AERODROMUL DIN ORASUL RUSESC KURSK A FOST ATACAT CU DRONA

Un atac cu dronă a avut loc pe un aerodrom situat în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, a anunţat marţi dimineaţa guvernatorul acesteia, la o zi după ce Moscova a acuzat Kievul că a lovit cu drone două dintre bazele sale aeriene, informează AFP.

Din cauza unui „atac cu dronă în zona aerodromului din Kursk, un rezervor de stocare a petrolului a luat foc. Nu sînt victime”, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe reţelele sociale.

Un cercetător al publicației de investigații Bellingcat a publicat un video ce arată fum care se ridică din Kursk.

Acest nou atac are loc după o salvă de rachete lansate de Rusia asupra infrastructurilor ucrainene. Din cele peste 70 de rachete lansate de Moscova, „majoritatea” au fost doborîte, a dat asigurări preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Însă noua salvă a fost una deliberată, „pentru a-i face pe ucraineni să sufere cît de mult posibil”, în condiţiile în care un frig glacial a lovit Ucraina, a afirmat directorul Ukrenergo, operatorul ucrainean.

„Un vîrf al frigului” este aşteptat marţi şi miercuri, a atenţionat Volodimir Kîdrîţki la televiziunea ucraineană. „Momentul pe care ruşii l-au ales pentru acest atac este legat de dorinţa lor de a produce (...) maximum de pagube sistemului nostru energetic”, a apreciat el.

Aproape jumătate dintre instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate după luni de atacuri sistematice, cufundîndu-i pe ucraineni în frig şi întuneric, conform Agerpres.

Reparaţii de urgenţă sînt în curs, a anunţat operatorul reţelei electrice, însă întreruperi de curent vor trebui să fie aplicate în toată Ucraina.

Armata rusă a recunoscut că a întreprins „un bombardament masiv efectuat cu arme de înaltă precizie”, luni, în jurul orelor 12:00 GMT, ce a vizat situri militare ucrainene şi infrastructuri energetice privind forţele ucrainene. Bombardamente pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a apreciat vineri drept „necesare şi inevitabile”.

Luptele continuă de asemenea să facă ravagii pe linia frontului. Armata ucraineană a anunţat luni că a respins, în timpul celor 24 de ore precedente, mai multe atacuri, în special în sectorul Bahmut, în est.

Sursa: digi24.ro