ACORDUL DE ASOCIERE CU UE AR TREBUI SA GHIDEZE POLITICILE PUBLICE
Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” au prezentat ultimul raport trimestrial „Euromonitor”.
În cadrul unei conferinţe de presă, Mariana Kalughin, expert în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a spus că în ceea ce ţine de reforma justiţiei nu au fost înregistrată o evoluţie semnificativă.
„Totodată sînt de menţionat proiectele de acte legislative elaborate de Ministerul Justiţiei şi se referă la modificarea legii cu privire la avocatură, mecanismul de declarare a averii în serviciul public, reforma serviciului de probaţiune, înfiinţarea centrelor de reabilitare. Nu putem să vorbim despre un impact imediat. Încrederea în sectorul justiţiei rămîne destul de modest, 70% nu avea încredere la sfîrşitul anului trecut. Există foarte multe restanţe. 60% din acţiuni au fost realizate, iar alte 40 la sută nu. Se menţin unele restante majore în ceea ce priveşte reforma organelor procuraturii. Lucrurile nu prea mult s-au schimbat şi în ceea ce ţine de combaterea corupţiei”, a declarat Kalughin.
Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan a menţionat că în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului nota este sub limita celei satisfăcătoare.
„Către sfîrşitul mandatului Parlamentului nu s-a reuşit promovarea unor proiecte de legi privind reprezentarea gender. Deputaţii nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte avocaţii poporului. În 2014, Moldova a pierdut 24 de dosare, cu 5 mai multe decît în 2013. Partea bună este că au fost înregistrate mai puţine cereri decît în 2013”, a afirmat Boţan.
De asemenea, acesta a punctat că în 2014 pentru prima dată a fost încălcat dreptul de a alege şi a fi ales. „O dovadă este numărul mare de buletine declarate nevalabile. Doar în 1998 am avut peste 50-60 mii de buletine valabile. Ulterior, au fost de cel mult 10 mii. În 2014 au ajuns din nou la 50 de mii. De asemenea, au fost încălcare procedurile de finanţare a campaniei electorale. S-a descoperit că cei care au făcut donaţii masive erau şi clienţii achiziţiilor publice din R. Moldova”, a adăugat Boţan.
Expertul economic din cadrul Exper-Grup a specificat că semnarea Acordului de Asociere cu UE ar trebui să ghideze politicile publice din 2015.
„Însă buna implementare a oportunităţilor acestui acord necesită existenţa unui guvern şi a voinţei politice. Avînd în vedere situaţia creată în domeniul politic şi economic, priorităţile majore ar trebuie să fie asigurarea securităţii. Securitatea este un element fundamental pentru implementarea unui asemenea acord. Nu va fi posibil fără reformarea ampla a sectorului public. Avem nevoie de un sistem foarte clar de evaluare a eficienţei instituţiilor publice”, a conchis acesta.
Adrian PLATON, tribuna.md