REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (21 Septembrie 2020)

Un copil de 6 luni intră în Cartea Recordurilor după ce a făcut schi nautic înainte să învețe să vorbească

Un copil în vîrstă de șase luni din Statele Unite a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai mic copil care face schi nautic. Rich Humphreys s-a dat cu placa înainte să înceapă să vorbească. Tatăl copilului poate fi văzut în clipul video postat pe rețelele sociale cum îl ajută, la un moment dat, să își mențină echilibrul, cînd copilul încearcă să își întindă spatele.

Matt Hancock: O nouă izolare totală a Regatului Unit nu poate fi exclusă

Ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock a declarat, Duminică, că un al doilea „lockdown” la nivel naţional este una dintre soluţiile luate în calcul pentru a opri răspîndirea noului tip de coronavirus, dar că el nu îşi doreşte o asemenea măsură, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Dacă fiecare va respecta regulile, atunci noi vom putea evita viitoare lockdown-uri la nivel naţional, însă, fără îndoială, noi trebuie să fim pregătiţi să acţionăm dacă va fi necesar”, a declarat Hancock la BBC. „Eu nu exclud aceasta, chiar dacă eu nu-mi doresc acest lucru”, a spus el.

Regatul Unit este cea mai lovită ţară europeană de pandemia în curs, cu aproape 42.000 de decese înregistrate, şi se confruntă cu o creştere rapidă a numărului de noi cazuri de infectări de la sfîrşitul vacanţei.

Boris Johnson a anunțat amenzi uriașe în cazul nerespectării carantinei

Britanicii care nu vor respecta măsurile de autoizolare în cazul contaminării cu noul coronavirus vor fi pedepsiţi cu o amendă de pînă la 10.000 de lire sterline (11.090 de euro), a anunţat Guvernul, în cursul unei prezentări a noilor reguli vizînd reducerea numărului de cazuri pozitive.

Premierul Boris Johnson, care a declarat că Regatul Unit se confruntă cu al doilea val de COVID-19, a prezentat noile măsuri de restricţie aplicate locuitorilor din regiunile din Nordul, Nord-Vestul şi centrul Angliei, cele mai afectate. Printre aceste măsuri, Guvernul britanic introduce obligaţia legală de autoizolare, cu începere de la 28 Septembrie, pentru persoanele testate pozitiv sau cărora National Health Service (NHS) le cere acest lucru.

Regatul Unit le cere persoanelor testate pozitiv să se izoleze 10 zile, iar oricine trăieşte cu o persoană testată pozitiv sau prezentînd simptomele trebuie să stea în carantină 14 zile. În cazul nerespectării regulilor, amenzile vor merge de la 1.000 de lire (1.090 de euro) la 10.000 de lire în cazul încălcării repetate. Pentru a stimula respectarea acestor reguli, persoanele cu venituri limitate vor putea primi un ajutor forfetar de 500 de lire (545 euro) dacă nu au posibilitatea să lucreze de acasă în timpul carantinei lor.

Regatul Unit este cea mai lovită ţară europeană de pandemia în curs, cu aproape 42.000 de decese înregistrate şi face faţă unei creşteri rapide a numărului de noi cazuri de la sfîrşitul vacanţei. Premierul britanic şi-a exprimat reticenţa să impună o nouă izolare totală a ţării, în timp ce mai mulţi deputaţi conservatori se arată critici faţă de măsurile deja luate.

Medicii canadieni verifică o nouă metodă de testare a COVID-19

Canada a lansat o nouă metodă de testare COVID-19 pentru persoanele cu vîrste cuprinse între 4 și 19 ani. În loc de tampoanele introduse în nas și gît, cei care se prezintă la test trebuie să facă gargară. Noua metodă este testată în provincia Columbia Britanică de pe Coasta de Vest. Experții sanitari spun că este o procedură sigură, la fel de precisă ca aceea care folosește tampoanele nazale și bucale. La teste este folosită apă sterilă, colectată apoi în eprubete.

Potrivit specialiștilor, noua metodă este suportată mai ușor, în special de către copii, care se sperie de multe ori cînd sunt folosite tampoanele. Un alt motiv pentru care noul procedeu are ca prioritate copiii și adolescenții este că exact în rîndul acestor categorii de vîrstă se înregistrează cea mai rapidă creștere a cazurilor.

SUA reinstituie unilateral sancţiunile ONU asupra Iranului

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat reintroducerea unilaterală a tuturor sancţiunilor ONU împotriva Iranului şi a catalogat acest moment drept „o veste excelentă pentru pacea din regiune”.Mike Pompeo susţine că SUA sunt gata să pedepsească ţările care nu vor respecta sancţiunile reimpuse Iranului.

Într-o postare pe Twitter, Pompeo a ameninţat că orice naţiune care refuză să se conformeze Washingtonului în această privinţă va suferi „consecinţe”. „Dacă statele membre ONU nu îşi îndeplinesc obligaţiile de a pune în aplicare aceste sancţiuni, Statele Unite sunt pregătite să folosească autorităţile noastre interne pentru a impune consecinţe şi să se asigure că Iranul nu profită de beneficiile activităţii interzise de ONU”, a transmis şeful diplomaţiei americane, potrivit Mediafax. Potrivit acestuia, măsurile punitive au intrat „din nou în vigoare” Sîmbătă, la orele 20.00 (Duminică, 00.00 GMT). Pompeo a promis să anunţe măsuri împotriva celor care sfidează acele „obligaţii”. Cu toate acestea, Marea Britanie şi Franţa au sfidat Washingtonul, spunînd că scutirea convenită prin acordul nuclear iranian va rămîne.

