83 de miliarde de euro – suma alocata de Germania pentru plafonarea preturilor la gaze si electricitate

Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro (83 miliarde de dolari) sau 42% din schema de protecţie lansată luna trecută pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate, într-o încercare de a-şi proteja economia, conform unui proiect consultat de Reuters transmite agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz anunţase, luna trecută, deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprijinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cifra de 83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai precisă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei, pentru atenuarea poverii creşterii preţurilor energiei asupra industriei şi gospodăriilor.

Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea, de la 1 Ianuarie, a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 Martie, de asemenea, pentru gospodării şi IMM-uri, precum şi subvenţionarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferenţa de 20% urmînd ca gazul să fie plătit la preţul pieţei.