.

”Astăzi, partea de arme şi echipamente moderne în forţele nucleare strategice a atins deja 95%, în timp ce componenta navală a triadei nucleare este la aproape 100”, a adăugat el.

Putin a mai spus că Rusia a început producţia de serie a noilor sale rachete hipersonice Zircon şi că noi sisteme ofensive, pe care nu le-a precizat, sunt în curs de testare.

Noi submarine strategice au ajuns în dotarea Marinei şi patru bombardiere strategice cu capacitate nucleară Tu-160M, de tipul celui cu care Putin a zburat Joi, tocmai au fost livrate forţelor armate.

”Urmează dezvoltarea şi producţia de serie a modelelor promise, introducerea tehnologiilor de inteligenţă artificială în sfera militară”, a mai spus el.

Putin a declarat frecvent că generaţia cea mai recentă de arme avansate ale Rusiei nu este egalată de nici un rival, însă unele dintre sistemele noi au avut întîrzieri în testare şi desfăşurare.

Luna trecută, şeful companiei care produce racheta hipersonică Zircon a fost citat de media de stat spunînd că intrarea ei în serviciu ”nu este o procedură rapidă şi va implica un anumit număr de testări”.

În decursul războiului din Ucraina, Putin a reamintit în mod repetat Occidentului capacităţile nucleare ale Rusiei.

Avionul cu care a zburat Joi este capabil să poarte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleară cu rază scurtă, şi poate zbura 12.000 km non-stop fără realimentare.