22 Decembrie. In Romania a fost gasit un mistret radioactiv
Preşedintele turc Recep Erdogan respinge „amenințările" lui Donald Trump
vehement avertismentele omologului său din SUA, Donald Trump, privind votul din Adunarea Generală ONU pe tema statutului Ierusalimului, liderul turc afirmînd că „voința liberă și democratică" nu poate fi cumpărată cu dolari. „Ce face liderul Americii? Proferează amenințări. Domnule Trump, nu puteți cumpăra cu dolarii dumneavoastră voința liberă și democratică a Turciei", a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția Anadolu. „Unele țări numesc Statele Unite «leagăn al democrației». Acest leagăn al democrației vrea să cumpere voința liberă a țărilor cu dolari. Cînd vedem astfel de lucruri, ne întrebăm ce democrație este aceasta", a adăugat Erdogan. Donald Trump, președintele Statelor Unite, a amenințat Miercuri că va dispune reducerea asistenței financiare în cazul statelor care vor vota în Adunarea Generală ONU împotriva inițiativei sale de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului.
ONU cere SUA să-și retragă decizia de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului
Adunarea Generală a ONU a adoptat Joi o rezoluție care solicită Statelor Unite să-și retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel, informează agențiile de presă internaționale, informează Agerpres. Rezoluția a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de țări membre, nouă voturi contra și 35 de abțineri. Australia, Canada, Mexic și Filipine s-au aflat printre țările care s-au abținut de la vot. SUA au făcut luni uz de dreptul lor de veto la o rezoluție propusă de Egipt condamnînd recunoașterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Documentul a fost aprobat de ceilalți 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
Cuba: Raul Castro renunță la funcția de președinte
Președintele cubanez, Raul Castro, va demisiona în Aprilie 2018, imediat după ce succesorul său va fi ales de consiliul de conducere al țarii. Decizia a fost luată prin vot Joi de Adunarea Națională a statului, transmite Agerpres. Alegerea de către Adunarea Națională a Consiliul de Stat, însărcinat să-l aleagă pe președinte, a fost stabilită pentru 19 Aprilie, a anunțat mass-media cubaneză. Amînarea scrutinului din Februarie în Aprilie are loc după amînarea anul acesta a alegerilor locale, prima etapă a alegerilor generale din 2017-2018, ca urmare a trecerii uraganului Irma în Septembrie care a devastat o mare parte a insulei. Raul Castro, în vîrstă de 86 de ani, titular al postului din 2008, a anunțat deja că nu va candida pentru un nou mandat și că va ceda locul unui lider din noua generație. Plecarea sa va pune capăt unei perioade de șase decenii de putere a fraților Castro. El va rămîne însă la conducerea Partidului Comunist Cubanez (PCC) pînă la viitorul congres, prevăzut în 2021. Raul Castro va avea atunci 90 de ani.
În România a fost găsit un mistreţ radioactiv
Un porc mistreț radioactiv a fost găsit la 10 kilometri de granița cu Ucraina, în județul Suceava. Animalul a fost contaminat cu izotopii Cesiu 137 și Cesiu 134 despre care reprezentanții Romsilva presupun că provin de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. „Pe raza direcției silvice Suceava s-a identificat un porc mistreț care a fost dus la analize unde s-a identificat o depășire a nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Fondul de vînătoare unde a fost identificat acest porc mistreț se află la 10 km de granița cu Ucraina. Este vorba de un fond de vînătoare 17 Botuș, gestionat de ocolul silvic Breaza din județul Suceava . Acest lucru ne alarmează foarte tare (...) E de la Cernobîl”, a spus Ciprian Pahonțu, președintele Romsilva, scrie ZF. Exemplarul identificat este un mistreț de sex masculin în vîrstă de trei ani. ANSVSA București și Direcția Silvica Suceava recoltează probe de pe suprafața solului, din apa și din aer pentru a identifica sursa de radiații.
22 Decembrie 1989 – se declanșează revolta populară anti-Ceaușescu în România
Scurtă cronologie a zilei de 22 Decembrie, ziua în care dictatorul comunist român Nicolae Ceaușescu este îndepărtat definitiv de la putere: Mișcarea de protest împotriva lui Ceaușescu, avînd amploarea unei revolte populare, s-a declanșat la primele ore ale zilei de 22 Decembrie, 03:00, pe cîteva platforme industriale bucureștene, zeci de mii de oameni deplasîndu-se spre centrul Bucureștiului.
