22 Decembrie. O fata a cistigat 1 milion de lire sterline la loto, dar se plinge ca banii i-au distrus viata, asa ca da in judecata loteria
Patru români au fost condamnaţi la închisoare pentru furt în Suedia
Patru români au fost condamnaţi la pînă la 21 de luni de închisoare, după ce au fost găsiţi vinovaţi de furt din vehicule ale poştei suedeze, relatează The Associated Press. Poşta suedeză a montat camere ascunse în partea din spate a utilitarelor, în urma unei serii de furturi – laptopuri, computere şi smartphone, estimate la 2,5 milioane de coroane (aproximativ 251.110 euro), conform news.ro . Camerele i-au surprins pe hoţi urcîndu-se în vehicul dintr-o maşină care rula cu 80 de kilometri pe oră. Cei patru bărbaţi, cu vîrste cuprinse între 30 şi 40 de ani, au fost arestaţi pe 16 Septembrie. Un tribunal de la Allingsas, la Nord de Goteborg, i-a condamnat la cîte 21 de luni de închisoare pe trei dintre bărbaţi, iar pe al patrulea la 18 luni de închisoare. Toţi vor fi expulzaţi din Suedia după ce îşi ispăşesc pedepsele.
Consens european asupra unui acord pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră
Cele 28 de state membre ale UE au depăşit o nouă etapă, Joi, în crearea unui arsenal legislativ propriu care să răspundă obiectivelor trasate de Acordul pentru climă de la Paris, după ce au reuşit să se pună de acord în privinţa eforturilor ce trebuie făcute pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în alte sectoare de activitate decît industria grea, informează AFP. Negociatorii celor doi colegislatori, Parlamentul European şi Consiliul (celor 28 de state membre), s-au pus de acord în privinţa repartizării eforturilor de reducere, pe ţări, în sectoarele următoare: construcţii, agricultură, transport şi reciclarea deşeurilor, potrivit agerpres. Este vorba despre sectoare care nu au fost vizate de sistemul de schimb de cote de emisii, piaţa carbonului european (SEQE în franceză, ETS în engleză), care reprezintă mai mult de jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE. Pentru a respecta obiectivul global al UE promis la Paris – o scădere cu 40% a emisiilor pînă în 2030 în raport cu nivelul acestora din 1990 – sectoarele din afara SEQE trebuie să îşi reducă noxele cu 30% între 2021 şi 2030 (în raport cu nivelurile din 2005). Textul acestui acord de compromis preia repartiţia pe ţară propusă de Comisia Europeană în Iulie 2016 în funcţie de PIB-ul pe locuitor al celor 28 de state membre, care variază de la un efort de reducere cu 40% – cerut pentru Luxemburg şi Suedia – la un efort de stabilizare a emisiilor în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE.
Polonia şi Marea Britanie au semnat un nou tratat de apărare şi securitate
Polonia şi Marea Britanie au semnat Joi un nou tratat de apărare şi securitate, premierul britanic Theresa May exprimîndu-şi dorinţa aprofundării relaţiilor bilaterale cu Varşovia înainte ca ţara sa să iasă din Uniunea Europeană în Martie 2019, relatează AFP. Noul tratat se referă la exerciţii militare, schimburi de informaţii şi cooperarea între industriile de apărare. Cele două ţări sunt membre ale NATO şi trupe britanice au fost desfăşurate în Polonia în acest an în cadrul unei operaţiuni de consolidare a flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice în faţa ameninţării Rusiei. Şefa Guvernului britanic a anunţat de asemenea crearea unui nou consiliu de afaceri Marea Britanie-Polonia, „primul de acest gen pentru Marea Britanie în Europa”.
Palestinienii au salutat adoptarea rezoluției ONU privind Ierusalimul. Israelul respinge decizia Adunării Generale
Palestinienii au salutat Joi votul Adunării Generale a ONU care a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie ce condamnă recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP. „Această decizie reafirmă faptul că palestinienii beneficiază de sprijinul internaţional pentru cauza lor dreaptă. Ne vom continua eforturile la ONU şi la alte forumuri internaţionale pentru a pune capăt ocupaţiei (israeliene) şi pentru a crea un stat palestinian cu capitala Ierusalimul de Est”, a declarat purtătorul de cuvînt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, conform agerpres . La rîndul său, Israelul a respins Joi votul Adunării Generale a ONU care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, relatează Reuters. „Israelul respinge decizia ONU şi în acelaşi timp este mulţumit de numărul mare de ţări care nu au votat rezoluţia”, se afirmă într-un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu.
