27 de milioane de dolari de la FTX pentru candidatii democrati din SUA

Bankman-Fried și un alt director FTX au dat marea majoritate a donațiilor primite unui grup format exclusiv din democrați americani

Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede falimentare FTX, a contribuit major la sponsorizarea candidaților democrați în timpul ciclului electoral de mijloc de mandat, canalizînd majoritatea donațiilor sale printr-un comitet de acțiune politică (PAC) puțin cunoscut, transmite Fox News.

În general, în 2021 și 2022, Bankman-Fried a donat aproximativ 38 de milioane de dolari diverșilor candidați și PAC, dîndu-și în principal banii candidaților democrați și grupurilor de stînga, potrivit dosarelor Comisiei Electorale Federale (FEC). Majoritatea donațiilor sale politice, totuși, au mers către Protect Our Future PAC, un grup fondat în Ianuarie care este dedicat stimulării candidaților angajați să prevină viitoarele pandemii.

„Liderii țării noastre nu au reușit să se pregătească pentru o pandemie avertizată de experți de ani de zile că era posibilă, iar rezultatul a dus la mai mult de un milion de decese prevenibile americane, trilioane de dolari în daune economice, închideri de școli, suprimarea libertăților și suferințe nespuse”, afirmă PAC pe site-ul său.

„Candidații noștri s-au angajat să ne protejeze națiunea de viitoarele pandemii globale, așa încît să fie ultima dată în viața noastră și a copiilor noștri cînd ne vom confrunta cu devastarea care a cuprins comunitățile din SUA în 2020”, se arată în comunicat.

Bankman-Fried a transmis PAC o sumă inițială de 9 milioane de dolari în Februarie, la scurt timp după ce a fost creată, au arătat înregistrările FEC. Apoi a făcut trei donații suplimentare în valoare de 18 milioane de dolari, între Martie și Iunie, crescînd contribuția sa totală la Protect Our Future PAC la 27 de milioane de dolari.

Contribuțiile lui Bankman-Fried au reprezentat aproximativ 95% din cei aproximativ 28,5 milioane de dolari strînși de PAC. Singurul alt contributor major la PAC a fost Nishad Singh – partenerul de afaceri al lui Bankman-Fried și directorul FTX de top –, care a dat 1 milion de dolari grupului în aceeași zi în care Bankman-Fried și-a transmis contribuția inițială în Februarie.

În timp ce Protect Our Future PAC pare a fi un grup bipartizan, conform site-ului său web, organizaţia a susținut exclusiv campaniile democrate în perioada premergătoare alegerilor.

Grupul l-a susținut pe Carrick Flynn, care a candidat pentru a reprezenta districtul 6 al Congresului din Oregon, cu mult mai mult decît orice alt candidat, oferind aproximativ 10,5 milioane de dolari campaniei sale. Cu toate acestea, Flynn a fost învins de colegul democrat Andrea Salinas la alegerile primare din Mai. Salinas și-a învins contracandidatul republican săptămîna trecută.

PAC a dat, de asemenea, 1,1 milioane de dolari lui Adam Hollier din Michigan și Josh Lafazan din New York, alți doi candidați democrați care nu au reușit să iasă din alegerile lor primare.

În plus, Protect Our Future PAC a direcţionat peste 1 milion de dolari reprezentanților Lucy McBath din Georgia și Shontel Brown din Ohio, precum și reprezentanților aleşi Jasmine Crockett din Texas, Valerie Foushee din Carolina de Nord și Robert Garcia din California.

Alți destinatari ai donațiilor PAC i-au inclus pe reprezentantul Jesus Garcia, D-Ill., și reprezentanții aleşi Morgan McGarvey din Kentucky, Maxwell Frost din Florida, Sydney Kamlager din California, Jonathan Jackson din Illinois, Nikki Budzinski din Illinois, Jared Moskowitz din Florida, Rob Menendez Jr. din New Jersey. Candidații au primit între 200.000 USD și 972.000 USD de la PAC.

Săptămîna trecută, Bankman-Fried a ţinut primele pagini după ce o criză de lichiditate a forțat FTX să depună declarația de faliment. Valoarea netă estimată a lui Bankman-Fried a scăzut ulterior de la 15,6 miliarde de dolari la nici o avere materială, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

„Îmi pare rău. Acesta este cel mai mare lucru”, a scris Bankman-Fried pe Twitter Joi. „Am eşuat și ar fi trebuit să mă descurc mai bine”.