Un reputat general al Armatei SUA dezminte speculatiile privind o implicarea militara daca Donald Trump o sa refuze sa plece de la Casa Alba daca va fi invins

Reputatul general american Mark Milley a declarat Congresului că Armata Statelor Unite ale Americii nu va juca nici un rol în alegerile prezidențiale din Noiembrie și că nu se va implica în soluționarea disputelor, dacă acestea vor apărea, relatează CNN. Declarația lui Milley vine în contextul în care există îngrijorări cu privire la faptul că Președintele Donald Trump ar putea refuza să plece de la putere, dacă pierde alegerile, în contextul în care a spus de mai multe ori, și în 2016, dar și acum, că nu își ia angajamentul că va respecta rezultatul alegerilor.

„Constituția și legile Statelor Unite și ale statelor individuale stabilesc proceduri pentru efectuarea alegerilor și pentru rezolvarea disputelor cînd vine vorba de alegeri contestate. Nu cred că Armata SUA are vreun rol în acest proces”, a spus Milley într-o scrisoare transmisă, Vineri, Comisiei pentru Forțele Armate a Casei Reprezentanților. Doi membri ai acesteia au solicitat un răspuns cu privire la această situație, anterior.

„În cazul în care ar apărea o dispută cu privire la un anumit aspect legat de scrutinul prezidențial, prin lege, doar Tribunalele americane și Congresul american pot soluționa o astfel de dispută, nu Armata americană. Cred cu tărie în principiul unei Armate apolitice”, a scris Milley.

Ideea de a implica Armata în alegeri în situația în care Donald Trump ar refuza să plece de la Casa Albă, în contextul în care ar pierde alegerile, a fost adusă în discuție de contracandidatul său, fostul vicepreședinte Joe Biden. El a spus, în cadrul unui interviu: „Vă promit, sunt absolut convins că îl vor escorta de la Casa Albă în mare viteză”, a spus Joe Biden, referindu-se la Armata americană.

Alți membri marcanți ai Partidului Democrat, inclusiv fosta contracandidata din 2016 a lui Trump, Hillary Clinton, au speculat că este posibil ca Trump să refuze să plece de la putere în cazul în care rezultatul nu îl favorizează.

Donald Trump refuză să își ia angajamentul că va accepta rezultatul alegerilor

Speculațiile sunt alimentate mai ales de faptul că Donald Trump însuși refuză să își ia angajamentul că va respecta rezultatul alegerilor în cazul în care nu îi este favorabil. În Iulie, el a declarat la Fox News: „Va trebui să văd (n. red. – ce se va întîmpla în alegeri), trebuie să văd. Nu pot, pur și simplu, să spun «da», nu o să spun nici «nu». Nu am făcut-o nici data trecută (n. red. – la alegerile din 2016)”.

Îngrijorările cu privire la faptul că Trump ar putea să refuze să predea puterea succesorului său potențial i-a făcut pe doi cunoscuți militari ieșiți la pensie, John Nagl și Paul Yingling, să îi scrie o scrisoare deschisă lui Milley.

„Dacă Donald Trump refuză să plece din funcție la finalul mandatului său constituțional, Armata SUA trebuie să intervină și să îl îndepărteze prin forță, iar dumneavoastră trebuie să dați acel ordin”, au spus cei doi militari în scrisoarea lor.

Deși SUA a mai avut parte de scrutine problematice sau contestate, inclusiv cel din 2000, alegerile prezidențiale au fost întotdeauna mediate de autorități civile, iar Armata nu a fost niciodată implicată într-un astfel de efort.