Actori de geniu

Peter O’Toole – O viaţă plină de excese

Cînd vine vorba de Peter O’Toole sunt trei aspecte invocate în mod repetat: faptul că e actorul cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să fi cîştigat vreodată unul, felul magistral în care l-a interpretat pe Lawrence al Arabiei în filmul cu acelaşi nume sau consumul pătimaş şi autodistructiv de alcool din anii ’60.

La vremea respectivă, cele mai scandaloase petreceri erau „patronate“ de O’Toole, Oliver Reed, Richard Burton şi Richard Harris, cei patru teribili care au speriat Vestul şi, în general, întreaga opinie publică. „Nu-mi pare rău pentru niciun strop de alcool pe care l-am băut“, declara el ferm în 1989 pentru US Magazine, cu toate că la mijlocul anilor ’70 a fost la un pas de moarte din cauza abuzurilor. A fost operat de urgenţă la stomac şi doar printr-o minune a scăpat cu viaţă, spre deosebire de bunul lui prieten, Richard Burton. Acesta a murit la 58 de ani după ce fusese diagnosticat cu numeroase afecţiuni cauzate, cel mai probabil, de excesul de alcool.

„Eu şi Richard eram doi tineri care au copilărit în timpul războiului. Aşa că vă daţi seama cum a fost cînd ne-am trezit liberi în 1945 – nu mai eram bombardaţi, nu mai eram restricţionaţi şi nu mai existau raţii. Ne cuprinsese pe toţi un entuziasm nebun şi nu eram nişte plictisiţi care să bea votcă singuri într-o cameră. Nu, nu, nu: ieşeam în oraş, dragă, şi beam în public“, îşi amintea O’Toole la un moment dat.

În afară de orgiile bahice, cei doi au mai avut în comun şi numeroasele nominalizări la Oscar – Burton, de 6 ori pentru Cel mai bun actor în rol principal şi o dată pentru un rol secundar – şi nici o statuetă obţinută. I-a mai legat, se pare, şi pasiunea pentru Elizabeth Taylor – la Burton mult mai intensă, la O’Tool discretă, bănuită, vag exprimată. Alec Guiness, partenerul lui O’Toole din „Lawrence al Arabiei“, îi scria în 1961 soţiei sale că „ îmi place Peter foarte mult. Si soţia lui. Îl joacă incredibil de bine pe Lawrence. E grozav să joci alături de el, are farmec personal şi o veselie aparte. Mai are derapaje din cînd în cînd şi cred că soţia lui – care îmi pare a fi o femeie puternică şi înţeleaptă – are destule probleme cu el, dar ştiu că Peter are o inimă bună“.

La sfîrşitul căsniciei de 20 de ani cu Peter O’Toole, Sian Phillips a declarat că „fostul meu soţ este un om periculos şi turbulent, cu care n-am mai păstrat legătura după pronunţarea divorţului.“

Cea mai lungă căsnicie nefericită

În jurnalul lui, Peter O’Toole nota la un moment dat că nu va fi un oarecare şi nici nu va duce o viaţă monotonă. A trăit după propriile reguli şi nu s-a lăsat intimidat de eşecuri sau critici. Înainte de operaţia la stomac, aventu­rile sale cu alcoolul pendulau între adevăr şi mit urban. S-ar părea că o dată s-a dus să bea într-un bar din Paris şi s-a trezit în Corsica, altă dată a dat o petrecere epică într-un pub de unde au vrut să-l dea afară, dar el a ameninţat că va cumpăra localul, iar un restaurant din Londra le-a interzis definitiv accesul lui şi lui Michael Caine după un episod asemănător.

Din cauza băuturii, Peter O’Toole n-a fost niciodată un Don Juan. Plăcerile lui personale nu se regăseau în sfera sentimentală şi după o căsnicie de 20 de ani cu actriţa Sian Phillips, n-a mai avut nici o altă relaţie de durată.

Cît priveşte latura sa afectivă, actorul a fost mai degrabă atras de ideea de a fi părinte decît de ipostaza de soţ. Într-o zi a înghesuit-o pe Sian într-un colţ şi i-a spus: „fă-mi copii“, ceea ce s-a şi întîmplat la scurt timp, cînd s-a născut prima lor fiică, Kate. O altă ciudăţenie de-a lui era aceea că obişnuia să arunce pe geam toate hainele soţiei sale şi îi cerea în schimb să le poarte pe ale lui.

