REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 martie 2019)

OSCE a reacționat la reținerea jurnaliștilor greci pe aeroportul din Chișinău

OSCE a făcut un apel către autoritățile de la Chișinău pentru a facilita călătoriile jurnaliștilor străini dintr-o țară OSCE în alta. Reacția vine după ce, la 13 martie curent, doi jurnaliști de investigație din Grecia au fost reținuți de Poliția de Frontieră la Aeroportul Chișinău și luați la întrebări mai bine de jumătate de oră. „ Facem un nou apel către autoritățile din R. Moldova pentru a facilita călătoriile jurnaliștilor străini dintr-o țară OSCE în alta”, se arată în apelul OSCE.

 

Ministrul Economiei prognozează o creștere a veniturilor în cadrul Moldova IT Parc în anul 2019

Sectorul IT din R. Moldova este în deplină dezvoltare, iar stimulatorul principal este modelul Parcului IT virtual. În 2019, în cadrul Moldova IT Parc, este estimată o creștere cu circa 40% a venitului prognozat comparativ cu anul precedent, atingînd 2,6 miliarde lei. Declarațiile au fost făcute de ministrul economiei Chiril Gaburici, la întîlnirea cu administrația și unii rezidenți ai Moldova IT Parc. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în doar un an de activitate, Parcul IT a înregistrat un număr de 339 rezidenți activi, cu un venit din vînzări de circa 2 miliarde lei.

 

În capitală va fi organizată o acțiune de salubrizare a rîului Bîc

În capitală va fi organizată o acțiune de salubrizare a albiei rîului Bîc. Evenimentul va avea loc sîmbătă, 16 martie și la acesta sînt îndemnați să participe locuitorii capitalei și reprezentanții sectorului asociativ. În plus, autoritățile municipale își propun să desfășoare acțiuni de colectare a deșeurilor. Alături de cetățeni, la acțiune vor participa serviciile municipale specializate: Direcția generală locativ-comunală și amenajare, întreprinderile pentru servicii locative și cele de prestări servicii, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi, dar și subdiviziunile structurale municipale.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic a avut prima întrevedere din acest an cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch. La ședință au mai participat reprezentanți ai Biroului politici de reintegrare, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Dialogul oficialilor s-a focusat pe o serie de subiecte curente legate de problematica transnistreană, precum și pe necesitatea asigurării unei sustenabilități a dialogului în cadrul grupurilor de lucru sectoriale și a formatului de negocieri ,,1+1” în vederea soluționării problemelor existente.

 

În UTA Gagauz-Yeri a fost lansat programul de susţinere a businessului mic

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au lansat Programul regional de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi a start-up-urilor. Programul va fi finanţat din Fondul de susţinere a antreprenoriatului din autonomia găgăuză. În cadrul acestui program, întreprinzătorii locali vor putea beneficia de granturi de pînă la 200 de mii de lei. O condiţie de bază a participării la program este desfăşurarea businessului şi înregistrarea afacerii pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri.

 

Un cetățean turc este judecat pentru organizarea migrației ilegale în Moldova

Un cetățean al Turciei de 48 de ani, este judecat pentru faptul că în 2017, cînd administra un hotel din Chișinău, a adăpostit trei cetățeni turci, timp în care le-a asigurat perfectarea pașapoartelor diplomatice false, le-a organizat ieșirea de pe teritoriul R. Moldovei și tranzitarea Ucrainei în direcția UE. Într-un comunicat al Procuraturii Generale, se spune că urmărirea penală a fost finalizată, iar dosarul de învinuire a fost expediat în judecată. Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă pînă la cinci ani închisoare.

 

Mai multe posturi vamale de la frontiera moldo-ucraineană vor fi supravegheate video

Mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene vor dispune de sisteme performante de supraveghere video, cu posibilitatea înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare. În R. Moldova de aceste dotări vor beneficia posturile Otaci, Criva, Tudora și Vulcănești, iar pe partea ucraineană sînt vizate posturile Moghiliov-Podolsk, Mamaliga, Starokazacie, Vinogradovca și Platonovo. Totodată, modernizării va fi supus și Centrul de monitorizare și prelucrare a datelor din cadrul Serviciului Vamal.

 

Șeful Direcției transport public din cadrul Primăriei Chișinău și-a dat demisia

Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație din cadrul Primăriei Chișinău, Vitalie Butucel, și-a dat demisia. O dispoziție semnată de primarul general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, arată că Vitalie Butucel a depus cererea de demisie din propria inițiativă, fără a preciza care este motivul. De asemenea, șeful administrației municipale a decis ca atribuțiile de șef interimar al acestei Direcții vor fi exercitate de Oleg Caraman, care a fost adjunctul lui Vitalie Butucel.

 

În UTA Găgăuzia au avut loc percheziții de amploare

Poliţiştii au descins la domiciliile mai multor membri ai unei reţele infracţionale din Ceadîr-Lunga, suspectaţi de trafic de droguri şi de comiterea mai multor jafuri şi tîlhării. "Este o operaţiune specială demarată de Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia combaterea crimei organizate, desfăşoară mai multe măsuri procesual penale, inclusiv percheziţii şi reţinerea a diferitor elemente infracţionale. Poliţia intervine prompt acolo unde analiza riscurilor ne arată şi acolo unde sînt probe", a declarat Gheorghe Cavcaliuc, şef-adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei.

 

Legea nu interzice comasarea proceselor electorale, anunţă preşedintele CEC

Legislaţia în vigoare nu interzice comasarea proceselor electorale. Afirmația a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu. Potrivit sursei citate, organizarea unui eventual scrutin parlamentar anticipat, odată cu alegerile locale, nu contravine legii, însă legislatorii ar trebui să îşi asume mai multe riscuri. “Deputaţii ar trebui să reflecte mult asupra oportunităţii de a organiza două scrutine în aceiaşi zi. Mai cu seamă dacă vorbim de locale, unde avem sate în care cetăţenii votează cu patru buletine de vot şi dacă suprapunem cu anticipatele, procesul devine şi mai complicat”, a opinat Russu.