Stirile sportive

Preliminariile CM 2014, zona Europa

Programul partidelor care vor avea loc, vineri, 22 martie, în preliminariile Cupei Mondiale din 2014, zona Europa:

Grupa A: Ora 19:00 - Croaţia - Serbia, la Zagreb; Ora 21:45 - Macedonia - Belgia, la Skopje; Ora 22:00 - Scoţia - Ţara Galilor, la Glasgow

Grupa B: Ora 18:00 - Bulgaria - Malta, la Sofia; Ora 21:30 - Cehia - Danemarca, la Olomuc

Grupa C: Ora 20:00 - Kazahstan - Germania, la Astana; Ora 21:30 - Austria - Insulele Feroe, la Viena; Ora 21:45 - Suedia - Irlanda, la Solna

Grupa D: Ora 20:15 - Andorra - Turcia, la Andorra; Ora 21:30 - Olanda - Estonia, la Amsterdam; Ora 21:30 - Ungaria - România, la Budapesta

Grupa E: Ora 18:30 - Cipru - Elveţia, la Nicosia; Ora 19:00 - Slovenia - Islanda, la Ljubljana; Ora 20:00 - Norvegia - Albania, la Oslo

Grupa F: Ora 14:45 - Israel - Portugalia, la Ramat Gan; Ora 21:15 - Luxemburg - Azerbaidjan, la Luxembourg; Ora 21:45 - Irlanda de Nord - Rusia, la Belfast

Grupa G: Ora 20:30 - Liechtenstein - Letonia, la Vaduz; Ora 21:10 - Slovacia - Lituania, la Zilina; Ora 21:45 - Bosnia-Herţegovina - Grecia, la Zenica

Grupa H: Ora 21:30 - Moldova - Muntenegru, la Chişinău; Ora 21:45 - Polonia - Ucraina, la Varşovia; Ora 22:00 - San-Marino - Anglia, la Serravalla

Grupa I: Ora 21:45 - Spania - Finlanda, la Gijon; Ora 22:00 - Franţa- Georgia, la Saint-Denis.

 

Rio Ferdinand, forfait

Abia revenit în selecţionata de fotbal a Angliei, pentru prima dată din iunie 2011 (ultimul meci în preliminariile Euro 2012, cu Elveţia, pe Wembley, 2-2), fundaşul central Rio Ferdinand (34 ani, 81 selecţii) a fost nevoit să declare forfait pentru meciurile pe care englezii le vor disputa în preliminariile CM 2014 cu San Marino (22 martie) şi Muntenegru (26 martie), a explicat federaţia engleză. Pentru a acoperi absenţa fundaşului central al echipei Manchester United, selecţionerul Roy Hodgson a făcut apel la jucătorul lui Tottenham, Steven Caulker, care a fost nevoit astfel să părăsească echipa de tineret. În ciuda acestui forfait, Rio Ferdinand a spus că doreşte să-şi continue cariera internaţională. "Sînt dezamăgit că Rio nu va fi disponibil, însă din cauza antrenamentului său preplanificat şi a programului medical pe care trebuie să-l urmeze, participarea sa nu este posibilă", a explicat Hodgson.

 

Low vrea precalificări înainte de preliminarii

Iritat pentru că Germania va fi nevoită să joace spre exemplu de două ori cu Kazahstan la interval de patru zile (22 şi 26 martie), selecţionerul Germaniei, Joachim Löw, ar dori să fie organizate precalificari inainte de preliminariile turneelor finale. "Calendarul internaţional este ultra-încrcat şi nu ştiu ce sens are să înfruntăm selecţionate precum San Marino, Andorra sau Kazahstan. Personal sînt pentru ideea introducerii unor precalificări", a explicat selecţionerul Mannschaftului, într-un interviu acordat publicaţiei Kicker. Înaintea meciurilor cu Kazahstan, Germania este lideră în clasament Grupa C din preliminariile CM 2014, cu 10 puncte.