Pe Sian a avut-o parteneră şi profesio­nal, cei doi jucînd împreună în patru filme: „Becket“ (1964), „Goodbye, Mr. Chips“ (1969), „Murphy’s War“ (1971) şi „Under Milk Wood“ (1972). La înce­put ea a fost fermecată de el; era înalt, ochii albaştri, iar faptul că bea i-a părut un semn de bărbăţie frustă extrem de atrăgătoare. „Cînd l-am cunoscut, Peter m-a fascinat, şi cred că efectul a fost reciproc. Mergeam în turnee şi ne înţelegeam perfect. Ne simţeam bine şi ne-am adaptat în aşa fel încît obiceiu­rile noastre să se armonizeze. Singura problemă era băutura“, spunea Sian. În anii următori, confesiunile ei au sporit, dezvăluind un om al extremelor. Putea fi afectuos şi blînd şi într-o clipă, fără vreun motiv aparent, se transforma complet, ochii lui albaştri îi scînteiau şi devenea o fiară. În repetate rînduri l-a acuzat de abuzuri de tot felul, însă de dragul celor doi copii a sperat că într-o zi pornirile lui se vor tempera. La sfîrşitul anilor ’70, după două decenii încrîncenate, Sian şi-a părăsit casa, familia, bijuteriile, lăsînd totul în urmă. Inclusiv pe mama ei, rămasă alături de O’Toole şi nepoţi în locuinţa pe care o împărţiseră cu toţii pînă atunci.

The Telegraph scria la un moment dat că „la scurt timp după căsătorie, lucrurile au început să se deterioreze între Peter şi Sian. Faptul că el bea, obicei cu oarecare farmec la început, devenise înspăimîntător, mai ales cînd se lăsa cu tirade interminabile în toiul nopţii şi interogatorii chinuitoare despre trecutul ei. În public, erau un cuplu strălucitor. În particular, abia se vedeau. Sian citea în ziare declaraţiile lui în care spunea că «ea e totul pentru mine», ştiind totodată că abuzurile vor continua de îndată ce el se va întoarce acasă“.

Eternul Lawrence al Arabiei Rolul care i-a adus faima internaţională a rămas de referinţă, însă din păcate O’Toole n-a mai reuşit o altă performanţă asemănătoare. Lawrence, ofiţerul britanic care a ajutat la organizarea rezistenţei arabe în timpul Primului Război Mondial a rămas personajul care i-a definit cariera şi a fost invocat ori de cîte ori a venit vorba de talentul actoricesc al irlandezului. Probabil una din cele mai mari neîmpliniri ale lui O’Toole a fost aceea că n-a obţinut niciun Oscar. A fost nominalizat de 8 ori, ultima dată în 2007, pentru „Venus“, dar a pierdut în faţa lui Forest Whitaker. Academia i-a acordat în schimb în 2003 un Oscar onorific pentru întreaga carieră, pe care O’Toole a refuzat să-l accepte iniţial, motivînd că e încă în cursa pentru cel mai bun actor în rol principal. Se pare că acest orgoliu tenace l-a urmărit chiar şi la bătrîneţe, dar declaraţia lui Michael Freedland, autorul cărţii „Peter O’Toole: A Biography“, pentru The Independent arată că patimile private n-ar fi putut nicicum diminua valoarea unui actor de geniu, cu sau fără Oscar: „era carismatic chiar şi cînd îşi pierduse frumuseţea fizică din cauza vîrstei. Era ceva special în legătură cu el. Orice ar fi făcut, oamenii ştiau că au de-a face cu un star.“ (CLAUDIA COJOCEA)

Nume real: Peter Seamus O'Toole · Locul naşterii: Connemara, County Galway, Ireland · Data naşterii02.08.1932 · Data decesului: 14.12.2013

Biografie

Peter O'Toole s-a născut în Irlanda și crescut în Leeds, Anglia. Încă de mic dorea să devină jurnalist, începîndu-și cariera ca ajutor la un ziar local. Cu toate că a reușit să devină reporter, a descoperit teatrul și și-a făcut debutul pe scenă la doar 17 ani. A făcut armata la Marina Regală pentru 2 ani la transmisiuni, apoi a făcut cursuri la Academia Regală de Artă Dramatică, unde i-a avut colegi pe  Albert Finney, Alan Bates și Richard Harris. Și-a făcut debutul în film în 1960. În 1962 a fost ales de către  David Lean să interpreteze rolul lui  T.E. Lawrence în capodopera Lawrence of Arabia (1962). Acest rol l-a făcut să devină un star la nivel internațional. A primit nominalizări pentru Premiul Academiei (dar fără nici un Oscar) pentru 7 filme diferite. Totuși problemele medicale (puse inițial pe seama băuturii, dar care s-au dovedit a fi cancer stomacal) amenințau să-i termine cariera și viața în anii '70. A supraviețuit după ce a fost la dezalcoolizare și după un tratament riguros s-a întors în cinema și a triumfat cu The Stunt Man (Cascadorul, 1980) și My Favorite Year (Anul meu preferat, 1982).

O'Toole e unul dintre puținii actori ce au fost nominalizați de două ori la Oscar pentru interpretarea aceluiași personaj. În 1964 a fost nominalizat pentru întruchiparea regelui Henry al II-lea din Becket, iar 4 ani mai tîrziu, în 1968, a fost nominalizat pentru acelașii rol în Lion in the Winter.

Are 2 fiice, Pat și Kate, din căsătoria cu Siîn Phillips și un fiu, Lorcan, cu modelul Karen Brown.

Filme cu Peter O'Toole

Filme regizate de Peter O'Toole