La ora 07:00 Ministrul Apărării, Generalul Vasile Milea dă ordin forțelor armate din București să se pregătească să iasă din cazărmi
La ora 08:00 are loc o ședință a Consiliului Politic Executiv, la care sunt prezenți: Nicolae Ceauşescu, Elena Ceaușescu, Ion Dincă, Silviu Curticeanu, Tudor Postelnicu şi Vlad Iulian. Milea este umilit de Ceaușescu, care-i reproșează că lipsa de fermitate în acțiuni și faptul că nu chemase trupe militare suplimentare în Piața Palatului
La ora 08:30 Ceaușescu cere o mașină pentru a pleca acasă, din cauza degradării stării sale de sănătate. Este informat că nu se poate deplasa în siguranță, deoarece sunt muncitori pe străzi. Speriată, Elena Ceaușescu își sună copiii și îi cheamă la ea. După ședință Ceaușescu cere elaborarea unui decret prin care se instituie starea de necesitate în întreaga țară.
La ora 09:25 - Generalul Vasile Milea se sinucide
La ora 10:00 - Generalul Victor Atanasie Stănculescu este chemat de Ceaușescu și numit, verbal, nou ministru al Apărării. Primește ordinul de a opri muncitorii să ajungă la comitetul Central "Mergeți și opriți".
La ora 10:07 - Stănculescu dă ordin unităților MApN să nu tragă în oameni: "nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare - să se parlamenteze"
La ora 10:11 - La radio se citește decretul de instituire a stării de necesitate în întreaga țară.
La ora 10:40 - Generalul Stănculescu, în opoziție cu ceea ce primise de la Ceaușescu, reiterează ordinul de mai devreme și cere unităților militare să se întoarcă în cazărmi. Eu am profitat de acest ordin dat într-adevăr așa de Ceaușescu... uite că eu uitasem amănuntul ăsta, dar mi-a ordonat «Opriți!», și eu am spus: «Da, opresc». Eu am oprit forțele care erau aduse de Milea din țară la margine (la periferiile Bucureștilor, n.a)", a mărturisit ulterior, Victor Atanasie Stănculescu istoricului Alex Mihai Stoenescu, în volumul "Istoria Loviturilor de Stat, vol.4.2)
Istoricul Alex M. Stoenescu: Ce ordine i-ați dat? Victor Atanasie Stănculescu: V-am spus. Am profitat de ordinul lui Ceaușescu și am dat ordine invers.
La ora 10:51 - Decretul de instituire al stării de necesitate în întreaga țară este citit și la Televiziune
La ora 11:20 - Generalul Eftimescu întocmește un plan pentru evacuarea soților Ceaușescu folosind blindatele aflate în apropiere. Planul lui Eftimescu prevedea venirea TAB-urilor „cu trapele deschise spre intrarea B, flancate de cordoane de militari pe laturi și de acolo, pe strada Onești, cu tancurile în frunte înaintau în viteză trecînd peste oameni, călcînd peste oameni cu ele.
La ora 11:30 - Generalul Stănculescu dă ordin tuturor forțelor militare din țară să se retragă în cazărmi.
La ora 12:06 - Generalul Stănculescu, în acord cu șeful direcției a V-a a Securității, îi propune lui Ceaușescu să părăsească sediul CC cu un elicopter, pentru a ajunge "la unul din centrele de comandă din țară. Pregătesc să fiți instalat la centrul de comandă și să conduceți de acolo”. Ceauşescu se opune, dar ordinele sale de oprire a demonstranţilor pentru a nu intra în CC nu sunt respectate și sub presiunea mulțimii, decide să plece cu elicopterul. Ceaușescu mai face o încercare disperată de a vorbi mulțimii și iese la balconul CC-ului, dar este huiduit, iar cineva aruncă o bucată de lemn care lovește portavocea cu care fostul lider încerca să comunice cu oamenii
La ora 12:09 - Elicopterul pilotat de Vasile Malutan decolează de pe sediul Comitetului Central, astfel, că "teoretic și practic, Ceaușescu era îndepărtat de la putere"( Alex Mihai Stoenescu).
