23 Decembrie. Homosexualitatea s-a aflat in centrul atentiei pe marile ecrane in 2017

Anul 2017 a fost cel mai violent în Mexic , unde au fost peste 23.000 de crime

Anul 2017 a fost cel mai violent din ultimele două decenii în Mexic, unde au fost consemnate în primele unsprezece luni 23.101 omoruri, potrivit datelor oficiale publicate Vineri, transmite AFP. Bilanţul este cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, de cînd autorităţile consemnează statistici în materie. Cifra depăşeşte bilanţul din 2011, considerat pînă acum cel mai violent, cu 22.409 de omoruri. Doar în Noiembrie 2017, în Mexic au fost înregistrate 2.212 de omoruri, după ce în Octombrie fusese consemnat nefericitul record de 2.380 de crime. Zone pînă acum neafectate de luptele între carteluri, precum statul Baja California Sur, din Nord-Vestul ţării, unde vin mulţi turişti străini, au cunoscut în acest an un val de violenţe fără precedent. După lansarea de către preşedintele Felipe Calderon (2006-2012) a războiului împotriva traficanţilor de droguri, violenţele au crescut considerabil în această ţară. Ofensiva armatei a permis arestarea mai multor şefi de carteluri de narcotrafic, dar a dus de asemenea la fragmentarea grupărilor infracţionale şi, implicit, la creşterea violenţelor, sunt de părere experţii.

SUA vor întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării

Statele Unite au anunţat Vineri că vor întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării, astfel încît Kievul să poată asigura „suveranitatea” teritoriului său, pe fondul tensiunilor americano-ruse legate de conflictul ucrainean, relatează AFP. Anunţul a fost făcut la 24 de ore după ce Uniunea Europeană a prelungit, la rîndul său, pentru şase luni severele sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru presupusa implicare în conflictul care devastează estul Ucrainei de peste trei ani şi jumătate, potrivit agerpres . „Statele Unite au decis să furnizeze Ucrainei capacităţi defensive consolidate (…) pentru a ajuta Ucraina să îşi clădească apărarea pe termen lung, să îşi apere suveranitatea, integritatea teritorială şi să se protejeze împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a scris într-un comunicat purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei americane, Heather Nauert. „Ajutorul american este în întregime defensiv şi, aşa cum spus întotdeauna, Ucraina este un stat suveran” care are „dreptul de a se apăra”, a precizat Heather Nauert, subliniind importanţa acordului de la Minsk, încheiat pentru a instaura un armistiţiu în estul Ucrainei. La începutul lui Decembrie, Statele Unite au atenţionat cu fermitate Rusia că divergenţele lor persistente privind conflictul din Ucraina reprezintă un „obstacol în calea oricărei normalizări” a relaţiilor dintre cele două ţări, aflate la cel mai scăzut punct.

Decizia SUA de a întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării încurajează Rusia să folosească forţa în Estul Ucrainei

Decizia Statelor Unite ale Americii de a livra arme Ucrainei este periculoasă pentru că va încuraja Kievul să folosească forţa în conflictul din Estul Ucrainei, au declarat Sîmbătă oficiali ruşi, potrivit Reuters. Livrarea oricăror arme îi încurajează pe cei care susţin conflictul din Ucraina să recurgă la ‘scenariul de forţă’, a declarat Sîmbătă vice-ministrul rus de Externe Grigorii Karasin, citat de agenţia RIA, reacţionînd la anunţul Departamentului de Stat. La rîndul său, Franţ Klinţevici, membru al comisiei pentru securitate a camerei legislative superioare de la Moscova, citat de Interfax, a afirmat că Ucraina va considera livrările de arme drept un sprijin în favoarea acţiunilor sale. ‘Americanii, de fapt, împing în mod direct forţele ucrainene spre război’, a susţinut Klinţevici. Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, citat de agenţia TASS, decizia SUA subminează încă o dată acordul de la Minsk din 2015.

FBI a arestat un fost puşcaş marin care pregătea un atac terorist în perioada sărbătorilor de Iarnă

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA a arestat şi inculpat Vineri, în California, un fost puşcaş marin, acuzat că pregătea un atac terorist, inspirat de gruparea Statul Islamic, în perioada sărbătorilor de Iarnă la un centru comercial şi turistic foarte frecventat din San Francisco, informează dpa şi AFP. Everitt Aaron Jameson, în vîrstă de 26 de ani, este acuzat că a încercat să furnizeze sprijin material unei organizaţii teroriste străine. Documentele tribunalului postate de presa americană arată că Jameson şi-a exprimat susţinerea pentru Statul Islamic şi a plănuit să comită, în perioada 18-25 Decembrie, un atac cu explozibili şi arme de asalt împotriva Pier 39, un centru comercial foarte frecventat, situat pe faleza din San Francisco. Jameson a discutat despre atac cu un agent acoperit al FBI, pe care îl credea asociat cu lideri ai Statului Islamic, spunînd că atacul trebuie să fie ‘ceva în genul’ atentatelor de la New York din Octombrie sau de la San Bernardino în 2015. Jameson i-ar fi cerut agentului materiale pentru a fabrica o bombă şi a detaliat un plan în care urma să folosească explozibili pentru a ‘mîna’ oameni într-un loc unde ar fi început să tragă asupra lor. El ar fi spus, de asemenea, că este gata să moară în atac. Fostul puşcaş marin a intrat în vizorul FBI în septembrie, după ce o sursă a observat că Jameson aproba pe Facebook postări pro-SI şi favorabile terorismului. Jameson a intrat în rîndul puşcaşilor marini în 2009, dar a fost apoi eliberat din armată pentru înrolare frauduloasă, pentru că nu declarase că era suferind de astm, indică documentele tribunalului. În perioada petrecută în armată, el a fost instruit ca trăgător de elită. Dacă va fi condamnat, Jameson riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

