92% DIN ELEVI SINT ANTRENATI IN PROCESUL EDUCATIONAL LA DISTANTA

Și domeniul educațional a fost luat prin surprindere de pandemia de COVID-19. În contextul restricțiilor impuse, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat mai multe documente pentru a asigura procesul de învățare la distanță. Datele colectate din teritoriu arată că 92% din elevi sînt antrenați în acest proces. Informațiile au fost prezentate de ministrul educației, Igor Șarov, într-o conferință de presă, susținută miercuri, 1 aprilie.

Igor Șarov a declarat că nu vede o problemă dacă așa-zisa vacanță va fi prelungită pînă pe data de 30 mai, însă depinde de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Recuperarea orelor se va reuși, chiar dacă nu în întregime. Mai complicat este în cazul absolvenților, care urmează să susțină examene și apoi să aplice pentru înmatricularea în următoarele trepte de învățămînt. Ministerul va examina mai multe scenarii și îl va alege pe cel mai potrivit.

În altă ordine de idei, ministrul a făcut apel la cadrele didactice să nu le dea elevilor sarcini în exces în această perioadă. Un apel a fost adresat și managerilor instituțiilor, să nu exercite presiuni asupra pedagogilor.

Cît privește asigurarea copiilor din familiile defavorizate cu tehnică și internet pentru învățămîntul la distanță, ministrul a spus că au loc discuții, atît cu partenerii de dezvoltare și companiile din domeniu.

Întrebat referitor la salarizarea cadrelor didactice, Igor Șarov a menționat că ministerul va solicita achitarea integrală a salariilor pentru angajații din sistemul educațional.

Sursa: IPN