Rusia a finalizat un acord cu Turcia pentru vînzarea de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
Moscova a finalizat un acord cu Ankara pentru vînzarea de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400, primele livrări fiind prevăzute pentru sfîrşitul anului 2019, a anunţat Joi un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.
„Concret, contractul se află acum în faza de implementare. Toţi parametrii, toată tehnologia, piaţa sunt puse la punct”, a declarat Vladimir Kojin, consilierul pentru cooperare tehnică şi militară al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse. „Primele livrări vor începe, probabil, la sfîrşitul lui 2019 şi începutul lui 2020”, a adăugat Kojin. Ankara a negociat mai mult de un an achiziţionarea de rachete S-400 din Rusia pentru a-şi spori capacităţile de apărare antiaeriană, dar NATO a criticat proiectul, deoarece echipamentul rusesc nu este compatibil cu sistemele sale de apărare şi cu radarele Alianţei. Erdogan a subliniat că nici un stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme şi a reamintit că ţările membre ale NATO refuză sa vîndă un sistem care include transferul de tehnologie, aşa că a trebuit să caute un alt partener, conform EFE.
Hamas avertizează cu privire la posibilul eşec al procesului de reconciliere cu Fatah
Un important oficial al Hamas, mişcarea palestiniană aflată la putere în Fîşia Gaza, a avertizat Joi cu privire la posibilul eşec al procesului de reconciliere cu Fatah, formaţiunea rivală condusă de Mahmoud Abbas şi care guvernează în Cisiordania, transmite AFP. ”Reconcilierea este în curs de a se prăbuşi şi fiecare trebuie să intervină pentru a o salva”, a afirmat Yahya Sinwar, într-o întîlnire desfăşurată la Gaza, potrivit agerpres . Partidul Fatah conduce instituţiile centrale palestiniene din Cisiordania, iar gruparea islamistă Hamas a preluat prin forţă controlul în Gaza în anul 2007. Enclava palestiniană se află sub o blocadă impusă de Israel şi suferă de pe urma problemelor economice şi umanitare. În baza acordului încheiat de Fatah şi Hamas la 12 Octombrie, Autoritatea Palestiniană urma să preia controlul şi în Fîşia Gaza de la 10 Decembrie. Totuşi, acest termen a fost amînat pentru a permite Fatah şi Hamas să-şi apropie punctele de vedere în mai multe dosare unde existau divergenţe. Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel a sporit presiunile asupra Fatah şi Hamas pentru a-şi depăşi divergenţele. La 1 Noiembrie, Autoritatea Palestiniană a preluat responsabilitatea punctelor de trecere de la frontierele cu Egipt şi Israel. Totuşi, Hamas păstrează un control total asupra poliţiei şi organelor însărcinate cu securitatea în Fîşia Gaza. ONU a avertizat deja că un eşec al procesului de reconciliere între principalele mişcări palestiniene riscă să provoace noi tensiuni în regiune.
Întreprinderile Nord-coreene din China au 20 de zile la dispoziţie să-şi închidă porţile
Întreprinderile Nord-coreene din China au mai puţin de trei săptămîni la dispoziţie să-şi închidă porţile, indiferent că este vorba despre restaurante sau societăţi de export-import, iar numărătoarea inversă a început, scrie AFP. China, care asigură 90% din comerţul extern al Coreei de Nord, se află în avanpostul sancţiunilor adoptate în Septembrie de ONU, după ultimul test nuclear al regimului lui Kim Jong-un, conform news.ro . Consiliul de Securitate le-a dat termen patru luni ţărilor membre să închidă întreprinderile cu capital Nord-coreean. În China, acest lucru înseamnă o dată-limită stabilită pe 9 Ianuarie. Societăţile vizate au fost anunţate că inspecţii vor avea loc după această dată, cu scopul de a verifica faptul că au fost închise, a declarat pentru AFP un funcţionar de la Ministerul chinez al Comerţului.
Aceasta este o veste proastă pentru cele patru firme de import-export instalate pe o străduţă, la Beijing, lîngă Ambasada Coreei de Nord, pe care flutură o banderolă ce proclamă ”viaţă lungă iubitului conducător suprem Kim Jong-un”.
