ALIATII AR INTENTIONA SA REANIMEZE CONSILIUL NATO-RUSIA

Țările din Alianța Nord-Atlantică vor să invite la dialog Rusia la sfîrșitul lui februarie sau începutul lui martie în cadrul formatului conceput în acest sens, Consiliul NATO-Rusia, unul care a fost însă tras pe linie moartă din cauza crizei din Ucraina, relatează AFP, citînd surse diplomatice.

Miniștrii afacerilor externe din NATO ar fi convenit în decembrie să reanimeze Consiliul NATO-Rusia, un format de dialog aflat în adormire din iunie 2014.

Prima întîlnire ar urma să-i reunească pe ambasadorii celor 28 de state membre NATO și pe ambasadorul rus pe lîngă Alianță, Aleksandr Grușko.

«Reuniunea nu va avea loc înainte de ministerială (reuniune a miniștrilor apărării din statele membre care va avea loc la 10-11 februarie la Bruxelles — n.r.) ci mai degrabă la sfîrșitul lui februarie începutul lui martie», a declarat un diplomat pentru AFP.

«Este de presupus că Rusia va accepta. Trebuie însă vorbit cu rușii, în special despre ordinea de zi. Ucraina va fi pe agendă», a mai spus sursa citată.

Potrivit afirmațiilor a doi diplomați, Aliații își doresc să discute despre prevenirea incidentelor aeriene, în special la frontiera turco-siriană, după distrugerea unui bombardier rus de către turci în noiembrie, precum și despre chestiunea transparenței și a previzibilității exercițiilor militare organizate de Rusia.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvînt al NATO a refuzat orice comentariu. Șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a promis în decembrie că va explora modalitatea de organizare a unei reuniuni, agenda și data.

Șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier solicită de un an reînnodarea dialogului cu Moscova în cadrul acestui format, însă s-a lovit de opoziția majorității membrilor NATO.

În decembrie, pe fondul apropierii de Moscova în vederea soluționării crizei siriene, secretarul de stat american John Kerry s-a raliat și el ideii, atrăgînd de partea acesteia pe toți aliații occidentali și făcînd să cedeze țările din Europa de Est, adeptele unei linii dure față de Rusia în criza ucraineană, notează AFP.

«Se știe că ne îndreptăm spre ani, poate chiar decenii, de tensiuni cu Rusia. (...) Trebuie să găsim un modus vivendi pentru a evita ca lucrurile să nu degenereze», a explicat un diplomat.

După anexarea Crimeii în martie 2014 și începutul ofensivei rebelilor pro-ruși în estul Ucrainei, Alianța Nord-Atlantică a suspendat orice cooperare practică cu Moscova, dar a dat asigurări că canalele de dialog politic vor rămîne deschise.

Între timp, au avut loc mai multe întîlniri între secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.

Sursa: Agerpres