Agresiunea rusa este o problema pentru intreaga lume

Secretarul general al Amnesty International, Agnes Kallamar, a spus că au existat declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale altor lideri ruşi că şi-au exprimat ura faţă de poporul ucrainean.

„Pot înţelege de ce poporul ucrainean vrea să fie dezvăluită cea mai mare crimă din lume. Există declaraţii, comentarii, discursuri ale lui Putin şi ale altor lideri ruşi care îşi arată ignoranţa şi ura faţă de poporul ucrainean. Nu folosim aceste declaraţii ca parte a dovezilor atunci cînd investigăm genocidul”, a spus Kallamar.

Ea a mai remarcat că în acest război, violenţa devine ceea ce cer liderii, deoarece creează gîndirea corectă sistemică.

„Violenţa devine principala cale de acţiune, este tolerată şi uneori chiar glorificată. Nu există control, iar asta creează condiţii pentru comportamentul violent, există un regim de impunitate. Violenţa devine ceea ce cer liderii, ei creează o gîndirea sistemică. Vedem toate acestea în acest război. Nu avem nici o dovadă că şefii militari au cerut torturarea sau omorîrea civililor ucraineni, dar avem dovezi că aceştia nu au oprit aceste crime. Prin urmare, ele sunt repetate iar şi iar”, a spus secretarul general al Amnesty International.

Kallamar a subliniat că misiunea Organizaţiei este de a informa restul lumii despre amploarea şi natura încălcărilor comise de ruşi în Ucraina, că agresiunea rusă este o problemă pentru întreaga lume.