„ALERGIA” IPOCRITA A DEMOCRATILOR LA RIDICARILE DE IMUNITATI

Ei sînt cei care au creat precedentul

Am văzut cu toţii vehemenţa cu care deputaţii PDM şi cei din Partidul Şor condamnă ridicările de imunităţi parlamentare ale celor 4 membri ai Partidului Şor (Ilan Şor, Marina Tauber, Reghina Apostolova şi Petru Jardan) şi a deputatului democrat Vladimir Cebotari, declarînd că sînt răfuieli politice. Ne-am obişnuit de mult timp să tot auzim orice bandit şi hoţ care atunci cînd e prins asupra faptului şi condamnat declară că este „prigonit politic”. O astfel de etichetare asumată, cred toţi că îi înnobilează, îi purifică, îi exonerează de reala lor identitate de mafioţi nenorociţi.

Ridicarea imunităţii parlamentare a celor cinci deputaţi s-a făcut în contextul existenţei certe, probate a acţiunilor lor cu caracter penal. În plus, aflăm dintr-o interpelare a procurorului general interimar adresată Curţii Constituţionale (CC) că, pe parcursul aprofundării cercetărilor penale, ies la iveală noi şi noi infracţiuni penale ale celor cinci deputaţi.

„Alergia” democraţilor la aceste ridicări de imunităţi parlamentare este cu atît mai ipocrită cu cît ei sînt cei care au creat un precedent. Este vorba despre un precedent abuziv, care nu se poate compara nici pe departe cu absoluta legalitate a ridicărilor de imunităţi celor amintiţi. Aici ne referim la ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. La ordinul lui Plahotniuc, procurorul general de atunci a cerut ridicarea imunităţii lui Filat în virtutea unor acuze generice şi nefondate, iar ulterior acesta a fost condamnat nu pentru acuzele aduse în sprijinul ridicării imunităţii, ci pentru cu totul alte fapte. Iar alde Filip, Candu sau Cebotari nu s-au revoltat atunci.

În acest context, ca o paranteză, referitor la interpelarea de către procurorul general interimar a CC spre a se pronunţa dacă este constituţional ca cei cinci deputaţi să fie cercetaţi penal şi pentru noile infracţiuni penale depistate după ridicarea imunităţilor, fără să mai ceară votul în Parlament, îi amintim că guvernarea PDM, prin Parlamentul controlat de Plahotniuc, a creat un precedent prin însuşi cazul lui Filat.

Întrebarea justificată pe care şi-o pune întreaga societate este: Cînd vor fi ridicate imunităţile lui Andrian Candu, Pavel Filip, Alexandru Jizdan şi Monica Babuc şi cînd vor fi reţinuţi şi cercetaţi penal Dorin Drăguţanu, Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Adriana Beţişor şi restul complicilor lui Plahotniuc la furtul miliardului şi la uzurparea Puterii în Stat?

Este clar că actualii guvernanţi nu vor să procedeze în stilul lui Plahotniuc, că au nevoie să acumuleze cît mai multe probe, că procesul e îngreunat şi din pricină că Plahotniuc a ordonat distrugerea multor probe, dar totuşi există suficiente dovezi pentru care pot fi reţinuţi preventiv şi cercetaţi penal spre a-i împiedica să fugă peste hotare, în ţări din care va fi dificil sau imposibil să fie extrădaţi, aşa cum este şi cazul lui Şor. Uzurparea Puterii în Stat şi furtul miliardului sînt cele mai grave şi mai reale crime ale lui Plahotniuc şi ale complicilor lui, apoi urmează celelalte! Mai aşteptăm mult pînă cînd Procuratura şi Justiţia vor scăpa de timorare în faţa spectrului umbrei lui Plahotniuc?

Mihai CONŢIU