Actualitatea internationala pe scurt (19 Decembrie 2019)

Un român a ucis doi copii în Ecuador

Un bărbat cu paşaport românesc este căutat în Ecuador, pentru o dublă crimă care a șocat opinia publică. Doi copii, de 10 şi 14 ani, au fost uciși în casa părinților, iar românul suspectat fusese angajat temporar pentru niște lucrări de zidărie. Crimele au avut loc Vinerea trecută, iar de atunci criminalul nu a fost găsit. O întreagă comunitate a fost îndoliată de asasinarea celor doi copii din oraşul Ambato. Din primele informaţii ale anchetatorilor, presupusul ucigaș este de naţionalitate română, se numeşte Adrian S. şi are 33 de ani.

La locul crimelor au sosit echipaje de medici legişti, care au examinat toate pistele, însă principalele probe împotriva românului sunt chiar actele prin care acesta fusese angajat în casa familiei din Ecuador. El fusese chemat pentru lucrări de zidărie. Surse din anchetă susţin că băieţii au fost ucişi în momentul în care părinţii lor nu se aflau acasă. Românul ar fi profitat de moment şi i-ar fi ucis pe copii. Cel mai mic dintre băieţi prezenta lovituri la cap şi pe corp, iar băiatul mai mare avea o tăietură de cuţit la nivelul gîtului.

Rusia testează tancul controlat wireless. Poate distruge orice tip de inamic

Rusia testează tancul controlat din telecomandă ce poate distruge toate tipurile de de inamici. Ultimele teste verifică funcționalitatea și rezistența tancului la temperaturi foarte scăzute.

Unitatea de artilerie „Derivatsiya”, prezintă un tanc complet automatizată, care este operat de la distanță de un echipaj format din trei oameni, relatează RT. Deși arma cu calibru de 57 mm este, în esență, o piesă antiaeriene, aceasta este capabilă să atingă ținte de teren cu o precizie foarte înaltă. Potrivit oficialilor Armatei rusești, tancul este capabil să distrugă inamici de orice tip, atît blindate, drone, cît și rachete de croazieră.

Filmările cu tancul 2S38 în acțiune au fost prezentate de canalul rusesc TV Zvezda, afiliat Ministerului Apărării. Arma este testată la Nizhny Novgorod, la aproximativ 400 km de Moscova. Vehiculul a fost prezentat pentru prima dată la o expoziție de arme în afara Moscovei anul trecut.

Peste 50 de morminte dintr-un cimitir evreiesc au fost distruse

Persoane necunoscute au profanat un cimitir evreiesc din secolul al XVIII-lea în oraşul Namestovo din Nordul Slovaciei. Au fost dărîmat 50 de pietre funerare, dintre care unele vechi de 200 de ani, a precizat Karol Kurtulik, administratorul cimitirului.

Poliţia slovacă a deschis o anchetă penală pentru profanare. „Persoane neidentificate au produs pagube de cel puţin 50.000 de euro”, potrivit purtătoarei de cuvînt a Poliţiei locale, Jana Balogova.

„Numeroşi localnici, prieteni, dar şi necunoscuţi din întreaga Slovacie m-au contactat şi s-au oferit să ajute. A început o colectă de bani”, a anunţat Kurtulik. Potrivit acestuia, “ura faţă de evrei înrădăcinată în ştirile false şi în teorii ale conspiraţiilor difuzate pe internet” ar fi dus la comiterea unui astfel de “act barbar”.

În timpul războiului, circa 105.000 de evrei slovaci, adică aproximativ 77% din populaţia evreiască de dinainte de război, au fost ucişi. În prezent, numai 5.000 de evrei mai trăiesc în Slovacia, conform Uniunii centrale a comunităţilor religioase evreieşti.

