3 OCTOMBRIE – ZIUA UNITĂŢII GERMANE

Urme germane în Republica Moldova: 1814–2014. Tradiţie şi modernizare

Germania/Deutschland are o suprafaţă de 3.570.121 km.p, capitala Berlin, este cu fusul orar la o oră diferenţă de Republica Moldova şi utilizează ca monedă Euro. Ziua Unităţii Germane este celebrată în ziua 3 Octombrie ca sărbătoare naţională. Ziua Germaniei a fost adoptată şi sărbătorită imediat după reunificarea politică, legislativă, teritorială şi administrativă a fostei Republicii Democrate Germane cu Republica Federală a Germaniei, pe data de 1 Octombrie 1990.

Căderea Zidului Berlinului s-a produs în ziua de 9 Noiembrie 1989, dată care a coincis cu fondarea Republicii Germane din 1918, cu înfrîngerea lui Adolf Hitler în prima sa încercare de a da o lovitură de stat – Puciul Berii din 1923 –, iar în 1938 a fost pogromul Evreilor în Noaptea de Cristal, astfel încît Ziua Unităţii Germane n-a fost legată de data căderii Zidului Berlinului. Înaintea reunificării celor două Germanii, în Germania de Vest Ziua Unităţii Germane fusese sărbătorită în ziua de 17 Iunie, ca un omagiu adus zilei similare din 1953, cînd revolta muncitorilor estici – în mare parte datorată înrăutăţirii condiţiilor de muncă prin creşterea numărului de ore minime fără compensare materială – a fost înăbuşită cu ajutor sovietic.

3 octombrie 3 copy.jpg

Istoria coloniştilor în Basarabia

Acum 200 de ani, în Basarabia a început imigrarea coloniştilor germani, cărora ţarul Alexandru I le garanta pămînt şi libertăţi. Majoritatea imigranţilor germani s-au stabilit în aşa-numitele “colonii mamă” şi alte comune în Sudul ţării (în Bugeac). De asemenea, în Nordul şi Sud-Vestul Basarabiei, respectiv pe teritoriul actual al Republicii Moldova, au apărut, mai ales în a doua jumătate a secolului XIX, comunităţi germane înfloritoare (ca de exemplu Mariewka, azi Marianca de Sus). Coloniştii se ocupau cu agricultura şi meşteşugăritul. Ei locuiau în paşnică vecinătate şi schimb productiv cu celelalte comunităţi etnice cum ar fi moldovenii, ucrainenii, ruşii, bulgarii şi evreii.

În Chişinău, capitala Basarabiei, primarul de origine germană Carol Schmidt (primar în perioada 1877-1903) a contribuit la dezvoltarea şi amenajarea oraşului pentru a-l transforma înt-o metropolă modernă. El susţinea activ construcţiile de edificii noi colaborînd cu arhitecţi renumiţi, a dispus instalarea sistemului de canalizare şi pavarea străzilor, a iniţiat construcţia tramvaiului tras de cai şi a construit instituţii culturale şi sociale precum şcoli şi spitale.

În anul 1918, Basarabia trece sub suveranitatea statului român. După ce, începînd cu anul 1874, coloniştilor le-a fost introdus serviciul militar obligatoriu în Armata Rusă, acum ei slujeau Armatei Române. Guvernul român a introdus reforma agrară şi a naţionalizat şcolile parohiale.

În anul 1940, coloniştii germani au fost siliţi să-şi părăsească patria; în baza Pactului Hitler-Stalin, în Toamna anului 1940 ei au fost strămutaţi din Basarabia. Astăzi între Republica Federală Germania şi Republica Moldova există din nou relaţii intensive şi prietenoase, atît de ordin privat, cît şi la nivel politic, economic, ştiinţific şi cultural.

La Mulţi Ani, Germania! La Mulţi Ani, Popor German Prieten!