ACTUALA MISIUNE DE PACE DIN TRANSNISTRIA ESTE INEFICIENTA
Misiunea de pace din Transnistria este ineficientă în formatul actual, a opinat luni însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadie Altuhov, pledând pentru înlocuirea forței ruse de pace din stânga Nistrului cu o misiune internațională.
«Este puțin probabil, din păcate, ca actualul format de pacificare să contribuie la reglementarea crizei transnistrene», a estimat diplomatul ucrainean, pronunțându-se totodată pentru dinamizarea negocierilor în formatul «cinci plus doi» (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE și SUA, ca observatori).
«Ucraina pledează pentru integritatea teritorială a Moldovei în frontierele stabilite în 1991. Actualele mecanisme nu funcționează în totalitate pentru realizarea acestui deziderat. De asemenea, regiunea transnistreană și Rusia trebuie să adopte o abordare mai constructivă față de acest subiect», a afirmat Altuhov. Potrivit acestuia, înlocuirea actualului format de menținere a păcii printr-un număr mai mare de experți internaționali ar deveni un pas mai eficient în perspectiva rezolvării diferendului transnistrean.
În același timp, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Chișinău a calificat drept «absurde» acuzațiile Tiraspolului și ale Moscovei că restricțiile vamale ale Kievului față de regiunea transnistreană ar constitui o blocadă economică.
El a insistat că prin «instituirea de noi reguli vamale» la frontiera cu Transnistria, Ucraina nu a încercat să impună sancțiuni Tiraspolului, explicând că una dintre cauzele care au determinat introducerea acestor noi reguli este prezența pe teritoriul regiunii nu doar a contingentului de menținere a păcii, ci și a unuia militar rus. În al doilea rând, a spus acesta, Kievul a început o cruciadă împotriva corupției.
«Nu este un secret pentru nimeni că prin segmentul transnistrean al frontierei moldovenești se transportau loturi mari de mărfuri accizabile: alcool și tutun, de aceea consider normală sporirea controlului», a spus diplomatul ucrainean.
Altuhov a confirmat diminuarea comerțului dintre Ucraina și regiunea transnistreană cu circa o treime, însă, în opinia sa, aceasta este o tendință comună, deoarece în general comerțul dintre Ucraina și R. Moldova s-a redus cu circa 30%, potrivit acestuia.
La ora actuală, operațiunea de menținere a păcii în Transnistria este asigurată de o forță comună din care fac parte 402 de militari ruși, 492 militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și zece observatori militari din Ucraina.
În plus, Rusia mai are aproximativ 1.400 de militari în stânga Nistrului în cadrul așa-numitului Grup Operativ de Trupe (GOTR). Această structură a fost creată la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, dislocată încă din epoca sovietică în Transnistria. Principalele sale obiective vizează menținerea păcii în Transnistria și protecția depozitelor cu muniții de la Colbasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.
Sursa: Agerpres