În Austria, a fost capturat un cecen cu pașaport românesc care plănuia atentate teroriste de Crăciun

Autorităţile austriece au dejucat o serie de atentate puse la cale de un bărbat de 24 de ani, aflat în închisoare, pentru care se pregătise un pașaport românesc fals, informează presa locală. Potrivit www.zeit.de, un bărbat de origine cecenă, radicalizat ISIS, plănuia să scape din închisoare, ajutat de doi complici, doi tineri de 25 şi 31 de ani, și să comită o serie de atentate, primul vizînd piaţa de Crăciun din faţa Catedralei Sfîntul Ştefan în centrul Vienei, între Crăciun şi Anul Nou.

Ulterior, cei trei bărbați de origine cecenă ar fi urmat să comită atentate în Salzburg, Germania, Franța și Luxemburg. Atacurile au fost puse la cale de bărbatul aflat în închisoare, care a avut contact regulat cu ceilalți doi suspecți folosind un telefon mobil, deși o interdicție a telefonului mobil în închisori se aplică și în Austria. Potrivit sursei citate, pentru tînărul aflat în închisoare, complicii săi i-au pregătit un pașaport românesc fals.

Poliția austriacă i-a arestat pe cei doi bărbați, tînărul închis deja fiind transferat într-o închisoare de maximă securitate. Procurorul a confirmat arestarea a doi bărbați sub suspiciunea de terorism, dar fără a oferi alte detalii.

Fetiță abuzată de un român în Italia

Un român în vîrstă de 38 de ani stabilit în Italia a fost arestat în noaptea de Luni spre Marți, după ce a intrat în casa unei familii de români și a abuzat-o sexual pe fata lor în vîrstă de 10 ani. Potrivit autorităților, după abuz, bărbatul a încercat să o facă pe cea mică să tacă plătind-o cu 10 euro, scrie latinatu.it. În urma țipetelor fetei, românul a fugit, iar părinții ei au anunțat Poliția. Oficialii au ajuns la scurt timp, iar bărbatul a fost arestat în apropiere de locuința familiei.

Un șofer român de TIR a primit o amendă de 2,2 milioane de euro în Franța

Un șofer de TIR din România a primit o amendă colosală după ce a fost prins transportînd 5,2 tone de tutun de contrabandă, informează NordLittoral.

Bărbatul de 35 de ani a fost oprit la Coquelles, în Nordul Franței, pentru a fi controlat, iar șoferul nu a putut prezenta documente privind originea celor cinci tone de tutun. Aurel Andrei Neacșu a recunoscut în fața vameșilor că nu este prima dată cînd face astfel de transporturi, livrînd anterior peste 2 tone de tutun în Marea Britanie. Anchetatorii au dezvăluit că șoferul român a fost urmărit încă de cînd a plecat în cursă. "Am făcut asta pentru a obține bani pentru familia mea. Urma să primesc 8.000 de euro", a spus Neacșu.

Românul a povestit că a fost abordat într-o parcare de un bărbat. L-a urmat la un depozit unde a încărcat marfa, pe teritoriul Belgiei. Neacșu a spus că regretă faptele și că a mărturisit tot, iar cazierul său este curat. Fapta sa se pedepsește cu pînă la 3 ani de închisoare și o amendă consistentă. Reprezentantul vamal a estimat valoarea țigărilor de contrabandă la 2,17 milioane de euro și a cerut o amendă echivalentă pentru șoferul român, în timp ce procurorii au cerut instanței o pedeapsă de 1 an de închisoare. Instanța l-a condamnat pe Aurel Andrei Neacșu la 12 ani de închisoare cu suspendare, confiscarea bunurilor și o amendă de 2,17 milioane de euro.

În Italia, un român a fost ucis în timpul unui jaf. Tatăl lui a aflat de tragedie de pe Facebook

Un tînăr din România a fost împușcat mortal de paznicul unei vile pe care ar fi intenționat să o jefuiască. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 5 Decembrie, la Bazzano, provincia Bologna, însă tatăl tînărului, din județul Brăila, a aflat de tragedie după mai multe zile, de pe Facebook.

