ACESTEI LUMI I-AU MAI RAMAS 80 DE ANI

Motivul dispariţiei va fi omul

Circa jumătate din toate speciile de pe pămînt pot dispărea spre sfîrşitul acestui veac, iar vinovat de această situaţie se face omul. Afirmaţia respectivă se găseşte în cartea Elisabetei Colbert „A şasea dispariţie. O istorie nenaturală” ( The Sixth Extinction: An Unnatural History). La începutul lunii aprilie autoarei i s-a decernat pentru această plachetă celebrul premiu Pulitzer Prize.

Savanţii au avut nevoie de mult timp ca să înţeleagă că omenirea poate dispărea. Motivul unei catastrofe globale e în schimbarea climei şi distrugerea mediului natural al speciilor animale. Curios este faptul că pentru prima dată teoria celei „de-a şasea dispariţii” a fost înaintată încă în anul 1740. Însă de data asta s-a schimbat motivaţia – nu asteroidul sau o nouă perioadă glaciară, ci însuşi omul va fi vinovatul.

În istoria pămîntului au fost cinci cazuri de dispariţie de proporţii. Catastrofa cea mai mare a fost aproximativ 250 de milioane de ani în urmă – de pe planetă au dispărut aproximativ 96% din speciile marine şi circa 70% din speciile terestre. A fost nevoie de milioane de ani ca fauna şi flora să restabilească balanţa biologică.

Colbert compară omenirea cu un asteroid, care a nimerit într-o planetă. „Fauna pămîntului se apropie de cea de-a şasea dispariţie. Oamenii schimbă anturajul: vînează animale, distrug pădurile tropicale, transportă animalele din mediul lor firesc, pompează miliarde de tone de bioxid de carbon în oceane şi atmosferă”, scrie autoarea.

Potrivit datelor savanţilor la care se referă Colbert, circa o treime din recife, o treime din rechini , o pătrime din mamifere, a cincea parte din reptile şi a şasea parte din păsări sînt pe calea dispariţiei. Iar motivul principal e încălzirea globală, suprapopulaţia şi agricultura modernă.