9 milioane de dolari – suma cheltuită, pînă acum, în ancheta procurorului special Jack Smith asupra lui Donald Trump

Ancheta procurorului special Jack Smith asupra fostului Preşedinte american Donald Trump (2017-2021) cu privire la implicarea acestuia în asaltul din 2021 asupra Capitoliului şi furtul documentelor secrete de la Casa Albă a costat pînă acum aproximativ 9 milioane de dolari, transmite EFE, potrivit agerpres

Potrivit bilanţului, furnizat de Departamentul de Justiţie al SUA, de la numirea lui Smith, în Noiembrie 2022, şi pînă la 31 Martie 2023, biroul său a plătit 5,4 milioane de dolari pentru cheltuielile cu personalul, călătorii sau achiziţii de materiale, printre alte servicii, în timp ce alte agenţii ale Departamentului de Justiţie au cheltuit 3,8 milioane de dolari în aceiaşi speţă.

În aceste 3,8 milioane este inclus şi costul securităţii procurorului special, care înainte de a fi numit pentru această sarcină a fost procuror pentru crimele de război din Kosovo la Tribunalul de la Haga. Un alt capitol bugetar important – în valoare de 2,6 milioane de dolari – reprezintă salariile angajaţilor.

Trump a fost inculpat în Iunie de un Tribunal din Miami pentru reţinerea ilegală a unor documente secrete guvernamentale, obstrucţionarea Justiţiei şi conspiraţie, printre alte delicte. A fost prima dată în istoria ţării cînd un fost Preşedinte a fost inculpat la nivel federal, iar acest lucru s-a petrecut în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2024, notează EFE.

Potrivit rechizitoriului, fostul Preşedinte republican a luat ilegal sute de documente clasificate, inclusiv secrete nucleare, pe care le-a păstrat în diferite locuri din reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Florida), cînd a părăsit Preşedinţia în 2021. Astfel de documente au fost găsite într-un dormitor, un salon de dans şi într-o sală de baie.

Trump a susţinut, în nenumărate rînduri, că este victima unei „vînători de vrăjitoare”, în timp ce Procuratura a amintit că nimeni nu este mai presus de lege.