Potrivit informațiilor din presa italiană, Georgian E. ar fi făcut parte dintr-o bandă suspectată de mai multe spargeri. În noaptea tragediei, banda a vizat și vila unui om de afaceri. Paznicul acesteia era, însă, înarmat și cînd a observat prezența hoților, a ieșit la fereastră și a tras cinci focuri de armă. Unul dintre gloanțe l-a nimerit pe Georgian și l-a ucis. Paznicul a alertat autoritățile abia după cîteva ore. Susține că nu și-a dat seama că a nimerit vreun intrus și a descoperit cadavrul în curte cînd s-a luminat de zi. Paznicul a fost acuzat de omor prin imprudență.

La cîteva zile după incident, cînd autoritățile din Italia încă încercau să stabilească exact identitatea victimei, tatăl lui Georgian E. a aflat de pe Facebook că fiul lui a fost ucis. „Am aflat de pe Facebook că fiul meu era mort, nu știam nici măcar că era în Italia. Nu știu nimic despre cele întîmplate. Unii prieteni de-ai fiului meu m-au sunat după ce au citit despre tragedie pe rețelele de socializare și atunci am contactat consulatul român”, a declarat pentru presa din Italia Aurel E., tatăl victimei, prin avocatul care îl reprezintă, Pier Francesco Uselli. La începutul acestei săptămîni, bărbatul a ajuns în Italia și și-a identificat fiul mort. Ancheta în acest caz este în plină desfășurare, pentru că autoritățile încă nu știu exact ce s-a întîmplat în urmă cu două săptămîni.

La Moscova, jumătate de milion de persoane au fost evacuate din cauza ameninţărilor cu bombă

Aproape jumătate de milion de persoane au fost evacuate din diferite clădiri în Moscova în ultimele trei săptămîni din cauza unor ameninţări cu bombă, a relatat Miercuri agenţia rusă de presă Interfax, citată de DPA.

Peste 3.500 de clădiri, printre care şcoli, staţii de metrou, Tribunale şi aeroporturi au fost evacuate temporar de cînd a început valul de ameninţări cu bombă la 28 Noiembrie, a precizat Interfax. În nici unul din cazuri nu a fost găsit vreo bombă. Moscova s-a confruntat cu mai multe valuri de ameninţări cu bombă în ultimii ani. Autorităţile ruse au identificat în mai multe cazuri sursa apelurilor ca fiind dintr-o altă ţară, inclusiv din Ucraina vecină.

Soarta lui Michael Schumacher depinde de un tratament care poate dura și trei ani de zile

Medicul lui Michael Schumacher a dezvăluit că fostul mare campion se află sub un tratament medical care poate dura pînă la 3 ani, informează Mediafax.

Jean-Francois Payen nu a făcut precizări cu privire la starea actuală de sănătate a multiplului campion mondial, dar a dezvăluit că familia acestuia caută permanent cele mai bune soluţii. Michael Schumacher a suferit un grav accident la schi, în 2013. De atunci, a suferit două intervenţii chirurgicale în Franţa. În 2014 a fost externat dintr-un spital din Elveţia, iar de atunci urmează diferite tratamente de recuperare, acasă.

„Schumacher se află încă sub tratament, unul care poate dura pînă la trei ani. Este un plan între un an şi trei ani pentru regenerare. Îl vizitez constant şi stau de vorbă cu familia lui despre progresul pe care îl face. Soţia lui vede lucrurile foarte clar şi face totul ca Michael să aibă cele mai bune condiţii”, a declarat doctorul Jean-Francois Payen.

Michael Schumacher este cel mai titrat pilot din Formula 1. Din 1991, de cînd a început să concureze, a cîştigat şapte titluri de campion mondial (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 şi 2004).

