A TRECUT LA CELE VESNICE CUNOSCUTUL JURNALIST TUDOR IASCENCO

S-a stins din viață unul dintre cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova, Tudor Iașcenco. Ziaristul a pierdut lupta cu noul coronavirus. La 9 iunie anul curent Tudor Iașcenco ar fi împlinit 73 de ani.

Jurnalista Corneilia Cozonac scrie într-o postare pe Facebook că „Tudor Iașcenco a pierdut lupta cu virusul. În cîteva săptămîni. Un om minunat, un ziarist cu coloană vertebrală, curajos, corect și onest. Mereu era cu grijă la cititorii sai, la problemele orașului, ale oamenilor. Nu s-a cruțat, nu a avut timp de odihnă..... Am fost nu numai colegi, dar si buni prieteni. Mereu găsea timp să ne sune și să ne întrebe sincer ce mai facem. Am vorbit la început de martie și nimic nu prevestea ce urma să se intample ... Știindu-l luptator, am sperat că va invinge virusul.... Dar nu a fost să fie. Lasă în urmă o familie minunată, o echipă frumoasă la ziarul „Cuvîntul” din Rezina, o sumedenie de prieteni .... Drum lin către ceruri, drag coleg si prieten.... O sa ne lipsești....Dumnezeu să vă ierte. Condoleante familiei....”

Un alt ziarist, Vladimir Afanasiev, fost coleg al lui Tudor Iașcenco, scrie pe aceeași rețea de socializare că presa a piedut un jurnalist și un neobosit autor al zeci de cărți de publicistică documentară. „ Trist de tot! Pentru că mulți ani cu Tudor Iașcenco am lucrat impreună cot la cot la redacția gazetei ”Farul Nistrean”, unde ambii am trudit la clădirea istoriei aceleiași publicații, lăsînd în teancuri de colecții cei mai frumoși ani, multă sănătate, dar și realizări apreciate de cititori,Tudor Iașcenco învrednicindu-se de titlurile de Laureat al Premiilor Uniuni Jurnaliștilor din Moldova și URSS. Adio , dragă Tudor, și să te ia Dumnezeu in dreapta lui. Iartă-mă, dacă pe parcursul drumeției noastre am pășit cumva cu stîngul!”, a mai scris pe Facebook Vladmir Afanasiev.

Asociația Presei Independente menționează într-un comunicat că Tudor Iașcenco a fost „un jurnalist de vocație, devotat valorilor profesiei care nu a făcut compromisuri profesionale cu autoritățile și politicienii, un luptător înflăcărat pentru adevăr și dreptate, un activist anticorupție și unul din cei mai buni jurnaliști de investigație din țara noastră. Investigațiile sale au fost apreciate de sute de mii de cititori din țară și de peste hotare, iar asociațiile profesionale din domeniul mass-media i-au oferit cele mai prestigioase premii jurnalistice (peste 50 de premii la concursuri naționale de creație profesională). Viața și activitatea profesională a domnului Tudor Iașcenco a fost și va rămîne un model de urmat pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru întreaga comunitate jurnalistică din Moldova și pentru profesioniștii media care au învățat din experiența sa”.

Tudor Iașcenco a absolvit Facultatea Filologie, secţia Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, a fondat la Rezina săptămînalul regional „Cuvîntul” – unul dintre primele ziare independente din Republica Moldova. Este autor şi co-autor a 12 culegeri de publicistică, povestiri documentare, autor și realizator al conceptului şi culegerii de interviuri „30 de întrebări de-acasă” și al culegerii „Mugurii inspirației”..

În anul 1997 Tudor Iașcenco, împreună cu alți șapte colegi din presa regională și națională, au fondat Asociația Presei Independente (API) și a fost președintele API pe durata mai multor mandate. A fost membru în Consiliul de administrare al Centrului de Investigații din Republica Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chişinău.

Sursa: IPN