Adevarata zi de nastere a lui Iisus Hristos

Confuzia dintre funcția de președintă cu cea de Primă Doamnă soție de Președinte

*Masa de Crăciun și sora președintei Sandu. Fiind întrebată dacă și-a gătit personal masa de Crăciun, președinta Maia Sandu a spus că bucătăreasa casei a fost sora domniei sale, ”care a revenit de peste hotare”. Nu ne este clar în ce condiții ”a revenit de peste hotare” – doar pentru perioada sărbătorilor și gătitul în bucătărie sau definitiv, pentru un trai mai bun cu o soră președintă de Țară?

*Sandu confundă funcția de președintă cu cea de Primă Doamnă soție de Președinte. Numeroși cititori ne semnalează, cu revoltă, faptul că, într-o Țară atît de săracă, președinta Sandu își etalează zilnic cele mai rafinate, scumpe și multiple ținute vestimentare, toate confecționate la comandă, din cîte se vede. Toți fac trimitere, prin comparație, la modestia și echilibrul vestimentar discret ale Angelei Merkel, premierilor britanici Margaret Thatcher și Theresa May etc. Ce le putem spune? Președinta Sandu face o confuzie teribilă și impardonabilă între reprezentarea vestimentară protocolară a unei președinte de Țară și cea doar ocazională, foarte rară, a unei Prime Doamne soție de Președinte de Țară.

*Adevărata zi de naștere a lui Iisus Hristos. După cum se știe, unii sărbătoresc nașterea lui Iisus pe 25 Decembrie, alți pe 7 Ianuarie, iar alții deloc. O echipă de cercetători madagascarieni a descoperit că adevărata zi de naștere a lui Iisus este 25 Decembrie. Confuzia vine de la faptul că, fiind vreme geroasă, cu nămeți uriași și, deci, drumuri impracticabile, Iosif Tîmplarul din Nazaret, tatăl vitreg al lui Iisus și soțul încă Fecioarei Maria, a ezitat să se grăbească să-i declare nașterea pînă pe 7 Ianuarie. Ezitarea lui ținea și de faptul că nu a vrut, totuși, să-l înfieze, adică să-i dea numele său, părîndu-i-se suspectă nașterea unui copil din flori. Musulmanii nu-i serbează nașterea și nu-i comemorează nici răstignirea din cauza ambiguităților statistice – la importanța nașterii unei astfel de personalități divine, cum e cu putință să nu existe un certificat de naștere atestat oficial și cu martori subscriși chiar? La fel și în cazul răstignirii – nu există absolut nici un certificat de deces și nici vreun raport al unui medic legist care să-i fi constatat decesul și cauzele, precum și unul de autopsie. (M. C.)