TARUL CISTIGA…

Din punctul de vedere al comentatorilor occidentali, Vladimir Putin, Ţarul întregii Rusii, ar fi un clovn neîndemnatic, condamnat la eşec. Însă aceste „comentarii” se axează pe aşa-zisa „partea corectă a istoriei” şi nu pe rezultatele practice.

Ultima dată cînd un stat de mîna a doua şi-a jucat cărţile la fel de măiestrit cum o face Putin, a fost în anul 1203. Veneţia s-a folosit de a patra Cruciadă, pentru a jefui Constantinopolul creştin, obţinînd averi fabuloase.

Jocurile lui Putin nu vor aduce pentru Europa nimic bun. Dar, ca şi Veneţia medievală, el îşi va atinge scopurile sale.

Venind la putere în momentul în care Rusia era slabă şi neajutorată, Putin a reuşit să restabilească mîndria poporului său pentru patrie. Occidentul a cheltuit 15 ani pentru a-l lua în derîdere pe Putin. Iar el a cheltuit aceşti ani pentru a-şi îmbogăţi ţara, a-i extinde teritoriul, a-i consolida statutul internaţional şi a înjosi Statele Unite ale Americii.

Putin a pedepsit Georgia, a întors Crimeea, a intrat în Ucraina, a provocat tensionarea conflictului dintre Azerbaidjan şi Armenia, pentru a împiedica Azerbaidjan-ul bogat în petrol să se apropie de Occident. Putin a susţinut Iran-ul şi continuă să-i livreze sisteme defensive anti-aeriene, care ar face din orice lovitură a SUA sau a Israelului un lux nepermis de scump.

Putin a avut şi o campanie reuşită în Siria, nimicindu-i pe clienţii slabi ai Americii, consolidînd poziţiile lui Assad şi provocînd criza emigraţilor în Uniunea Europeană. În plus, a obţinut rezultate remarcabile în confruntarea cu NATO. Recurgînd la acţiuni uneori riscante, niciodată nu a cedat. Ba dimpotrivă – de mai multe ori l-a pus pe Obama în situaţii foarte dificile.

De fapt, prin acest comportament, Putin trimite europenilor următorul mesaj: americanii nu se pot apăra nici măcar pe ei înşişi. Chiar credeţi că le va arde de voi?! Iar semnalul pentru ruşi este: anume armata americană e slabă şi impotentă.

Toată lumea îl urmăreşte atent, iar lui nu-i pasă, ce gîndesc aşa-zisele elite occidentale. El joacă pentru auditoriul internaţional. Şi acest auditoriu îl vede puternic şi învingător, iar pe americani – speriaţi şi ineficienţi. Chiar dacă se consideră „de partea corectă a istoriei”…

După New York Post, SUA