Rusia propune sa initieze procesul de utilizare a munitiilor stocate pe teritoriul Moldovei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, în cadrul căreia a fost pronunțată ideea ca Rusia să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lîngă satul Colbasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Igor Dodon i-a mulțumit Ministrului Apărării, iar în nume personal, conducerii FR, remarcînd faptul că realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii în regiune. Șeful statului a dat asigurări Ministrului Apărării că propunerea dată în scurt timp va fi transmisă participanților formatului de negocieri 5+2 de reglementare a diferendului transnistrean.

În continuarea întrevederii, Președintele țării a remarcat faptul că astăzi are loc prima vizită a Ministrului Apărării al Federației Ruse în Republica Moldova pe parcursul a 28 de ani de independență. Igor Dodon i-a mulțumit domnului Șoigu pentru acceptarea invitației sale, menționînd simbolismul faptului că dumnealui se află la Chișinău anume în ziua cînd noi marcăm aniversarea a 75-a a eliberării Capitalei Moldovei în cadrul operațiunii Iași-Chișinău.

În cursul dialogului interlocutorii au fost unanimi în opinia privind importanța restabilirii parteneriatului strategic între țările noastre, inclusiv la nivel de Parlament și Guvern. Președintele țării a adus mulțumiri Federației Ruse pentru asistența acordată Moldovei în domeniul comercial-economic, în sfera protecției cetățenilor Moldovei, dar și pentru rolul ei important în reglementarea conflictului transnistrean. În context, Igor Dodon a accentuat impactul operațiunii de menținere a păcii.