26 DE OBSERVATORI OSCE VOR MONITORIZA ALEGERILE LOCALE

12 observatori OSCE cu sediul la Chişinău şi alţi 14 observatori pe termen lung, care urmează să sosească în R. Moldova săptămîna viitoare, vor monitoriza alegerile locale generale din 14 iunie curent.

Şeful misiunii, Kimmo Kiljunen, a declarat pe 14 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că rolul principal al experţilor va fi de a monitoriza alegerile pentru conformitatea acestora cu angajamentele OSCE, cu alte standarde internaţionale pentru alegeri democratice, precum şi cu legislaţia naţională.

„Noi nu analizăm rezultatele alegerilor ca atare, dar cadrul legislativ pentru organizarea scrutinului, modul de desfăşurare a campaniei electorale, finanţarea acesteia, reflectarea în mass-media ş.a.”, a menţionat Kiljunen.

Pe parcursul acţiunilor de observare misiunea se va întîlni cu reprezentanţii autorităţilor de stat, partidele politice şi candidaţii, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile, mass-media şi comunităţii internaţionale.

Misiunea limitată OSCE de observare a alegerilor se va alătura unei delegaţii a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în realizarea unei declaraţii de constatări şi concluzii preliminare în ziua de după alegeri.

Un raport final privind observarea întregului proces electoral va fi publicat de către Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) la două luni de la încheierea procesului electoral.