REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 decembrie 2017)

Premierul Filip a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chișinău

 

Premierul Pavel Filip a avut în seara zile de 7 decembrie o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit.

Oficialii au examinat aspect ale colaborării bilaterale în domeniile de interes comun, informează serviciul de presă al executivului.

Potrivit sursei citate, Ambasadorul SUA a subliniat că Statele Unite ale Americii salută progresul obținut, inclusiv deschiderea podului peste rîul Nistru care leagă localitățile Gura Bîcului și Bîcioc, semnarea a patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, al agriculturii și al telecomunicațiilor, precum și runda de negocieri în formatul „5+2”, desfășurată recent la Viena.

În cadrul discuției a mai fost abordată implementarea reformelor promovate de Guvern. Șeful Executivului a opinat că acestea vin să susțină dezvoltarea țării, iar autoritățile sînt mereu deschise pentru dialog cu partenerii de dezvoltare, societatea civilă și comunitatea de business pentru a îmbunătăți inițiativele propuse.

 

Parlamentul a votat în primă lectură Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018

Parlamentul a votat joi, 7 decembrie, în primă lectură Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2018. Documentele respective au fost criticate dur de deputații PSRM.

Potrivit documentului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat estimate pentru anul viitor vor constitui 19 mlrd. 247 mln. 518,1 mii lei.

La capitolul contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii au fost prognozate 12 mlrd. 546 mln. lei, cu o creştere de 10,0% faţă de suma contribuţiilor aprobate pentru anul curent.

Potrivit documentului, și în 2018 vor fi menținute reducerile la plata poliței de asigurare medicală, care nu se va scumpi. Se va achita doar 50% din costul poliței dacă ea va fi procurată în primele trei luni ale anului viitor, agricultorii vor beneficia de reducere de 75%.

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2018 prevede venituri în sumă de 6 mlrd. 659 mln. lei. Comparativ cu anul 2017, este prognozată majorarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală cu 8,4 la sută şi a cheltuielilor cu 6,8%.

 

Legislativul a stabilit noi restricții la publicitatea băuturilor alcoolice

Publicitatea băuturilor alcoolice la TV și radio va fi interzisă în timpul zilei și seara și va fi permisă doar noaptea, în intervalul orelor 22.00 - 7.00. Legea care prevede acest lucru a fost adoptată joi, 7 decembrie în lectură finală.

Potrivit Legii, în publicațiile periodice, reclama la produsele alcoolice va fi interzisă pe copertă, pe prima și ultima pagină. De asemenea, băuturile alcoolice nu vor putea fi promovate în preajma școlilor, spitalelor, bisericilor, terenurilor de sport, penitenciarelor, cimitirelor, unităților militare și șantierelor de construcții.

Legea stabilește că băuturile alcoolice vor putea fi promovate în zonele stabilite de autoritățile locale pentru organizarea unor manifestări.

 

Moldova insistă pe „retragerea completă a forțelor militare ruse”

Ministrul de externe Andrei Galbur a repetat la reuniunea consiliului ministerial al OSCE, care a început joi, 7 decembrie, la Viena, cererea Republicii Moldova privind „retragerea completă a forțelor militare ruse” din stînga Nistrului.

„Republica Moldova rămîne profund preocupată de prezenţa ilegală continuă a trupelor militare străine pe teritoriul său”, a spus Galbur în discursul său citat de un comunicat de presă. El a mai repetat și cererea inițierii discuțiilor pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

Solicitarea survine la peste o săptămînă de la o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în chestiunea transnistreană, la care președinția austriacă a OSCE a salutat semnarea mai multor înțelegeri de ultim moment între Chișinău și Tiraspol.

 

Ambasadorul UE la Chișinău contestă independența judecătorilor moldoveni

La capitolul ”independenţa judecătorilor din Republica Moldova”, mai sînt încă multe de făcut. Este importantă îmbunătăţirea situaţiei. O declaraţie în acest sens a făcut ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit lui, ar fi necesare mai multe schimbări în interiorul sistemului judecătoresc, inclusiv la compartimentul care ține de componența și competența organelor judiciare.

Oficialul a subliniat că domeniul justiției este foarte important, deoarece este unul de bază pentru alte domenii ale societății. ”Totodată, este un domeniu pe care îl simte fiecare cetățean”, a opinat Michalko.

 

Socialiștii au protestat împotriva deschiderii oficiului NATO la Chișinău

Socialiștii au organizat o acțiune de protest, vinei, 8 decembrie, în fața oficiului NATO la Chișinău. Ei au strigat "Jos Alianta" sau "NATO, afara!".

Totodata, PSRM a remis presei o declarație prin care condamnă inaugurarea oficiului NATO la Chișinău.

"Deschiderea oficiului NATO la Chişinău va servi drept cauză a războiului propagandistic împotriva Rusiei pe teritoriul ţării noastre. Republica Moldova, conform Constituţiei, este un stat neutru", se spune în comunicatul PSRM.

Socialiștii spun că, în cazul în care vor avea majoritate parlamentara după alegerile din 2018, biroul NATO va fi închis. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06