 

Deschamps şi orgoliul francez

Cu obiectivul de a continua să obţină rezultate pozitive pe banca naţionalei Franţei, Didier Deschamps s-a declarat "extrem de mîndru" că se află la conducerea "cocoşilor" la meciurile din preliminariile Cupei Mondiale din 2014. Pentru Franţa, urmează partidele cu Georgia şi Spania iar Deschamps doreşte să aibă acelaşi succes ca selecţioner cum a avut şi ca jucător. Mijlocaş luptător şi dispus la efort, Deschamps a fost căpitanul "albaştrilor" atunci cînd Franţa a cîştigat Cupa Mondială din 1998, chiar pe teren propriu, şi Campionatul European din 2000. Pe banca formaţiei AS Monaco, antrenorul a ajuns pînă în finala Ligii Campionilor din anul 2004, iar apoi a mai pregătit formaţiile Juventus Torino şi Olympique Marseille. Înaintea meciului cu Georgia de vineri, de la Saint-Denis, Franţa ocupă locul al doilea în Grupa I din preliminariile CM 2014, la egalitate de puncte cu lidera Spania.

 

Mihail Sava s-a clasat pe locul 5 la Europene

Luptătorul moldovean de stil liber Mihail Sava (66 kg) s-a clasat, pe 19 martie, pe locul cinci la Campionatul European, care se desfăşoară la Tbilisi (Georgia).

El s-a situat pe acest loc după ce a repurtat două victorii şi a suferit două înfrîngeri în meciurile cu campionul David Safarean (Armenia) şi medaliatul cu bronz Aleksandr Kontoev (Belarus). Pînă la aceste partide, luptătorul moldovean i-a învins pe Igor Gerther din Israel şi pe Lukacs Norbert din Ungaria. Mihail Sava a debutat la Europene. El a obţinut dreptul de a evolua după ce a devenit în premieră, anul curent, campion naţional.

Solicitat să comenteze evoluţia lui, campionul Spartachiadei popoarelor din Uniunea Sovietică, Boris Sava, unchiul performerului, a declarat că este mulţumit. ”El a plecat accidentat la campionat. Deplasarea sa a plutit pînă în ultimul moment sub semnul incertitudinii. Pentru debut este un rezultat bun şi există şanse ca el să fie ameliorat pe viitor”, a declarat Boris Sava, profesor la Liceul Republican cu Profil Sportiv.

Coechipierul Nicolae Cebanu (96 kg) a suferit înfrîngere în meciul inaugural disputat cu Edgar Yenakian (Armenia) şi a părăsit competiţia. Din componenţa lotului moldovean mai fac parte Alexandru Chirtoacă (55 kg), Ion Drucinschi (60 kg), Alexandru Burcă (74 kg), Petru Ianulov (84 kg), Alexandru Romanov (120 kg), Mariana Eşanu (55 kg)şi Svetlana Saenko (78 kg).

”Problema nu este în a cuceri medalii la Europene sau chiar Mondiale. Noi trebuie să obţinem distincţii la Jocurile Olimpice”, a declarat în ajunul plecării la Europene vicepreşedintele federaţiei, Anatol Guidea, campion european şi premiant la Mondiale.

Cel mai bun luptător moldovean din istoria acestui gen de sport este Petru Marta, care-i dublu campion european(1978, Sofia, 1979, Bursa), medaliat cu bronz la Campionatul Mondial (Mexico, 1978), campion al Spartachiadei popoarelor din Uniunea Sovietică (1975, Kiev), campion al Uniunii Sovietice (1978, Minsk).

 

Clubul Rapid Ghidighici va fi preluat de un italian

Echipa moldovenească de fotbal Rapid Ghidighici va avea pe viitor finanţatori italieni, au informat, pe 20 martie, surse din cadrul clubului.

Potrivit lor, informaţia a fost confirmată chiar de viitorul patron al echipei, Pietro Belardelli. Acesta se află la Chişinău şi a vorbit pentru prima dată în public despre această tranzacţie. Astfel, Rapid va fi prima echipă din Moldova finanţată de un italian. Pietro Belardelli îşi mai doreşte o şcoală de fotbal, un stadion şi transferuri spectaculoase. "Obiectivul principal pentru acest retur de campionat este clasarea echipei pe un loc care i-ar oferi dreptul să participe în turneele intercluburi europene. Doar am venit aici nu doar să joc în campionatul Moldovei”, a declarat Pietro Belardelli. El este reprezentantul unor firme de construcţii. Pînă la Rapid, Belardelli a mai negociat cu conducerea echipei Lugano din prima ligă elveţiană şi a cluburilor din ligile inferioare ale Italiei, Castel di Sangro şi Lecco.