A murit Gleg Pavlovski, consilier și strateg care ”l-a crescut” pe Putin, devenind, mai apoi, un critic al Kremlinului

Proeminentul politolog rus și fost consilier al Kremlinului, Gleb Pavlovski, a murit la vîrsta de 71 de ani în urma unei boli grave, a declarat Luni Simon Kordonski, șeful Departamentului de autonomie locală de la Școala Superioară de Economie din Moscova, pentru cotidianul de afaceri Vedomosti.

Pavlovsky a fost o figură influentă în politica rusă în primul deceniu de guvernare a președintelui Vladimir Putin, fiind consilierul și "tehnologul politic" al acestuia începînd cu 1996.

Gleb Pavlovski a fost fondatorul și șeful Effective Policy Fund, care a conceput strategia din campania prezidențială din 2000 a lui Vladimir Putin. De asemenea, a participat la campania prezidențială a lui Viktor Ianukovici la alegerile din 2004 din Ucraina.

El a avut un rol esențial în dezvoltarea "democrației gestionate" din Rusia, care i-a văzut pe rivalii lui Putin marginalizați, exilați sau încarcerați.

A jucat, de asemenea, rolul de "spin doctor", găzduind un segment politic săptămînal la televiziunea de stat la mijlocul anilor 2000.

Strateg devenit critic

Gleb Pavlovski a fost demis din administrația prezidențială în 2011. Se pare că a susținut realegerea președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Putin la Președinție.

De atunci încolo, el a devenit un critic vocal al Kremlinului și cunoscut ca una dintre cele mai elocvente voci cu privire la mașinațiunile și intrigile care au loc în sălile puterii.

După invazia lui Putin în Ucraina, în Februarie anul trecut, Pavlovsky a declarat pentru Financial Times: "Putin este obișnuit să fie norocos. Acest lucru este foarte periculos pentru un parior, deoarece începe să creadă că soarta este de partea lui. Cînd joci la ruleta rusească, ai impresia că Dumnezeu este de partea ta pînă cînd împușcătura sună".

Născut în Odesa sovietică, Pavlovski fusese un disident în perioada sovietică, ispășind o pedeapsă de exil intern în Nordul republicii Komi în anii 1980.