Iranul îndeamnă ţările lumii să reacţioneze „cu o singură voce” la sancţiunile reimpuse de SUA

Iranul a îndemnat Duminică ţările lumii să reacţioneze „cu o singură voce” împotriva „acţiunilor iresponsabile” ale SUA, după declaraţia unilaterală a Washingtonului privind restabilirea sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Teheranului, informează AFP, potrivit agerpres. „Aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toată lumea ca ei să se opună acestor acţiuni iresponsabile ale regimului de la Casa Albă şi să vorbească cu o singură voce”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, în timpul unei conferinţe de presă.

„Lumea întreagă spune că nu s-a întîmplat nimic. S-a întîmplat doar în lumea imaginară” a secretarului de stat american Mike Pompeo, a spus Khatibzadeh. „Este mult zgomot pentru nimic şi cred că acestea sunt zilele şi orele cele mai amare ale SUA”, a adăugat el. Estimînd că Washingtonul este „izolat” şi „de partea rea a istoriei”, purtătorul de cuvînt iranian a declarat că Teheranul adresează un mesaj SUA: „să revină în sînul comunităţii internaţionale, să îşi respecte angajamentele, să înceteze să o facă pe rebelul şi lumea le va accepta”.

SUA au folosit o procedură controversată, supranumită „snapback”, ce permite restabilirea tuturor sancţiunilor ONU. Sancţiunile împotriva Iranului au fost ridicate în virtutea acordului internaţional încheiat în 2015, însă din care Preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018.

Moscova denunţă declaraţia unilaterală a SUA privind reintroducerea sancţiunilor ONU împotriva Iranului

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a denunţat Duminică declaraţia unilaterală a SUA, conform căreia sancţiunile ONU sunt din nou în vigoare, subliniind că afirmaţiile Washingtonului nu au o bază legală, informează AFP, potrivit agerpres. „Iniţiativele şi acţiunile ilegitime ale SUA nu pot, prin definiţie, să aibă consecinţe internaţionale legale pentru alte ţări”, a anunţat Ministerul rus într-un comunicat.

Rusia, aliat-cheie al Iranului, a acuzat Washingtonul că se pretează la o „performanţă teatrală” şi a subliniat că declaraţiile americane „nu corespund realităţii”. Rusia a acuzat SUA că „încearcă să forţeze toată lumea să poarte ochelari de realitate virtuală” şi să accepte viziunile drept fapte reale. Atitudinea Washingtonului „a dat o puternică lovitură autorităţii Consiliului de Securitate al ONU” şi a arătat deschis „dispreţ pentru deciziile acestuia şi pentru legislaţia internaţională în ansamblul ei. Este inacceptabil, şi nu doar pentru noi, ci şi pentru alţi membri ai Consiliului de Securitate”, a afirmat Ministerul rus.

Rusia a declarat că „susţine deplin” poziţia majorităţii din Consiliul de Securitate, potrivit căreia iniţiativele Washingtonului sunt „nule” din punct de vedere legal. Rusia a adăugat că eforturile pentru punerea în aplicare a acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian vor fi continuate.

O femeie adusă de urgență la spital a murit din cauza unui atac cibernetic

Un atac cibernetic de tip ransomware asupra Spitalului Universitar din Dusseldorf a făcut prima victimă umană. O femeie adusă de urgenţă la spital nu a putut fi tratată pentru că sistemul era blocat de hackeri. Femeia a fost redirecţionată la un alt spital, aflat la 30 de kilometri distanţă şi, din păcate, a murit. Ca tragedia să fie şi mai mare, atacul nici măcar nu viza spitalul, ci Universitatea de lîngă spital, care a şi primit mesajul de răscumpărare.

Alarmant este că, în prezent, lansarea unui asemenea atac nu mai e o problemă pentru cei rău intenţionaţi, după cum spune expertul în securitate cibernetică Mike Kontorovich. „Era o vreme cînd trebuia să fii hacker ca să înşeli lumea, dar acum poţi să intri pe dark web şi să cumperi un kit, cu adrese de email furate”, a spus Kontorovich.

Popularitatea lui Macron a crescut uşor în Septembrie

Popularitatea Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, a crescut uşor în Septembrie, ajungînd la nivelul de 38%, faţă de 36%, în August, conform unui sondaj de opinie efectuat de Institutul IFOP la cererea publicaţiei Journal du Dimanche, potrivit mediafax. Rata nemulţumirii faţă de politicile Preşedintelui Franţei a scăzut cu 1%, de la 63% la 62%. Popularitatea lui Emmanuel Macron în acest stadiu al mandatului prezidenţial este cu 15% mai mare decît cea a predecesorului său, François Hollande (23%), şi cu 6% peste cea a lui Nicolas Sarkozy (32%), notează cotidianul Le Figaro. În schimb, popularitatea premierului Franţei, Jean Castex, a scăzut cu 3%, ajungînd de la 48%, în August, la 45%, în Septembrie.

Sondajul a fost efectuat online, în perioada 11-19 Septembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.906 persoane.