STOIANOGLO, UN PROCUROR GENERAL PENTRU NELINISTEA MAFIEI

„Justiţia lui Plahotnic” este încă funcţională

Săptămîna trecută, eliberarea din arestul preventiv şi plasarea sub control judiciar a lui Viorel Morari, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), de către Judecătoria Chișinău ne-a demonstrat, iarăşi, cît de corupt este sistemul de Justiţie. Dar mai ales cît de şantajabil mai este încă acest sistem de către fugarul penal Plahotniuc. Atîta timp cît oligarhul fugar a controlat ca un mafiot Statul, implicit Justiţia, un număr însemnat de judecători, în frunte cu şefii lor, au emis decizii abuzive în cauze după cum li s-a ordonat. Fireşte că în schimbul acestor „servicii” au fost răsplătiţi regeşte, cu bani grei. Ca să ne convingem, nu avem decît să le căutăm vilele impunătoare, mobilierul din ele, maşinile din garaje şi conturile băneşti, toate înscrise pe numele lor, al soţiilor, copiilor ori părinţilor. Plahotniuc îi ştie pe toţi, de asemenea şi foştii ori încă actualii lor şefi. Acestea sînt motivele pentru care ei sînt încă o castă extrem de periculoasă, constituită într-o veritabilă grupare criminală organizată.

Din această castă fac parte, se înţelege, şi procurori şi foşti şefi ai acestora. Probele şi faptele în sine demonstrează că şi Viorel Morari face parte din această grupare de crimă organizată din interiorul Justiţiei. Reţeaua grupării este extrem de complexă. Nu este obligatoriu ca acel judecător care îl eliberează pe Morari să-l şi cunoască personal ori să fi colaborat la instrumentarea ilegală, abuzivă a vreunui dosar. Aici vorbim despre o încrengătură de relaţii şi dependenţe cu rolul decisiv de a proteja Sistemul, de a-l face ca măcar să nu pară atît de odios. Este vorba despre foşti şefi, despre judecători şi procurori care au primit comenzi ilegale de la şefi în schimbul unor beneficii financiare consistente, despre părinţi, copii, socri ori alte rude angajaţi ai Sistemului, este vorba despre rezolvarea ilegală, „la schimb”, a unor dosare de către unii judecători în care au fost şi sînt încă „interesaţi” alţi colegi de-ai lor cărora „le sînt datori”.

Orice procuror ori judecător din Sistem care cade, adică ajunge să fie cercetat şi condamnat pentru nelegiuirile comise, este un semnal de alarmă pentru toţi membrii grupului criminal, un semn că oricui îi poate veni rîndul. Aceasta este o motivaţie extrem de puternică pentru ei ca să-l apere cu orice preţ. Viorel Morari nu este un oarecare în acest Sistem. El este şi unul din pilonii de bază ai Justiţiei lui Plahotniuc din Statul mafiot pe care îl crease şi care încă nu şi-a dat obştescul sfîrşit în toate componentele lui.

Învestirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror-şef al Procuraturii Generale (PG) a creat cea mai mare panică în Sistem. Pentru prima dată, un procuror-şef nu vrea să fie şi procuror-şef al schemelor corupte, al Sistemului, un procuror-şef care nu admite să preia „moştenirea” lăsată de predecesorul său. Din pricina acestor motive absolut criminale, Sistemul corupt a recurs la cele mai mîrşave atacuri şi presiuni asupra lui Stoianoglo şi, implicit, asupra unei guvernări care, paradoxal pentru ei, nu doreşte să preia tocmai schemele de corupţie împotriva cărora a luptat şi din cauza cărora mafiotul Plahotniuc a fost nevoit să renunţe la Putere şi să fugă ca un laş din ţară.

În acest context, după cum v-am mai arătat anterior, Sistemul criminal a demonstrat că are relaţii protectoare şi în plan extern, dar şi în interior. Este vorba despre misiuni diplomatice care încă mai monitorizează situaţia de aici din perspective geopolitice şi geostrategice, dar nu sub aspectul interesului şi siguranţei naţionale a Republicii Moldova, despre „România unionistă”, despre forţele mediatice interne finanţate cu bani româneşti şi occidentali etc.

Raţional, în contextul imperativ al reformei Justiţiei, anume partenerii occidentali de dezvoltare ai Republicii Moldova ar trebui să-şi exprime măcar surprinderea faţă de eliberarea din arestul preventiv şi plasarea sub control judiciar a lui Viorel Morari de către Judecătoria Chișinău. Asta măcar ca o „reparaţie diplomatică” a „surprinderii” cu care au reacţionat atunci cînd a fost reţinut! Ce nu e clar în privinţa lui? Vinovăţia mai mult decît evidentă? Acumularea de afaceri şi averi de milioane de euro de către familia lui, destul de modestă şi amărîtă iniţial, în comparaţie cu ceea ce este acum, pînă cînd el a devenit „ostaşul lui Plahotniuc”?

Din toate aceste considerente expuse pînă acum, reacţia PG la aflarea deciziei Judecătoriei Chişinău de eliberarea din arestul preventiv şi plasarea sub control judiciar a lui Viorel Morari ni s-a părut mai curînd un apel disperat de solidarizare în lupta împotriva Sistemului de Justiţie corupt, care încă este funcţional şi şantajabil de Plahotniuc.

În încheiere, spre o mai bună înţelegere, reproducem doar cîteva extrase din comunicatul PG, după aflarea deciziei Judecătoriei Chişinău:

„Dosarul de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc. Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost repartizată aleatoriu unui judecător, care a primit dosarul în procedură și a dispus ședința preliminară. Deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului desemnat, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău Dorin Dulghieru, neavînd calitate de președinte de instanță, a examinat cererea avocatului Panțîru în interesele inculpatului și a dispus formarea unui complet din 3 judecători, chiar dacă dosarul fusese deja dispus spre examinare unui singur judecător și examinarea judiciară a cazului deja începuse.

Instituția spune că a sesizat președintele interimar al Judecătoriei Chișinău despre această încălcare, însă acesta ar fi refuzat să intervină. Mai mult decît atît, ceilalți doi judecători nu au fost desemnați aleatoriu, dar au fost stabiliți discreționar, în lipsa unor criterii obiective, de către vicepreședintele Judecătoriei Dorin Dulghieru. În acest mod, formînd componența pe care și-o doresc, președinții instanțelor judecătorești au controlat și controlează în continuare întru totul sistemul și își asigură hotărîrile și sentințele pe care le vor, judecătorii integri și neascultători neavînd nici o șansă să-și promoveze o soluție legală.

În context, reieșind din faptul că doar judecătorul care a fost desemnat aleatoriu pe acest caz a avut o opinie separată, iar ceilalți doi judecători au decis eliberarea lui Viorel Morari sub control judiciar, Procuratura Generală va adresa CSJ o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale. Concomitent, procurorul general va prezenta, la prima ședință a CSM, o informație cu privire la problemele de sistem constatate și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii, deoarece în primul rînd judecătorii trebuie să respecte legea și apoi să aibă așteptări întemeiate ca legea să fie respectată de ceilalți.

Pentru a exclude duble standarde în activitatea de administrare a Justiției, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu cazul Viorel Morari, deoarece nu este clar excesul de zel al numitului în cazul lui Morari, raportat la multe alte dosare privind acuzații grave aduse unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri etc.) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceiași instanță de judecată”, se precizează în comunicatul PG. Vom reveni!

Mihai CONŢIU

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37