ALEXANDR STOIANOGLO: STATUL A FOST PREJUDICIAT CU 1,2 MLRD LEI IN DOSARUL „METALFEROS”

Pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, iar SA „Metalferos” avea conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în medie, pînă la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stînga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei. Detaliile au fost prezentate de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă.

„Concomitent, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012-2019, cetățeanul Plahotniuc (fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, n.r.) ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania. În baza unor contracte fictive, semnate între SA „Metalferos” și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revîndute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27%”, a notat procurorul.

Acum două săptămîni, în urma acțiunilor de urmărire penală, au fost reținuți 16 pretinși participanți la această schemă. Însă, magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuiților. Acum, toți figuranții sînt cercetați în libertate. Aceștia sînt învinuiți de escrocherie și spălare de bani, săvîrșite în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale.

Șeful Procuraturii a remarcat „repetarea blocajelor din partea magistraților de fiecare dată și în fiecare caz în care sînt atinse interesele cetățeanului Vladimir Plahotniuc”. „Am semnalat și anterior despre obstacolele și blocajele în calea procurorilor la arestarea, în lipsă, a lui Plahotniuc, la arestarea proprietăților acestuia, la autorizarea perchezițiilor în fostul sediu al Partidului Democrat sau arestarea persoanelor implicate în frauda bancară. Pot anticipa deja motivația judecătorilor, precum că probatoriul prezentat de procurori e slab. E un pretext steril pentru a conferi plauzibilitate soluțiilor pe care le emit instanțele”, a spus procurorul.

„Ultimul lucru pe care mi-l doresc e o confruntare cu sistemul judecătoresc. În niciun caz nu atentez la independența judecătorilor. Dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese”, a mai spus Stoianoglo.

Sursa: IPN