8.000 de soldati britanici vor fi desfasurati, in aceasta Vara, in Europa de Est

Aproximativ 8.000 de soldaţi britanici vor participa, în această Vară, la exerciţii în Europa de Est, alături de alţi militari din NATO, într-o ''demonstraţie de solidaritate şi forţă'', în contextul continuării invaziei ruse în Ucraina, informează France Presse,scrie Agerpres.

Zeci de tancuri şi 120 de vehicule de luptă blindate vor fi desfăşurate din Finlanda pînă în Macedonia de Nord în Vara acestui an, în cadrul acestui proiect, planificat de mai mult timp şi consolidat după începerea agresiunii ruse contra Ucrainei, în 24 Februarie.

''Securitatea Europei nu a fost niciodată atît de importantă. În aceste exerciţii, trupele noastre îşi vor uni forţele cu aliaţi şi parteneri ai NATO şi cu Forţa expediţionară comună, într-o demonstraţie de solidaritate şi forţă, care este una dintre cele mai mari desfăşurări comune după Războiul Rece'', a declarat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace.

Forţa expediţionară comună (JEF) este o coaliţie formată din forţe Armate din Regatul Unit şi din alte opt ţări: Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia şi Ţările de Jos. Dintre acestea, Finlanda şi Suedia nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar sunt asociate la NATO de la jumătatea anilor '90, prin intermediului programului "Parteneriat pentru Pace".

Soldaţi britanici sunt desfăşuraţi în Finlanda, în această săptămînă, pentru a participa la un exerciţiu care ''va îmbunătăţi capacitatea trupelor britanice şi finlandeze să lucreze împreună, în cadrul JEF, descurajînd agresiunea rusă în Scandinavia şi în statele baltice''.

În luna Mai, alte trupe britanice vor fi desfăşurate la frontiera dintre Estonia şi Letonia, alături de 18.000 de soldaţi din NATO, printre care francezi şi danezi, care fac parte din ''prezenţa avansată consolidată'' a NATO, sub comandament britanic.