La ora 13:30 - Deși comandantul suprem al forțelor armate se afla oficial, în funcție, Generalul Stănculescu preia prerogativele lui Ceaușescu și anunță Armata să asculte numai ordinele sale, preluînd, astfel, de facto, puterea.
Nota telefonică a Ministerului Apărării Naționale, Nr. 39/ 22 decembrie 1989, ora 13.30: Se vor executa numai ordinele primite de la Ministrul Apărării Naționale. Față de cele ordonate, comandanții militari să asigure paza obiectivelor civile de importanță deosebită cu subunități înarmate, care să nu tragă decît în situaţia în care sunt atacate de grupuri înarmate cu arme de foc. Pentru stabilirea priorităților în asigurarea pazei, comandanții militari să se pună de acord cu reprezentanții organelor locale. Militarii care asigură paza acestor obiective să poarte pe brațul stîng banderolă tricoloră. Același ordin îl emite și conducerea Ministerului de Interne pentru unitățile sale.
După ora 13:30 - Generalul Stănculescu îl cheamă pe Ion Iliescu, în acel moment director al Editurii Tehnice, la sediul MApN îi oferă protecție și-l recunoaște ca succesor al lui Nicolae Ceaușescu. În scurt timp, Ion Iliescu va fi contactat și de colonelul Gheorghe Rațiu, din partea conducerii Securității.
Înainte de ora 14.00 a zilei de 22 Decembrie 1989, Ion Iliescu era recunoscut ca succesor al lui Nicolae Ceaușescu și sprijinit de Armată, Ministerul de Interne și Securitate.
La ora 14:35 - Teodor Brateș, șeful știrilor TVR, îl prezintă publicului pe Ion Iliescu: "Stimați telespectatori, avem marea bucurie de a găzdui aici în studio pe Ion Iliescu... Domnul Iliescu este fiul... este fiul unui revoluționar, unui patriot, el însuși patriot. După ce aviația... reprezentantul aviației ne va comunica ceva foarte important, vă rugăm... și ceva foarte urgent, vă rugăm să-l ascultați pe Ion Iliescu. Poftim...
La ora 14:45 - Șocat de reacția revoluționarilor ajunși la TVR, care cer "comandanți noi", Generalul Stănculescu ordonă Armatei ocuparea punctelor cheie din București: Palatul RSR, Palatul Telefoanelor, TVR. Deși nu erau atacate de nimeni. Concomitent, la TVR încep să-și facă apariția mesajele panicarde: "Se trage cu tunul la Sibiu în populație. Sunt atacate unități economice vitale la Brașov... În stația de metrou Izvor... există puncte de retragere a teroriștilor... De la IPSCAIA se trage în bolnavii Spitalului CFR Băneasa... În strada Lipscani nr. 19, de pe acoperișul blocului se trage cu arme automate în populație.."( Lucia Hossu Longin).
În jurul orelor 16:00, Ion Iliescu, director al editurii Tehnice, ajunge la MApN, unde generalul Stănculescu "îi dă raportul"( Gelu Voican Voiculescu) și "îl tratează ca pe un președinte". Se hotărăște înființarea unui Front al Salvării Naționale.
În jurul orelor 17:00 în București își fac apariția "teroriștii", care-l "apără pe Ceaușescu", deși acesta era prin județul Dîmbovița, unde fusese părăsit de elicopter și făcea autostopul.
Marea Britanie va adopta un ton inflexibil în discuţiile cu Rusia
Marea Britanie va adopta un ton „inflexibil” la întîlnirea dintre ministrul de Externe Boris Johnson, şi omologul rus al acestuia, Serghei Lavrov, Vineri, la Moscova, a anunţat prim-ministrul britanic Theresa May, informează Reuters. „Suntem conştienţi de acţiunile întreprinse de Rusia, anexarea ilegală a Crimeii, activitatea sa continuă în Ucraina, de asemenea acţiunea pe care o desfăşoară în legătura cu dezinformarea în alte părţi”, a afirmat ea, într-un interviu acordat Sky News la o bază aeriană din Cipru. Johnson „va vorbi pe un ton inflexibil cu ruşii despre preocupările pe care le avem în legătură cu activitatea lor”, a insistat Theresa May. Ministrul de externe britanic Boris Johnson este aşteptat, vineri, la Moscova, unde se va întîlni cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a încerca să reia dialogul după ani de tensiuni, aminteşte France Presse.