Coreea de Nord consideră noua strategie de securitate americană „un produs tipic al aroganţei de tip yankeu”

Coreea de Nord a calificat Vineri ca „document criminal” raportul Casei Albe privind strategia de securitate naţională, la cîteva ore după adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unor noi sancţiuni împotriva Phenianului, relatează AFP. Raportul cu privire la noua strategie de securitate americană, prezentat luni, „este un produs tipic al aroganţei de tip yankeu, căutînd o subordonare completă a lumii întregi la interesele Statele Unite”, a declarat pentru agenţia oficială KCNA un purtător de cuvînt al ministerului Nord-coreean de externe. „Este, de asemenea, un document criminal care reflectă clar natura de gangster a lui Trump căruia îi place să provoace scandal”, a adăugat purtătorul de cuvînt. Documentul prezintă China şi Rusia ca puteri rivale Washingtonului care încearcă să slăbească interesele americane în lume şi „să erodeze securitatea şi prosperitatea” Statelor Unite. De asemenea, China şi Rusia au denunţat caracterul, în opinia lor, foarte agresiv al acestui raport. Vineri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie, al cărei proiect a fost prezentat de Statele Unite după negocieri cu China, impunînd noi sancţiuni Coreii de Nord. Votul a avut loc într-un context în care nici SUA, nici Coreea de Nord nu se arată dispuse să demareze negocieri pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană, provocată de tirurile cu rachete balistice şi un nou test nuclear Nord-coreean.

Homosexualitatea s-a aflat în centrul atenției pe marile ecrane în 2017

După Oscarul pentru cel mai bun film cîştigat de lungmetrajul „Moonlight”, cei peste 800.000 de spectatori care au vizionat filmul „120 battements par minute” în Franţa şi recenziile deosebit de favorabile ale filmului „Call me by your name”, lansat recent în Statele Unite, homosexualitatea a părut că se află în centrul atenţiei pe marile ecrane în 2017, informează AFP. Jurnaliştii francezi se întreabă totuşi dacă această tendinţă urmează să se transforme într-un fenomen durabil sau reprezintă doar un foc de paie.

„A fost un an extraordinar pentru filmele despre relaţiile dintre persoane de acelaşi sex”, a declarat Francis Lee, regizorul filmului britanic „God’s Own Country”, în care joacă şi actorul român Alec Secăreanu. „A început cu Oscarul pentru cel mai bun film cîştigat de ‘Moonlight’, descoperirea peliculei ‘Call me by your name’ la festivalul de film independent Sundance, apoi a venit o poveste de iubire cu un personaj transgender la Berlinală (‘Una mujer fantastica’)”, a reamintit Francis Lee, premiat el însuşi la Sundance pentru filmul „God’s Own Country”, ce prezintă povestea unei iubiri între doi bărbaţi care locuiesc la o fermă din comitatul Yorkshire. Dincolo de numeroasele premii primite, publicul a fost alături de aceste filme, considerate pînă acum drept pelicule de nişă. „Call me by your name”, de Luca Guadagnino, este vizionat de săli arhipline în Statele Unite, iar „God’s Own Country” este cel mai vizionat film din acest an în Anglia. Pînă acum, mulţi dintre distribuitori încercau să evite să lipească unui film eticheta LGBT cu scopul de a atrage publicul larg, a adăugat acelaşi oficial francez. Studioul Fox va avea parte de o premieră în istoria sa în Martie 2018, cînd va lansa în Statele Unite filmul „Love, Simon”, o comedie ce se adresează publicului larg, despre un adolescent care decide să îşi anunţe familia şi prietenii că este homosexual.

Ţara europeană în care chinezii şi ruşii cumpără masiv proprietăţi

Pentru chinezi şi ruşi, achiziţionarea unei proprietăţi în Grecia poate oferi o aşa-numită viză de aur în această ţară, şi cu aceasta posibilitatea de a pătrunde în mare parte a Europei, relatează Bloomberg. În plus, piaţa imobiliară a ţării şi-ar putea reveni, cei care fac achiziţii putînd genera astfel cîştiguri semnificative. „Convingerea este că ce a fost mai rău a trecut şi că acesta este un moment bun pentru a profita de preţurile scăzute şi de viitoare cîştiguri de capital o dată cu redresarea pieţei“, arată Carrie Law, CEO al Juwai.com, un website chinez. Preţul mediu pe metro pătrat în Grecia este de 2.846 de euro, cu 1.000 de euro mai redus decît în Portugalia, şi de aproape trei ori mai mic decît în Italia şi Austria. Preţurile sunt mai mari decît în Bulgaria, Croaţia, România şi Estonia.