TREI PRIMARII DIN TARA VOR EMITE IN PREMIERA OBLIGATIUNI MUNICIPALE

Trei primării din Republica Moldova beneficiază de suport în procesul de emisiune în premieră în Republica Moldova a obligațiunilor municipale. Este vorba despre Primăria municipiului Chișinău, Primăria orașului Sîngera și Primăria municipiului Ceadîr-Lunga. Asistența este acordată de către experții de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cadrul proiectului: „Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat că este vorba despre un instrument nou pentru Republica Moldova, nu și pentru alte țări din regiune. „Este un instrument, care oferă o posibilitate în plus autorităților publice locale să mobilizeze resurse financiare pentru investiții capitalei. Și iată că în cadrul acestui practic ne propunem să susținem la modul practic trei primării, care au fost selectate în baza unui concurs și competitiv, să emită aceste obligațiuni municipale. Noi le oferim suport la toate etapele de emisie”, a notat Adrian Lupușor.

Pînă în prezent, cele trei primării beneficiare au înaintat proiectele investiționale ce urmează a fi finanțate din resursele obținute în urma emisiunii de obligațiuni, iar două dintre ele, Primăria Sîngera și Primăria Ceadîr-Lunga, au finalizat deja etapa selectării prin concurs deschis a intermediarului financiar și contractarea acestuia. Este vorba despre banca comercială „Victoriabank” SA. Primăria Chișinău, la rîndul ei, este la etapa desfășurării concursului de selectare a intermediarului financiar.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a menționat că acest instrument de finanțare pentru dezvoltarea autorităților publice locale se încadrează în contextul reformei administrației publice privind consolidarea autonomiei locale, capacităților autorităților publice locale și descentralizare. „În opinia noastră, noi trebuie să adoptăm un principiu de diversificare și de flexibilitate, pentru a acorda autorităților locale, indiferent de mărime lor, cît mai multe oportunități să aplice diverse instrumente pentru dezvoltare, a notat Viorel Furdui.

Valeriu Popa, primarul orașului Sîngera, a menționat că emisiunea pe care o planifică localitatea este de cinci milioane de lei. din acești bani, se va finanța construcția unui apeduct într-o zonă cu mai bine de trei sute de gospodării, care nu au acces la apă. Potrivit lui, de asemenea, este planificată emisiunea și a altor obligațiuni pentru alte proiecte. Edilul a mai spus că dorința este de a implica mai multe persoane fizice din localitate ca să cumpere obligațiuni. Astfel să simtă că aportul lor poate fi făcut inclusiv prin finanțarea proiectului, iar peste cîțiva ani, își va putea recupera investiția, avînd și proiectul realizat.

Primarul municipiului Ceadîr-Lunga, Anatolii Topal, a declarat că acest instrument este unul foarte util pentru dezvoltarea localităților. Or, cu propriile resurse acest lucru este destul de dificil, deoarece acestea sînt limitate. Edilul spune că în cazul lor este vorba despre un proiect care prevede reabilitarea mai multor segmente de drum local, dar și dezvoltarea infrastructurii pentru a deveni cît mai atractivi pentru mediul investițional.

În Republica Moldova, deși legislația prevede posibilitatea emisiunii de obligațiuni municipale de către autoritățile publice locale de toate nivelurile, pînă în prezent nicio astfel de entitate nu a făcut un asemenea pas. Potrivit experților, cauzele sînt multiple, atît de ordin legislativ, investițional sau chiar de infrastructură financiară. Pe de o parte, interacțiunea cu piața de capital necesită competențe financiare și de prognozare economică deosebite din partea autorităților publice locale. Pe de altă parte, cadrul legislativ actual nu pare a fi favorabil atît emisiunii, cît și investirii în obligațiuni municipale.

Sursa: IPN