Adevarata cauza a exploziei rachetei din Polonia

Succesiunea precisă a evenimentelor e irelevantă. Nu contează dacă racheta ajunsă în satul polonez de graniță Przewodów a fost rezultatul unui tir ucrainean defensiv anti-rachetă, cum au afirmat Președintele Joe Biden, Președintele polonez Andrzej Duda și alți demnitari din NATO, sau dacă a fost o greșeală din partea armatei ruse, cum suspectau unii inițial. Adevărata cauză a exploziei și a morții a doi oameni este invazia rusă din Ucraina, o invazie care a degenerat deja într-o formă avansată de terorism de stat,scrie THE ATLANTIC, potrivit RADOR.

De obicei, la tactici teroriste apelează mici bande de extremiști ori revoluționari, nu state consacrate care aspiră să aibă influență în lume. Rusia se folosește acum de ele pentru că președintele rus știe că e pe cale să piardă războiul, și încă în multe moduri diferite. Armata rusă pierde pe cîmpul de luptă. Guvernul rus pierde pe frontul diplomatic. Conducătorul rus pierde și în plan politic.

Vladimir Putin a optat să nu participe la reuniunea G20 din Bali de săptămîna aceasta, poate fiindcă știa că va fi ostracizat de mulți dintre conducătorii participanți și poate și fiindcă îi era teamă de ce s-ar fi putut întîmpla la Moscova în absența lui. Ceilalți 19 membri, care au participat la întîlnire, au convenit asupra celei mai clare condamnări cu putință a războiului Rusiei, declarînd că G20 „condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cere retragerea completă și necondiționată de pe teritoriul Ucrainei”.

Pentru a compensa aceste eșecuri evidente, statul rus, la fel ca ISIS ori IRA, încearcă să-i provoace suferințe populației civile ucrainene. Rusia a lansat numai Marți peste 90 de rachete asupra Ucrainei, încercînd să distrugă rețeaua electrică a țării și alte elemente de infrastructură. Mii de civili ucraineni sunt deja victime ale acestei campanii aeriene, una fără precedent în istoria postbelică a Europei. Acum și doi civili polonezi au ajuns să fie victime.

Racheta căzută în Polonia ar fi putut avea consecințe mai grave, dar nu din motive morale: incidentul din Przewodów nu a fost cu nimic mai crud, mai inutil și mai nejustificat decît atacurile din Dnipro, Liov, Chernihiv și Poltava care au avut loc în aceeași zi. Cei doi fermieri polonezi uciși nu reprezentau nici o amenințare la adresa Moscovei sau a conducerii ei. Nici victima ucraineană care a murit într-un bloc din Kiev nu reprezenta vreo amenințare pentru Moscova și conducerea ei.

Singura diferență între această explozie și altele e aceea că Polonia e membru NATO, iar ceilalți membri NATO sunt obligați prin tratat să apere teritoriul polonez, în caz că este atacat. Drept urmare, Guvernul polonez a convocat o ședință a Consiliului de Securitate Națională al țării. Cîțiva lideri NATO au avut o întîlnire informală în Bali, iar reprezentanții la NATO s-au întrunit Marți la Bruxelles. Nu s-au făcut declarații pripite și nu s-au formulat amenințări. Contrar acuzațiilor unor propagandiști ruși și rusofili, nimeni nu se grăbește să înceapă Al Treilea Război Mondial. Lumea democratică nu e interesată de escaladare. Unica țară care escaladează încontinuu e Rusia.

Poate că incidentul de la Przewodów nu e acela care va implica NATO mai direct în conflict, dar ar trebui să servească drept memento: noi, cei din Vest, ne-am obișnuit deja cu războiul din Ucraina, însă familiaritatea nu ne orbește în fața realității. Regimul rus rămîne extrem de periculos, și nu doar pentru ucraineni ci și pentru polonezi, baltici și, de fapt, pentru germani și alți europeni, ale căror orașe se află și ele în raza de acțiune a rachetelor de croazieră lansate asupra Ucrainei.

Atacurile rusești sunt tot mai dese și mai grave; ele îi forțează pe ucraineni să răspundă cu tiruri antiaeriene, la rîndul lor periculoase și potențial letale. Cu cît va persista mai mult barajul de rachete, cu atît mai probabil e să ne confruntăm cu un accident cu consecințe și mai mari, ba chiar și cu un atac deliberat, atent planificat, împotriva unui stat NATO.

Avem nevoie de mai multă descurajare și avem nevoie de ea acum. Am putea să ne mărim sprijinul pentru trupele ucrainene care luptă în Est și Sud, inclusiv cu tancuri și muniție moderne, pentru a grăbi eliberarea teritoriului și sfîrșitul războiului. Ne-am putea extinde sancțiunile la miile de funcționari ruși răspunzători pentru acest război, clarificînd că vom ridica acele sancțiuni atunci cînd Rusia își va retrage trupele. Sprijinul puternic al Administrației Biden pentru Ucraina a reprezentat pînă acum un enorm succes: i-a schimbat deja calculele lui Putin și a modificat situația politică la Moscova.

A-i ajuta pe ucraineni să-și recupereze teritoriile care au mai rămas ocupate de ruși și a convinge restul lumii să izoleze Rusia și mai mult reprezintă răspunsul corect față de acest accident, dar și față de parada zilnică de atrocități a Kremlinului.

Articol de Anne Applebaum