Ungaria va bloca orice acţiune punitivă a UE împotriva Poloniei
Ungaria consideră că o Polonie puternică este o componentă vitală a grupului central-european în interiorul Uniunii Europene, iar Budapesta va bloca orice acţiune de suspendare a dreptului de vot al Varşoviei în UE, a avertizat Vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Potrivit lui Orban, Polonia, aflată sub focul criticilor Bruxellesului pentru modificările aduse sistemului judiciar, este tratată incorect. El a subliniat că Ungaria nu va subscrie la nici o încercare de a invoca Articolul 7 în procesul de sancţionare declanşat de UE.
O bombă artizanală a explodat în faţa unui tribunal din Atena
Un dispozitiv a explodat în faţa unei Curţi de Apel, la Atena, în noaptea de Joi spre Vineri, fără să facă victime, anunţă poliţia, relatează AFP, conform news.ro. Explozia a avut loc către ora 1.25 GMT (3.25, ora Republicii Moldova), în faţa Curţii de Apel de la Atena, după mai multe apeluri telefonice către presă, de avertisment, a adăugat poliţia, care a evacuat zona. Geamurile de pe faţada clădirii au fost sparte de suflul exploziei. Unul dintre gardieni a anunţat că dispozitivul se afla într-un bagaj depus de doi bărbaţi, care au fugit cu o motocicletă, potrivit agenţiei elene de presă Ana. Atentatul nu a fost revendicat pînă Vineri. El are loc într-un context de proteste faţă de o lege care înăspreşte reprimarea celor care încearcă să se opună vînzărilor cu forţa de bunuri imobile ale grecilor îndatoraţi.
Congresul SUA evită criza şi finanţează statul federal
Congresul american, cu majoritate republicană, a adoptat Joi finanţarea temporară a statului federal, amînînd pînă la 19 Ianuarie următorul termen limită bugetar şi evitînd astfel orice paralizie a administraţiilor, informează AFP. Senatul a aprobat cu 66 de voturi contra 32 un text de finanţare, la cîteva ore după Camera Reprezentanţilor şi cu o zi înainte de expirarea creditelor actuale. O parte din minoritatea democrată s-a opus, contestînd lipsa măsurilor de regularizare a migranţilor fără acte. Majoritatea republicană, opoziţia democrată şi Casa Albă caută un acord cu privire la soarta a sute de mii de tineri clandestini („Dreamers”), finanţarea zidului la frontiera mexicană sau stabilizarea sistemului de sănătate reformat de Barack Obama. Cu toate acestea, textul adoptat Joi include măsuri importante pe termen scurt. El deblochează printre altele sute de milioane de dolari pentru a construi o nouă bază de rachete în Alaska şi pentru a repara două nave americane avariate în accidente recente.
Un oficial guvernamental din Ucraina a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Un oficial guvernamental a fost reţinut sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat joi Serviul ucrainean de securitate (SBU), relatează The Associated Press. Suspectul ar fi transmis secrete guvernamentale contactelor sale ruse, afirmă SBU, conform news.ro . Presa ucraineană scrie că suspectul este un colaborator al premierului Volodimir Groisman, care l-a însoţit în călătorii în străinătate. Groisman a mulţumit SBU pentru ”vigilenţă şi profesionalism” într-un mesaj postat pe Facebook. Premierul britanic Theresa May a declarat, în cursul unei vizite la Varşovia, că este la curent cu informaţii potrivit cărora un interpret al premierului ucrainean – care a fost fotografiat cu ea la Downing Street – a fost arestat ca suspect de faptul că este spion rus. Iejov a fost reţinut la locul său de muncă încă de Miercuri seara, iar posturi ucrainene de televiziune au difuzat imagini în care este ridicat sub escorta unor agenţi SBU. SBU a anunţat Joi că unul dintre ofiţerii săi de rang înalt a fost de asemenea reţinut în baza unor acuzaţii de spionaj în favoarea Rusiei.