AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Zelenski se așteaptă la intensificarea atacurilor rusești

Luptele din Ucraina se concentrează în continuare pe Severodonețk. Rușii au ordin să cucerească orașul pînă miercuri, pentru ca toată regiunea Lugansk să se afle sub controlul Moscovei. Putin ar fi vrut ca acest lucru să se întîmple de la întîi iunie, dar apărătorii din Severodonețk nu au renunțat.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile asupra Ucrainei în timp ce Kievul aşteaptă o decizie a Uniunii Europene privind acordarea statutului de ţară candidată.

„Evident că săptămîna aceasta ar trebui să ne aşteptăm de la Rusia o intensificare a activităţilor sale ostile, ca exemplu”, a spus Zelenski în intervenţia sa video din fiecare seară. „Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva altora ţări europene. Ne pregătim. Noi sîntem gata”, a continuat el.

Zelenski a promis de asemenea că va recuceri zonele din sudul Ucrainei aflate în prezent sub ocupaţie rusă. „Nu vom preda sudul nimănui”, a spus liderul de la Kiev după ce s-a întors dintr-o vizită pe frontul sudic. El a adăugat că Ucraina îşi va restabili accesul în siguranţă la Marea Neagră şi Marea Azov în acest proces.

Preşedintele Ucrainei a promis, de asemenea, că țara sa va face tot posibilul pentru a relua exporturile de alimente de îndată ce acest lucru va putea fi realizat cu ajutor internaţional.

 

Noi atacuri ale rușilor în Harkov

Noi atacuri ale rușilor au fost lansate în noaptea de duminică spre luni, fiind răniți trei copii și distrusă infrastructură civilă în localitatea Ivanivka, conform șefului Poliției regionale Harkov, Volodimir Timoșko, citat de The Kyiv Independent.

 

Performanța forțelor aeriene rusești a fost una slabă

În analiza frontului de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că operațiunile terestre și aeriene tactice ale Rusiei au rămas concentrate pe sectorul central din Donbas în weekend.

Londra spune că, de la debutul războiului (24 februarie) și pînă în prezent, performanța forțelor aeriene rusești a fost una slabă, ceea ce explică și lipsa unui succes al campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

Rusia nu poate cîștiga deplină superioritate aeriană și a operat fără să își asume riscuri, pătrunzînd rareori adînc în spatele liniilor ucrainene. Acest fapt a avut ecou asupra trupelor sale terestre, notează britanicii.

De ani de zile, mare parte din antrenamentul forțelor aeriene din Rusia a fost conceput pentru a impresiona oficialii înalți, mai degrabă decît pentru a dezvolta inițiativa dinamică în rîndul echipajelor aeriene, potrivit raportului realizat de Ministerul britanic al Apărării.

 

Rusia folosește așa-numitele „procese pentru crime de război” pentru a alimenta propaganda

Rusia folosește așa-numitele „procese pentru crime de război” pentru a propulsa narațiuni false despre războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) în evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață.

Experții ISW susțin că este posibil ca autoritățile ruse să încerce să folosească procesele înscenate împotriva militarilor ucraineni, în special a luptătorilor de la combinatul de la Mariupol, reluînd teoria potrivit căreia războiul este o „operațiune specială de denazificare”.

Citînd Ministerul Apărării din Regatul Unit, ISW a spus în evaluarea sa că decizia Rusiei de a-și numi invazia o „operație militară specială”, mai degrabă decît un război, îi poate limita capacitatea de a găsi „mijloace legale de a pedepsi dizidenții militari și cei care refuză să se mobilizeze”.

ISW mai spune că puterea concentrată a artileriei ruse, asociată cu unitățile de infanterie probabil slăbite, rămîne insuficientă pentru a permite avansurile rusești în Severodonețk.

Forțele ruse au continuat să se pregătească să avanseze spre Sloviansk de la sud-est de Izium și vest de Lîman, mai notează ISW.

Forțele ruse se concentrează pe întărirea pozițiilor defensive de-a lungul Axei de Sud din cauza recentelor contraatacuri de succes ucrainene de-a lungul graniței dintre Herson și Nicolaev. Totodată, contraatacuri ucrainene de succes în zona Zaporojie forțează armata rusă să trimită întăriri în acest sector slăbit al liniei frontului.

Forțele ruse desfășoară probabil atacuri de artilerie sub steag fals împotriva teritoriului stăpînit de Rusia pentru a descuraja sentimentul ucrainean și a încuraja mobilizarea forțelor proxy, mai notează ISW.

 

Separatiștii proruși se plîng de tancurile rusești

Serviciile de informații ale Ucrainei au surprins conversația a doi soldați separatiști proruși care se plîng de condițiile în care luptă: nu sînt suficienți oameni, cei care sînt în tranșee sînt obosiți, ucrainenii îi atacă mereu, iar armata rusă este dotată doar cu vechituri. Ei confirmă astfel cea mai recentă evaluare a ministerului britanic al Apărării, care vorbește despre probleme serioase de moral printre invadatori.