Facebook urmărește NON-STOP localizarea utilizatorilor săi

Facebook a recunoscut că strînge informaţii despre locul unde se află fiecare dintre utilizatorii săi în permanenţă, din raţiuni de securitate şi în scopuri publicitare, indiferent dacă aceştia au activat sau nu geolocalizarea pe dispozitivele lor, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Chiar dacă cineva nu îşi activează datele de localizare, Facebook poate totuşi să determine parţial amplasamentul lor, datorită informaţiilor pe care le furnizează prin diferitele activităţi şi conexiunile lor la diferitele noastre servicii”, afirmă Facebook într-o scrisoare trimisă către doi senatori americani pe 12 Decembrie şi postată Marţi pe Twitter.

Democratul Chris Coons şi republicanul Josh Hawley au adresat gigantului reţelelor sociale o scrisoare în urmă cu aproape o lună pentru a cere informaţii despre modul în care acesta colectează acest tip de date. ”Suntem preocupaţi de eventualitatea că Facebook ar putea să nu le ofere utilizatorilor săi nivelul de control (asupra datelor lor) pe care parametrii îl lasă să se înţeleagă”, au scris senatorii, înainte de a adresa întrebări directe.

În SUA, doar statul California a ratificat o lege privind protecţia vieţii private şi a datelor personale ale consumatorilor. Numeroşi reprezentanţi cer o lege federală pe această temă. În răspunsul trimis senatorilor, Facebook aminteşte că datele de localizare le permit utilizatorilor să partajeze locul unde se află sau să efectueze căutări într-un anumit perimetru. Aceste informaţii ”ne ajută să trimitem conţinuturi mai adecvate şi să îmbunătăţim mesajele publicitare”, arată reţeaua.

Chiar şi atunci cînd utilizatorii dezactivează geolocalizarea, Facebook dispune totuşi de indicii. Însă în primul rînd adresele IP (sistemul de identificare a unei conexiuni la internet) sunt cele care îi trădează pe utilizatorii preocupaţi de confidenţialitate.
În acest caz, Facebook precizează totuşi că se opreşte la nivelul de oraş sau de cod poştal, cu excepţia problemelor legate de securitate.

Grupul californian colectează date personale de tot felul despre cele 2,2 miliarde de utilizatori zilnici ai platformelor sale Instagram, Messenger, WhatsApp şi Facebook.

Modelul său economic se bazează pe exploatarea comercială a profilurilor consumatorilor prin ţintirea publicitară extrem de precisă, la scară foarte mare.

Parlamentul European condamnă crearea ”zonelor libere de LGBTI” în Polonia

Parlamentul European a condamnat Miercuri aşa-numitele ”zone libere de LGBTI” create în Polonia prin rezoluţii ale autorităţilor locale din această ţară, transmite agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Parlamentul European solicită autorităţilor poloneze să condamne aceste acte şi să anuleze toate rezoluţiile care atacă drepturile LGBTI”, se arată într-o declaraţie a Parlamentului European, care a adoptat la rîndul său o rezoluţie prin care cere anularea deciziilor privind crearea acelor zone libere de membri ai comunităţii LGBTI în Polonia.

Rezoluţii privind astfel de ”zone libere de LGBTI” au fost adoptate de peste 80 de administraţii locale poloneze, precizează declaraţia Parlamentului European, adăugînd că prin respectivele rezoluţii ”guvernele locale sunt îndemnate să se abţină de la orice acţiune de încurajare a toleranţei faţă de persoanele LGBTI şi să evite acordarea de asistenţă financiară ONG-urilor care militează pentru promovarea egalităţii de drepturi”. Comisarul polonez pentru drepturile omului, Adam Bodnar, a înaintat luna aceasta plîngeri în Justiţie împotrivă creării acelor zone.

În rezoluţia sa, Parlamentul European se arată îngrijorat şi de ”atacurile” împotriva comunităţii LGBTI din partea unor oficiali din unele state membre ale UE, precum şi din partea unor guverne naţionale sau administraţii locale.