14 MORȚI DUPĂ CE UN ELICOPTER S-A PRĂBUȘIT LÎNGĂ KIEV

14 persoane au fost ucise, inclusiv ministrul de Interne Denys Monastyrsky, alți oficiali ai ministerului și un copil, a spus Zelensky în discursul său adresat națiunii. Alte 25 de persoane au fost rănite, inclusiv 11 copii. El a adăugat că a fost deschisă o anchetă „pentru a clarifica toate circumstanțele dezastrului”.

„Ministrul Denys Monastyrsky, (adjunctul său) Yevhen Yenin și colegii lor care au murit în accident nu sînt oameni care pot fi înlocuiți cu ușurință”, a spus Zelensky. „Este o pierdere cu adevărat uriașă pentru stat. Condoleanțe familiilor”, scrie The Guardian.

Dmytro Serbyn, care se afla în apartamentul său cînd elicopterul s-a prăbușit, s-a grăbit să-i ajute pe copii de îndată ce a văzut flăcările înclinînd peste grădiniță. „Ei își căutau părinții, copiii plîngeau... fețele lor erau tăiate și pline de sînge”, a declarat Serbyn pentru AFP.

Tragedia a avut loc în timp ce șeful NATO a declarat, la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, că aliații sînt pregătiți să furnizeze „arme mai grele” țării bătute de război.

Ucraina nu a pretins implicarea directă a Rusiei în prăbușirea elicopterului, dar președintele Volodimir Zelenski a spus că tragedia a fost o consecință a războiului. „Nu există accidente în război. Acestea sînt toate rezultatele războiului”, a spus Zelensky în engleză, apărînd prin link video la Davos.

În urma prăbuşirii elicopterului în care se afla ministrul ucrainean de Interne, preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill „deplîng alături de toţi cei îndoliaţi această tragedie sfîşietoare”, a declarat miercuri Casa Albă, relatează AFP

Potrivit unui comunicat, cuplul prezidenţial saluta memoria acestui ministru, Denis Monastîrski, „un om al reformelor şi un patriot” şi „se gîndeşte la civilii ucişi sau răniţi” în acest accident.