SUA au prezentat noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord
SUA au prezentat Joi un proiect de rezoluţie care vizează întărirea sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord. Proiectul ar urma să fie supus la vot vineri în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, au indicat diplomaţi citaţi de AFP şi Reuters. Documentul cere interzicerea exportului către Coreea de Nord a aproape 90% dintre produsele petroliere rafinate şi repatrierea tuturor Nord-coreenilor care lucrează în străinătate, în următoarele 12 luni, conform agerpres . Rezoluţia vine după testarea de către Phenian a unei noi rachete balistice intercontinentale, la 29 Noiembrie, care ar fi capabilă să atingă teritoriul SUA şi al Coreei de Sud. Dacă proiectul SUA va fi adoptat, ar fi cel de-al 10-lea set de sancţiuni impuse Coreei de Nord în legătură cu programul său balistic şi nuclear, din 2006.
Aleksandr Lavrentiev: Nu există nici un motiv pentru ca forţele SUA să mai rămînă în Siria
Emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a declarat Joi, la Astana, că în prezent nu există nici un motiv pentru ca forţele SUA să mai rămînă în Siria, transmite Reuters. Oficialul rus, care se află în capitala kazahă Astana pentru o nouă rundă de negocieri de pace între regimul de la Damasc şi rebelii sirieni, a adăugat că motivele declarate de Washington pentru menţinerea unei prezenţe militare americane în Siria sunt pur şi simplu lipsite de temei, potrivit agerpres . O nouă rundă de negocieri de pace între regimul de la Damasc şi rebelii sirieni a debutat Joi la Astana, vizînd să contribuie la reglementarea conflictului cu progrese concrete, în contextul în care procesul politic de la Geneva se află în blocaj. Negocierile, mediate de Rusia şi Iran, aliaţi ai Damascului, şi de Turcia, care îi susţine pe rebeli, vor avea loc cu uşile închise şi ar urma să se încheie vineri printr-o declaraţie finală. Aceasta este cea de-a opta rundă de negocieri care are loc la Astana între regimul sirian şi rebeli. Precedenta rundă de negocieri, de la sfîrşitul lunii Octombrie, s-a încheiat fără progrese concrete, dar cu o propunere a Rusiei de a reuni în jur de 30 de forţe politice de toate orientările.
Agențiile ruse de spionaj au dejucat peste 60 de atentate teroriste în 2017 de către (Vladimir Putin)
Spionii ruşi au dejucat peste 60 de atentate teroriste în Rusia anul acesta, îi laudă Vladimir Putin, scrie The Associated Press. Fosta poliţie secretă bolşevică Ceka şi succesorii ei, precum KGB, sunt o ”parte inalienabilă a istoriei noastre”, a declarat Miercuri preşedintele rus într-un discurs prin care a marcat 100 de an de la înfiinţarea Ceka. Putin a lucrat la KGB timp de 16 ani şi a condus o scurtă perioadă de timp Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) înainte să devină preşedinte. Putin a lăudat agenţiile ruse de securitate pentru faptul că sunt ”mai viclene decît serviciile de informaţii străine şi aplică lovituri crimei organizate şi corupţiei”. Liderul de la Kremlin a subliniat că lupta împotriva terorismului este una dintre principalele priorităţi şi a promis că Rusia va continua să acţioneze în vederea ”neutralizării hotărîte a focarelor terorismului internaţional” în urma campaniei militare din Siria. Şeful statului rus a lăudat agenţiile de informaţii şi securitate ruse pentru faptul că au împiedicat ”peste 60 de crime”, fără să ofere vreun detaliu în acest sens. El a subliniat că Moscova este pregătită ”să acţioneze împreună cu alte naţiuni, cu toţi cei care luptă împotriva acestei ameninţări mondiale şi sunt pregătiţi să coopereze şi să schimbe informaţii”.
Statele membre ale ONU „nu sunt intimidate” de SUA cu privire la Ierusalim
Statele membre ale ONU „nu sunt intimidate” de ameninţările lui Donald Trump de a retrage finanţarea statelor care votează împotriva SUA în problema Ierusalimului, a declarat Joi, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, ambasadorul Turciei la această organizaţie, Mevlut Cavusoglu, informează agenţia de presă dpa. Cavusoglu a calificat comentariile lui Trump pe marginea votului drept încercări de intimidare şi a subliniat că SUA se înşeală dacă cred „că demnitatea şi cuvîntul statelor membre sunt de vînzare”. „Poţi fi puternic, dar asta nu înseamnă că ai dreptate”, a adăugat Cavusoglu.
