16 Decembrie
Lideri ai partidelor europene de extremă dreapta se întîlnesc în cadrul unei conferinţe controversate la Praga
Lideri ai partidelor europene de extremă dreapta, între care lidera Frontului Naţional francez Marine Le Pen şi liderul Partidului Libertăţii din Olanda Geert Wilders, se întîlnesc Sîmbătă în cadrul unei conferinţe controversate în capitala cehă Praga. Poliţia cehă a întărit măsurile de securitate în oraş, unde sunt anunţate manifestaţii împotriva xenofobiei, informează AFP şi dpa. Reuniunea, la care mai iau parte între alţii reprezentanţi ai Partidului Libertăţii din Austria şi ai Ligii Nordului din Italia, este organizată la invitaţia unei figuri noi de pe scena extremei drepte europene, antreprenorul ceho-japonez Tomio Okamura, al cărui Partid pentru libertate şi democraţie directă (SPD), fondat în 2015, a obţinut 10,6% la alegerile legislative din octombrie. Aliate în cadrul Mişcării pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor (MENL), grup politic din Parlamentul European fondat acum doi ani, formaţiunile participante la reuniunea de la Praga, intitulată „Pentru o Europă a naţiunilor suverane”, afirmă că aceasta se va concentra pe cooperarea în Europa, în afara structurilor Uniunii Europene. Autorităţile cehe au decis întărirea dispozitivului de securitate după ce o serie de grupări de stînga au anunţat manifestaţii, inclusiv în cartierul praghez unde are loc reuniunea, dar şi pentru a veghea la securitatea personală a lui Geert Wilders, care a primit ameninţări cu moartea după remarcile sale din trecut ostile islamului. Tomio Okamura a beneficiat de susţinerea preşedintelui ceh Milos Zeman, politician de stînga cunoscut pentru discursul său prorus, prochinez şi antimusulman şi favoritul alegerilor prezidenţiale prevăzute să aibă loc în Ianuarie în Republica Cehă – vehement opusă sistemului european de cote de distribuire a migranţilor şi care a primit doar 12 migranţi în cadrul acestui program, notează AFP.
Minoritatea musulmană este cvasiinexistentă în Cehia, care are o populaţie de 10,6 milioane. Politologul Cas Muddle de la Universitatea din Georgia, SUA, a declarat pentru dpa înainte de reuniune că MENL este o „grup foarte slab organizat al cărui scop principal este de a extrage finanţare de la UE”. Potrivit lui Muddle, este vorba de fapt doar de un „subgrup de partide radicale de dreapta din Europa şi din PE care nici măcar nu au fost în stare să profite de Brexit”, în urma căruia puternicul contingent britanic de parlamentari de dreapta şi eurosceptici urmează să părăsească Parlamentul de la Strasbourg. Conferinţa de la Praga pare să fie o încercare de revitalizare prin includerea unei noi formaţiuni, care a avut succes la recentele alegeri, SPD-ul ceh, a menţionat politologul american.
Un miliardar canadian şi soţia lui au fost găsiţi morți în locuinţa lor din Toronto , în circumstanţe „suspecte”
Un miliardar canadian, fondatorul unui companii farmaceutice, şi soţia lui au fost găsiţi decedaţi în locuinţa lor din Toronto în circumstanţe descrise drept „suspecte” de către poliţie, informează BBC News online. Corpurile neînsufleţite ale celor doi au fost descoperite în subsolul locuinţei lor. Autorităţile au oferit puţine detalii despre caz şi nu au confirmat încă identitatea celor decedaţi, însă apropiaţi şi oficiali canadieni au indicat că este vorba de Barry şi Honey Sherman. Barry Sherman era fondatorul şi preşedintele companiei farmaceutice Apotex, un producător major de medicamente generice. „Dragii mei prieteni Barry şi Honey Sherman au fost găsiţi morţi. Oameni minunaţi, filantropi incredibili, mari lideri în domeniul sănătăţii”, a scris Eric Hoskins, ministrul sănătăţii din Ontario, pe Twitter. „Circumstanţele morţii lor par suspecte”, a declarat David Hopkinson, un oficial din cadrul poliţiei. Potrivit revistei Forbes, Barry Sherman avea o avere personală de 3,2 miliarde de dolari.
