A „inviat” la propria-i inmormintare. Cauza mortii: „un covid vazut de la distanta”

O femeie din Predeal era să fie îngropată de vie, după ce medicul de familie a „constatat decesul” acesteia. Bătrîna a paralizat şi nu se mai putea mişca. O femeie o îngrijea la domiciliu şi, cînd aceasta a sosit să vadă ce face femeia în vîrstă, a văzut că nu mişcă şi a crezut că e moartă. Imediat, îngrijitoarea a sunat medicul de familie al bătrînei, care a constatat decesul. În această situaţie, îngrijitoarea a început demersurile pentru îngroparea bătrînei şi aşa a ajuns la o firmă de pompe funebre.

Angajaţii de aici au fost cei care şi-au dat seama că femeie de 89 de ani încă respiră şi au oprit toate pregătirile de înmormîntare. Straniul caz a fost prezentat de Antena 1.

Ce-au văzut cu ochii lor

Ana Tăbîrcea are 89 de ani şi trăieşte într-un apartament din Predeal. Nu mai are rude apropiate, iar vecina care o îngrijeşte a intrat în alertă, în dimineaţa zilei de Joi, 5 Noiembrie, cînd bătrîna nu i-a mai răspuns.

„Nimic, nu se trezea nicidecum. Imediat am fugit la doctor şi am chemat doctorul, m-am gîndit că e moartă. A venit acolo, în locuinţă, s-a uitat la dumneaei, a văzut cum era şi mi-a spus că este moartă”, a declarat Mioara Părăuţă, acum martor în dosarul deschis de Poliţie.

„S-a uitat la dumneaei, a văzut că e aşa, şi mi-a spus: <Da, este moartă>”. . ”, a detaliat aceasta.

Unde a dus frica de Covid

Medicul de familie al bătrînei spune că a văzut pacienta, dar nu i-a urmărit semnele vitale de teamă să nu fie contaminată cu noul coronavirus. A emis actul constatator al decesului doar pe baza unei examinări vizuale.

La un pas de groapă

Cu actul de deces în mînă, persoana care o are în grijă a început procedurile de înmormîntare. Angajaţii de la pompe funebre şi-au dat seama că femeia era, de fapt, în viaţă, bătrîna fiind de fapt paralizată. „M-au sunat şi mi-au spus avem o problemă pentru că doamna este acoperită cu o pătură, iar noi cînd am dat pătura la o parte să o preluăm, dînsa încă respira”,  a declarat Florin Beliţă, administrator firmă pompe funebre.

Groapa femeii a fost deja dată în lucru: „Joi ne-am apucat de groapă şi pe urmă a sunat, m-am oprit, că să nu mai sap, că a înviat. Am început să săpăm groapa. Am făcut chenarul, am făcut tot ce trebuie”, a povestit groparul.

Bătrîna e acum la spital şi e îngrijită de medici. Ana Tăbîrcea a supravieţuit acum, aşa cum a supravieţuit, timp de 11 ani, deportării în Siberia. „Eu plec acum, că mai am un an, poate, o lună, îmi aştept drumul cel lung, nu? Să mă duc şi eu, ca toată lumea”, spunea aceasta în 2012, într-un interviu.

Încadrarea penală: „neglijenţă în serviciu”

Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru neglijenţă în serviciu, îndreptat asupra medicului de familie. „La nivelul Poliţiei Staţiunii Predeal, s-a întocmit dosar penal, în care sunt efectuate cercetări in rem, sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi vătămare corporală din culpă. Din primele cercetări efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit faptul că, în urma solicitării unei examinări medicale privind posibilul deces al femeii de 89 de ani, s-a eliberat un act prin care s-a constatat decesul persoanei”, a declarat Nadia Olaru, purtător de cuvînt IPJ Braşov.

Colegiul Medicilor face propria investigaţie în acest caz, pentru a stabili răspunderea doctorului care a constatat decesul.