Acuzarea lui Trump reflectă vigoare democratică, dar și posibilitatea de a-l întări

Ziua de Marți, 4 Aprilie, a intrat în istoria Statelor Unite drept ziua în care un fost Președinte, ridicolul Donald Trump, pentru prima dată a fost pus sub acuzare – pentru nu mai puțin de 34 de acuzații penale, scrie FOLHA ONLINE, potrivit RADOR.

Faptul că acest lucru s-a întîmplat abia la două secole și jumătate de la înființarea republicii spune multe despre sistemul politic american. Franța, Coreea de Sud și Brazilia se numără printre democrațiile în care foștii lideri nu au fost atît de norocoși.

Astfel, prezența lui Trump într-un Tribunal face aluzie la virtutea guvernării democratice, dar este și un avertisment cu privire la ceea ce se întîmplă atunci cînd aceasta degenerează.

Pe partea pozitivă, există ceea ce Procuratura a numit a fi o dovadă, deși tardivă, a faptului că legea este pentru toţi. Cazul arată că uneori oamenii se pică din cauza unor infracțiuni minore, așa cum s-a întîmplat în anii ’30 cu gangsterul Al Capone, care a fost arestat pentru evaziune fiscală, nu pentru nenumăratele crime săvîrște.

Toate cele 34 de acuzații se referă la falsificarea de documente referitoare la plăți efectuate cu fonduri de campanie nedeclarate.

Banii ar fi fost folosiți pentru a ascunde informații potențial dăunătoare în timpul alegerilor – cum ar fi plata a 130.000 de dolari unei actrițe porno, pentru ca aceasta să nu dezvăluie o presupusă relație extraconjugală cu Trump.

Fostul Președinte american a ajuns la putere în urma unei avalanșe de minciuni și a distorsionării conservatorismului Partidului Republican, producînd efecte globale – precum populismul reacționar al lui Jair Bolsonaro (PL).

Dacă Bolsonaro și-a imitat întotdeauna idolul, iar traiectorii lor se întrepătrund ca performanță electorală, incapacitate managerială, dorinţa de a da o lovitură de stat, risc de pedeapsă și încercarea de a se recupera, este important ca Brazilia să urmărească îndeaproape evoluțiile cazului în SUA.

Faptul că Trump s-a dus la Tribunal a devenit un circ vulgar, amplificat de discursul său paranoic după punerea sub acuzare, cu acuzații de hărțuire la adresa Procuraturii. Astfel, el tinde să se umple cu energie prin asumarea posturii de martir politic și poate să-și consolideze candidatura la Casa Albă din 2024.

Conservatorismul care l-a susținut încearcă să-l facă pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, viabil, dar se pare că influenţa trumpismului asupra republicanilor este definitivă.

Acuzațiile s-ar putea să nu-l favorizeze în rîndul alegătorilor hotărîtori din statele pendulare, dar este prea devreme pentru a o spune. Chiar și o posibilă condamnare judiciară, trebuie amintit, nu îl va face pe Trump neeligibil – amenințare care îl pîndeşte pe Bolsonaro aici.