Serghei Lavrov susține că Statele Unite se implică în campaniile electorale din Rusia
Ingerinţele în campaniile electorale din Rusia reprezintă ceva frecvent, iar Statele Unite sunt implicate în mod special în acest lucru, a declarat, vineri, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov în faţa membrilor Casei Superioare a Consiliului Federal, informează site-ul agenţiei de presă Tass, conform mediafax . „Preşedintele rus Vladimir Putin a dat, în mod repetat, exemple despre cum se implică Ambasada SUA, inclusiv prin participarea diplomaţilor americani la evenimente ale partidelor de opoziţie. Desigur, diplomaţii trebuie să evalueze situaţia din ţara gazdă, să raporteze evaluările centrului, capitalei, dar implicarea în viaţa politică prin adunarea activiştilor opoziţiei şi instruirea acestora contravine Convenţiei de la Viena cu privire la relaţii diplomatice. Nu menţionez aici ce făcea ambasada SUA (de la Kiev) atunci cînd a fost complotată lovitura de stat din Ucraina”, a afirmat Serghei Lavrov. Oficialul rus a anunţat că observatorii misiunii diplomatice SUA în Rusia nu au permisiunea de a intra în centrele de votare pe perioada desfăşurării alegerilor. „Am trimis o notificare colegilor noştri americani, anunţănd refuzul de a le acorda obervatorilor misiunii diplomatice ruse accesul în Statele Unite pe perioada alegerilor prezidenţiale SUA, aşa că vom fi ghidaţi în această situaţie de principiul reciprocităţii”, a menţionat Lavrov. Acesta a mai adăugat că Moscova nu plănuieşte să acţioneze ca Washingtonul, care se implică în politica internă a altor state, sau declanşează războaie şi conflicte cu argumentul de a promova democraţia. „Nu obţinem nimic dacă ne comportăm aşa. Nu cred că vom cîştiga ceva dacă ţările mari vor cădea în abisul revoluţiei interne”, a susţinut oficialul rus. Rusia va organiza alegeri prezidenţiale pe 18 Martie 2018.
Coreea de Nord nu este „nici pe de parte pregătită” să-și abandoneze programul nuclear (Taro Kono)
Taro Kono, ministrul de Externe al Japoniei, a declarat că regimul Nord-coreean nu este „nici pe de parte pregătit” să-şi abandoneze programele de înarmare nucleare şi balistică, şi nici nu este interesat de un dialog semnificativ, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. Şeful diplomaţiei nipone a făcut observaţia că cel mai recent test balistic nord-Noreean, efectuat în luna Noiembrie, a avut loc la 75 de zile după testele precedente, potrivit mediafax. „Unele perspective optimiste au considerat cele 75 de zile de tăcere drept un semnal pozitiv. Cu toate acestea, racheta lansată în Noiembrie a arătat clar faptul că (regimul din) Coreea de Nord a continuat să dezvolte neîntrerupt programele sale nucleare şi balistice chiar şi atunci cînd păreau să fie inactive”, a declarat ministrul japonez cu ocazia unei sesiuni a Consiliului de Securitate ONU. Coreea de Nord a efectuat o serie de teste balistice în cursul anului 2017, lansînd inclusiv cîteva rachete cu rază de acţiune intercontinentală. Luna trecută, regimul de la Phenian a anunţat că a testat cu succes un nou tip de rachetă intercontinentală, care ar fi capabilă să atingă orice ţintă aflată oriunde pe teritoriul Statelor Unite.
