40% DINTRE PARTICIPANTII LA UN SONDAJ AU SPUS CA TOALETELE DIN SCOALA LOR SINT ORIBILE

Circa 40% dintre elevii care au participat la un sondaj, organizat de Amnesty International Moldova, au spus că toaletele din școala lor sînt oribile. 38% merg la toaleta școlii numai atunci cînd nu mai pot să se abțină sau au o urgență, iar aproape 3% nu merg la toaleta școlii niciodată, transmite IPN.

La întrebarea din ce motive nu folosesc toaleta la școală, cele mai frecvente răspunsuri au fost: nu este hîrtie igienică (64%), toaleta miroase urît (51%), toaleta este murdară (39%), în toaletă este frig (34%), nu este săpun (31%), toaleta este de tip deschis și nu oferă siguranță și intimitate (29%), la toaletă este rînd prea mare (25 %), toaleta este prea departe de clasă/școală (7%).

Rezultatele sondajului au arătat că toaletele interne sînt mai mult pentru bifă, iar toalete pentru copii cu necesități speciale practic nu sînt. Fiecare al patrulea elev a spus că există situații cînd accesul la toaleta din interiorul școlii este permis doar în cazul unor evenimente speciale, cum ar fi controale, lecții deschise, evenimente. Din cei 343 de respondenți, 30% susțin că toaleta școlii din interior este deschisă fie în perioada rece a anului, fie nu este deschisă deloc. Date din cadrul sondajului arată că 87 % din toalete nu sînt adaptate pentru copii cu necesități speciale. 74 % dintre elevi susțin că profesorii au toaletă separată în care elevii nu au acces. Accesul la apă potabilă în școală este dificil pentru 6% dintre respondenți, iar 43% dintre copii spun că aduc apa de băut de acasă.

Amnesty International Moldova consideră că situația toaletelor din instituțiile de învățămînt din Republica Moldova este una îngrijorătoare și necesită intervenția urgentă a autorităților centrale, cum ar fi Parlamentul și Guvernul. „Chiar dacă sîntem anul 2021, constatăm că avem sute de școli cu toalete în curte și igienă neconformă. Rezultatele sondajului demonstrează că elevii au acces limitat la condiții de igienă și sanitație în școli, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea, demnitatea și starea emoțională a elevilor, iar acest lucru este o încălcarea gravă a drepturilor copiilor la un mediu sigur de învățare, mai ales pe timp de pandemie”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

Amnesty International Moldova cere soluționarea problemei școlilor cu toaletele în curte sau neconforme prin instituirea unui Program Național de instalare de grupuri sanitare în interiorul școlilor, prin alocarea de bugete de la nivel central.

343 de elevi din diferite instituții de învățămînt au avut posibilitatea să completeze anonim un chestionar, în care și-au exprimat opinia despre condițiile igienice și sanitare în școli. 62 % din respondenți sînt din mediul urban.

Sursa: IPN