Coreea de Nord avertizează că Washingtonul va regreta profund abordarea faţă de Phenian
Coreea de Nord a criticat, Vineri, noua strategie de securitate naţională a Statelor Unite, ameninţînd Washingtonul că va regreta politica beligerantă faţă de Phenian, relatează site-ul agenţiei Yonhap. La începutul acestei săptămîni, preşedintele SUA, Donald Trump, a făcut publică noua strategie de securitate naţională, în care a promis să răspundă cu forţă în faţa ameninţărilor nucleare lansate de Coreea de Nord. Drept reacţie, Ministerul Nord-coreean de Externe a condamnat această abordare şi a precizat că strategia SUA conţine ”natura criminală a lui Trump”. ”Raportul arată în mod deschis aspiraţiile Washingtonului de a ne ataca. Din moment ce SUA şi-a stabilit ca obiectiv de politică de securitate distrugerea noastră militară, vom face SUA să regrete amarnic strategia lor”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agenţia KCNA.
”Comunitatea internaţională ar trebui să fie conştientă de schema lui Trump de a declanşa un război nuclear în Peninsula Coreea şi ar trebui să îşi dea seama de intenţiile reale ale lui Trump, dincolo de oferta de dialog a Washingtonului. Trump are intenţii rele şi ridiculizează lumea”, a adăugat oficialul Nord-coreean.
Consiliul de Securitate ar putea adopta noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord
Un proiect de rezoluţie al Statelor Unite, care propune interzicerea a 90% din exportul petrolului rafinat către Coreea de Nord şi repatrierea muncitorilor Nord-coreeni de peste hotare, ar putea fi votat Vineri, au declarat diplomaţi din cadrul ONU, relatează site-ul agenţiei Reuters. Proiectul de rezoluţie a fost prezentat celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, joi, şi ar putea fi votat vineri. Deşi China nu răspuns imediat dacă va vota în favoarea rezoluţiei, în mod tradiţional un astfel de proiect, legat de sancţionarea Coreei de Nord, nu este prezentat Consiliului decît după ce Administraţiile de la Beijing şi Washington îşi dau acordul. Recent, Japonia şi Coreea de Sud au îndemnat, din nou, China să pună mai multă presiune asupra Coreei de Nord pentru a renunţa la programul nuclear. Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice. În mod tipic, China şi Rusia au agreat sancţiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau a unei arme nucleare. Obiectivul principal este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de cooperarea Coreei de Nord cu China, care este responsabilă pentru 90% din comerţul exterior al Phenianului şi principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.
O fată a cîştigat 1 milion de lire sterline la loto dar se plînge că banii i-au distrus viaţa aşa că dă în judecată loteria
Pentru început, „s-a răsfăţat” cu o mărire de sîni în valoare de 4.500 de lire sterline, cu care se mîndrea în fotografiile cluburilor de noapte din Glasgow. Pozele postate pe Facebook i-au adus un număr de 17.000 de urmăritori noi. Ulterior, a investit în cosmetice şi tratamente scumpe precum Botox, dar şi în haine şi accesorii din blănuri naturale. Risipa sa nu s-a oprit aici – Jane şi-a mai cumpărat un Range Rover personalizat şi mai multe vacanţe în Spania, America sau Maldive. Mai tîrziu, Jane şi-a achiziţionat două proprietăţi şi a început să-şi spună „dezvoltator”. Însă, se pare că bogăţia nu i-a adus fericirea şi nici banii nu i-au adus iubirea mult dorită. Astăzi, tînăra de 21 de ani din Edinburgh se plînge că nu poate găsi un bărbat care nu stă cu ea pentru bani. S-a despărţit de iubitul său cînd acesta a refuzat să poarte un tricou cu poza ei la o petrecere a burlacilor în Ibiza şi de atunci, spune ea, a obosit de viaţa în cercuri înalte. „Viaţa mea ar fi fost mult mai uşoară dacă nu aş fi cîştigat. Îmi doresc să nu fi avut aceşti bani. Credeam că îmi va face viaţa de 10 ori mai uşoară, dar se pare că mi-au făcut-o de 10 ori mai grea. Am toate lucrurile materiale pe care mi le doresc, dar în afară de asta viaţa mea este goală. Care e scopul meu în viaţă?”, declara tînăra. În cele din urmă, Jane s-a hotărît să dea vina pe altcineva pentru existenţa sa mizerabilă, aşa că plănuieşte să dea în judecată loteria pentru că i-a vîndut acel bilet cînd era prea tînără. De asemenea, ea propune ca vîrsta legală pentru a juca la loterie ar trebui să se ridice la 18 ani.