Austria : Acord de coaliție marcînd revenirea extremei-drepte la guvernare cu cel mai tînar cancelar din Europa
Conservatorul Sebastian Kurz şi Partidul Libertăţii (FPÖ) au anunţat Vineri că au ajuns la un acord de coaliţie care îi deschide calea spre postul de cancelar tînărului lider creştin-democrat şi care marchează revenirea extremei-drepte la guvernare, relatează AFP şi DPA. „Am ajuns la un acord de guvernare pentru următorii cinci ani”, a anunţat Kurz, care a vorbit alături de liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache, la capătul unei ultime zile de negocieri. În vîrstă de doar 31 de ani, Sebastian Kurz ar urma să devină cel mai tînăr şef de Guvern din Europa. „Alegătorii ne-au dat un mandat clar de a ţine cont de preocupările lor, în special în materie de securitate”, a spus Strache, care ar urma să devină vicecancelar. Învestirea noului Guvern de către preşedintele Alexander Van der Bellen este prevăzută pentru Luni, după ratificarea oficială, Sîmbătă, a pactului de coaliţie de către cele două partide. Negocierile au fost iniţiate după alegerile legislative anticipate de la 15 Octombrie, cîştigate de partidul conservator ÖVP. FPÖ a mai guvernat cu ÖVP în perioada 2000-2007. Intrarea extremei-drepte la putere a dus atunci la adoptarea timp de cîteva luni a unor sancţiuni europene. Printre obiectivele celor doi lideri politici se numără reducerea taxei pe venit şi a birocraţiei, întărirea democraţiei directe şi restricţionarea imigraţiei.
Adeptul supremaţiei albilor este acuzat că a ucis o femeie la o adunare a extremei drepte americane
Adeptul supremaţiei albilor acuzat că a ucis o femeie în vîrstă de 32 de ani intrînd cu maşina într-o mulţime de contramanifestanţi la o adunare a extremei drepte americane, în August, la Charlottesville, în Virginia, a fost inculpat de asasinat, potrivit presei locale, scrie Reuters. James Fields Jr, în vîrstă de 20 de ani, a compărut Joi la o audiere preliminară, la un tribunal de la Charlottesville. La această audiere, precedenta inculpare de omor a fost reîncadrată ca asasinat, potrivit presei local, potrivit news.ro . Tînărul riscă acum închisoarea pe viaţă, după ce, potrivit Codului Penal din Virginia, în cazul inculpării de omor risca o pedeapsă între cinci şi 40 de ani de închisoare. James Fields este acuzat că a ucis-o pe Heather Heyer şi că a rănit alte 19 persoane. Incidentul a avut loc în cursul unor confruntări între sute de adepţi ai supremaţiei albilor şi contramanifestanţi. După mai multe ore de la aceste violenţe, o maşină a intrat în viteză în mulţimea care demonstra împotriva adunării extremei drepte. Preşedintele american Donald Trump a fost extrem de dur criticat în urma acestor incidente, după ce a declarat că există ”oameni de bine” în ambele tabere şi a sugerat că, în opinia sa, vina este împărţită.
Rusia şi Egiptul au semnat un acord de cooperare privind securitatea civilă
Rusia şi Egiptul au semnat un acord de cooperare privind securitatea civilă, primul pas spre reluarea curselor aeriene regulate ruseşti către Cairo, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov, transmite Reuters. Acordul ar trebui să permită reluarea zborurilor spre Cairo în Februarie 2018, a precizat Maxim Sokolov. Rusia a oprit cursele aeriene civile spre Egipt după ce în 31 Octombrie 2015 un avion Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalimavia (Metrojet), avînd la bord 224 de persoane, în mare majoritate de naţionalitate rusă, s-a prăbuşit în deşertul Sinai, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din staţiunea Sharm el-Sheik, cu destinaţia Sankt-Petersburg. Nu au existat supravieţuitori. Decizia Rusiei a afectat puternic industria turismului din Egipt.