70 DE ANI DE LA PRIMUL BOMBARDAMENT ATOMIC DIN ISTORIE

Supravieţuitori ai bombardamentului atomic, oficiali japonezi şi diplomaţi străini au asistat joi dimineaţă la Hiroshima, alături de alte zeci de mii de persoane, la comemorarea a 70 de ani de la primul atac nuclear din istorie, în ultimele zile ale celui de-la Doilea Război Mondial.

Clopotul Păcii, tras de o tînără şi un elev, a bătut la ora locală 08.15 (23.15 GMT), momentul exact în care, în urmă cu 70 de ani, bomba atomică aruncată de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorînd pe loc zeci de mii de oameni. Pînă la sfîrşitul anului 1945, circa 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni şi alţi străini, au murit din cauza bombardamentului şi a consecinţelor sale.

Bomba atomică aruncată de aviaţia americană asupra Hiroshimei la 6 august 1945 a fost urmată de un atac similar împotriva oraşului Nagasaki, în care au murit pe loc 40.000 de oameni. În urma celor două atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea Război Mondial luînd sfîrşit în mod oficial la 15 august.

La ceremonia desfăşurată joi în Parcul Memorial al Păcii au luat parte în jur de 50.000 de persoane, printre care şeful guvernului japonez, Shinzo Abe, ambasadorul american la Tokyo, Caroline Kennedy, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Rose Gottemoeller - oficialul cu rangul cel mai înalt trimis vreodată de Washington la ceremoniile de la Hiroshima-, şi reprezentaţi a circa 100 de state.

În discursul său, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut eliminarea armelor nucleare şi crearea unui sistem de securitate care să nu se bazeze pe forţa militară. Numeroşi participanţi la ceremonie şi-au reînnoit, la rîndul lor, apelurile la pace.

«În calitate de singura ţară lovită de arma atomică (...) avem misiunea de a crea o lume fără arme nucleare», a declarat premierul Abe, afirmînd că Japonia va prezenta, la viitoarea Adunare Generală a ONU, o nouă rezoluţie vizînd eliminarea acestor arme.

După ceremonie, lideri ai asociaţilor de supravieţuitori («hibakusha») s-au întîlnit cu Shinzo Abe, căruia i-au cerut să retragă noua legislaţie care permite, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, trimiterea de trupe combatante japoneze în zone de conflict din afara ţării. Aceasta implică o reinterpretare a Constituţiei pacifiste a Japoniei, redactată în timpul ocupaţiei americane de după război.

Comemorarea de joi a avut loc, de altfel, pe fondul unei dezbateri foarte aprinse în Japonia cu privire la participarea ţării la conflicte pe teritoriul altor state, sondajele arătînd o opoziţie puternică din partea majorităţii populaţiei.

«Aceste legi vor aduce naţiunii noastre tragedia războiului încă o dată. Ele trebuie retrase», a atras atenţia Yukio Yoshioka, în vîrstă de 86 de ani, în cadrul întîlnirii cu premierul Shinzo Abe.

Mii de supravieţuitori sînt încă trataţi de Crucea Roşie japoneză din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătăţii, aproape două treimi dintre decese fiind provocate de cancere.

«Chiar şi după atît de multe decenii, continuăm să vedem impactul catastrofal asupra sănătăţii al utilizării armelor nucleare asupra acestor două oraşe», a subliniat preşedintele Crucii Roşii Internaţionale, Peter Maurer, cerînd statelor să renunţe total la arsenalele lor nucleare.

 

Kerry: Comemorarea subliniază importanţa acordului cu Iranul

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat joi, la Kuala Lumpur, că împlinirea a 70 de ani de la bombardarea Hiroshimei, comemorată în fiecare zi de 6 august în oraşul japonez, subliniază importanţa acordului privind programul nuclear iranian, semnat recent între marile puteri şi Teheran.

Aflat în capitala Malaeziei cu ocazia summitului regional al ASEAN, John Kerry a fost întrebat dacă se gîndeşte la semnificaţia acestei comemorări, marcată printr-o ceremonie în primul oraş victimă a unei arme atomice. «Este imposibil să nu te gîndeşti. Am urmărit ceremonia. (....) Ea nu doar constituie un memento foarte puternic al impactului războiului asupra oamenilor şi ţărilor pînă în ziua de azi, dar şi subliniază importanţa acordului la care am ajuns cu Iranul pentru a reduce posibilitatea şi mai multor arme nucleare», a răspuns oficialul american.

Comemorarea scoate în evidenţă, de asemenea, importanţa eforturilor depuse de SUA alături de alte ţări, în special Rusia, pentru reducerea actualului arsenal nuclear, a mai spus Kerry.

El a mai spus că a fost impresionat de mărturia televizată a unei japoneze, care a trăit experienţa bombardamentului de la Hiroshima în copilărie. «Este o mărturie extraordinară despre spiritul uman şi despre capacitatea noastră de reconciliere după război», a subliniat responsabilul american.

În ce priveşte relaţia actuală cu Japonia, Kerry a descris-o drept «una din cele mai importante pe care le avem în lume». «Împărtăşim valori comune şi o viziune comună asupra viitorului; cred că ziua de astăzi este un omagiu extraordinar adus memoriei, dar şi posibilităţilor viitorului», a adăugat secretarul de stat.

La ceremoniile din dimineaţa zilei de joi de la Hiroshima, SUA au fost reprezentate de ambasadorul american la Tokyo, Caroline Kennedy, şi de subsecretarul de stat Rose Gottemoeller.

Bomba atomică aruncată de aviaţia americană asupra Hiroshimei la 6 august 1945 a făcut 140.000 de victime pînă la sfîrşitul acelui an şi a fost urmată de un atac similar împotriva oraşului Nagasaki, în care au murit pe loc 40.000 de oameni.

Al Doilea Război Mondial a luat sfîrşit în mod oficial la 15 august, prin capitularea Japoniei.

Sursa: Agerpres