ALEXANDRU TANASE, DESPRE DECIZIA CU PRIVIRE LA POLITA MEDICALA: ESTE ABSOLUT CORECTA!

Fostul președinte al Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănase, spune că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la polița medicală este absolut corectă. “În regim de normalitate, sistemul nostru este capabil să trateze fără probleme persoanele care muncesc peste hotare și care vin în vizită în Moldova. Acum, însă, noi ne confruntam cu o situație total diferită: astăzi, sistemul moldovenesc de sănătate publică, în mod potențial, trebuie să absoarbă mii de persoane, care, în mod obișnuit, nu domiciliază în Republica Moldova și care, de fapt, vin acasă anume cu acest scop – de a primi asistență medicală, în caz că vor fi infectate”, scrie Tănase.

Constituționalistul explică faptul că, astfel, sistemul este supus unor sarcini pentru care nu a fost pregătit. „Soluțiile pentru a face față unei crize majore necesită mulți bani. Acești bani nu au fost și nu aveau cum să fie bugetați anul trecut deoarece nimeni nu putea presupune apariția unei asemenea crize. În SUA, potrivit businessinsider, valoarea integrală a unei internări de șase zile pentru tratamentul simptomelor coronavirusului, pentru cineva fără asigurare, s-ar cifra la o medie superioară de 73.300 USD. Desigur că în Moldova prețurile sînt mai mici, dar nu sînt neglijabile, cu atît mai mult că acești bani nu au fost planificați”, spune Alexandru Tănase.

Fostul ministru al Justiției cheamă diaspora la solidaritate. Tănase este convins că suma de 4.056 lei nu este o sarcină disproporționată. „Veniturile celor din Moldova sînt mai mici decît a celor din diasporă, astfel sarcina impusă este una destul de rezonabilă”. Totodată, el le-a amintit moldovenilor de peste hotare că banii pe care îi trimit acasă ajung la copii, părinți sau bunici, nu și în susținerea sistemului de Sănătate din Moldova.

Într-un final, Alexandru Tănase le recomandă celor care se revoltă să fie atenți cum funcționează acest sistem în țările în care se află. „Nu există sistem unde nu ai plăti nimic și ai benefica de toate”.