REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 februarie 2021)
A fost emis Cod Galben de polei în toată țara
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare meteorologică. Este vorba de Cod Galben de polei, valabil luni, 8 februarie. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată pe drumuri se va menține ghețuș. SHS atenționează că există risc de accidentare, prin căzătură, a pietonilor, îndeosebi a persoanelor în vîrstă, precum și riscul derapajelor şi a accidentelor rutiere.
COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 326 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1693 de teste, fiind confirmate 326 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 164 569 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 22 sînt lucrători medicali: medici - 7, asistenți medicali - 11, personal auxiliar - 4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2854 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 219 în stare extrem de gravă (33 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).
IFAD a anunţat un nou apel de granturi
Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) a anunțat despre lansarea concursului de granturi pentru crearea centrelor de procesare/colectare/stocare a produselor agricole sau alte facilități care vor aduce o valoare adăugată produsului, în cadrul grupurilor de producători pentru următoarele lanțuri valorice: producerea laptelui, struguri de masă, ovine și caprine, plante aromatice și medicinale, pomușoare, miere de albine. Solicitanții pot depune dosarul de aplicare pînă la 1 aprilie 2021.
În luna ianuarie, Guvernul și-a onorat integral angajamentele de plată
În luna ianuarie a anului 2021, la Bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 4,96 miliarde lei, mai mult cu 251,1 milioane lei față de ianuarie a anului 2020. În același timp, cheltuielile au constituit 5 miliarde de lei, care comparativ cu luna ianuarie 2020 sînt mai mari cu 252,2 milioane lei. Executarea Bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 38,5 milioane lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale Bugetului public național au constituit 6,7 miliarde lei.
A fost lansată Campania Națională „Să citim împreună!”
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat online Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediția a X-a. Directorul instituției, Eugenia Bejan, a afirmat că în cadrul acestei ediții vor fi promovate cărțile „Misterul de Est” de Lucreția Bîrlădeanu și „Șezătoarea” de Nicolae Rusu. La eveniment au participat protagoniștii, scriitorii Nicolae Rusu și Lucreția Bîrlădeanu, Claudia Partole, scriitoare, Constantin Șchiopu, conferențiar universitar, Maria Pilchin, scriitoare, critic literar, elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” și Gimnaziul nr. 7 din municipiul Chișinău, cadre didactice, bibliotecari, părinți etc.
Spitalul raional din Călărași a fost reabilitat energetic cu susținerea AEE
Reabilitarea energetică a clădirii IMSP Spitalul raional Călărași a fost realizată cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). O comisie de recepție a evaluat lucrările proiectului şi a constatat că acestea a fost îndeplinite conform normelor. „În cadrul proiectului s-au efectuat măsuri de eficiență energetică cum ar fi înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare; izolarea termică a pereților exteriori; lucrări de renovare a copertinei. Valoarea totală a proiectului constituie 995 614,46 lei”, indică AEE.
Lucrările de construcție a sectorului de drum Porumbrei – Cimișlia sînt îndeplinite în volum de 41%
În prezent, lucrările de construcție a 19 km ai drumului național M3, sectoarele Porumbrei – Cimișlia, înregistrează un progres de îndeplinire în volum de peste 41%, iar construcția a 18 km ai drumului de ocolire a orașului Comrat arată un progres de peste 39%. Datele au fost enunțate în cadrul unei ședințe online cu participarea reprezentanților ASD, mediatorului din cadrul Comisiei de Adjudecare a Disputelor, Nigel Grout, reprezentanților antreprenorului și companiilor care supraveghează efectuarea lucrărilor de construcție. Părțile au discutat despre progresul lucrărilor de construcție pe traseele nominalizate, dificultățile cu care se confruntă antreprenorul la executarea contractelor și neînțelegerile care ar putea apărea între părți.
În anul 2021, Primăria Chișinău a alocat 6 milioane de lei pentru persoanele fără adăpost
În Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din municipiul Chișinău sînt cazați 76 de personae. Directorul interimar al Centrului de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil, Veaceslav Macovei, a informat că instituția are o capacitate de 134 de locuri, iar în prezent sînt oferite servicii de profil pentru 76 de beneficiari, care stau ziua și noaptea, inclusiv 11 persoane care nu se pot deplasa. Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din municipiul Chișinău oferă oamenilor străzii hrană caldă de 3 ori pe zi, consiliere psihologică și socială, servicii igienico-sanitare.
În 2020 a scăzut numărul de clădiri construite
Anul trecut au fost acordate 3038 de autorizații pentru construcții, mai puțin cu 1,9 la sută decît în anul 2019. Biroul Național de Statistică informează că cele mai multe autorizații pentru construcții au fost acordate în mediul urban, unde s-au eliberat 1730 de autorizații de construire sau cu 6,4% mai mult față de nivelul înregistrat în anul 2019. În mediul rural au fost eliberate 1308 autorizații sau cu 11,0% mai puțin față de anul precedent. Cele mai multe autorizații de construcție au fost acordate în Chișinău - 186 autorizații, în UTA Găgăuzia - 60 autorizații și în regiunea de dezvoltare Nord - 18 autorizații de construcție.
Producătorii de suvenire își vor putea comercializa produsele pe strada pietonală din Chișinău
Pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău a fost amenajat un spațiu destinat comercializării obiectelor meșteșugărești de artizanat și suvenire. În acest spațiu au fost instalate standuri pentru 21 de locuri de comerț. În lipsa vînzătorilor de suvenire, acestea pot fi utilizate ca mobilier urban. Proiectul a fost realizat conform conceptului propus de designerii Mihai Stamati și Andrei Gramatschii și reprezintă instalații cu impact arhitectural minim asupra peisajului străzii. Atît pe suporturile instalate, cît și pe standurile verticale se regăsesc elemente stilistice ale brandului de țară „Pomul Vieții”.