Realitatea internationala pe scurt (2 Aprilie 2020)

Confort regal: Regele Thailandei s-a autoizolat într-un hotel din Germania, împreună cu 20 de femei

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, în vîrstă de 67 de ani, se afla în Germania în vacanță luna acesta și în loc de a reveni în Thailanda pentru autoizolare, a decis să închirieze întreg hotelul Grand Sonnenbichl din orașul alpin Garmisch-Partenkirchen, împreună cu 20 de femei, concubine și servitoare. Nu este clar dacă cele patru neveste ale Regelui se află printre aceste 20 de femei care îi țin de urît.  Regele a primit acordul de auto-izolare de la autoritățile germane, care au permis hotelului să rămînă dechis pentru a îl găzdui. Alte hoteluri din zona și-au închis porțile din cauza pandemiei.

Trump avertizează Iranul împotriva oricărui atac vizînd soldaţi americani în Irak

Preşedintele SUA Donald Trump a avertizat Miercuri Iranul împotriva oricărui atac vizînd soldaţi americani în Irak, relatează AFP, potrivit agerpres. „Potrivit informaţiilor noastre (…), Iranul şi protejaţii săi pregătesc un atac viclean împotriva trupelor americane şi/sau a bazelor din Irak”, a scris Trump pe Twitter. „Dacă se va întîmpla acest lucru, Iranul va plăti un preţ foarte mare”, a adăugat el. Cu cîteva ore mai devreme, Teheranul a avertizat Washingtonul împotriva riscului de a antrena Orientul Mijlociu într-o ”situaţie dezastruoasă” în plină criză de coronavirus, după desfăşurarea de către Statele Unite de rachete Patriot pe teritoriul irakian.

Un înalt oficial de la Belgrad a murit de coronavirus

Un responsabil al Guvernului de la Belgrad, Branislav Blazic, a decedat după ce a contactat SARS CoV-19, au confirmat Miercuri surse guvernamentale sîrbe pentru cotidianul belgrădean Blic, citat de dpa, potrivit agerpres. Blazic, secretar de Stat în Ministerul pentru Protecţia Mediului, fusese într-o vizită în oraşul său natal Kikinda, unul din focarele epidemiei de coronavirus pe teritoriul Serbiei, la mijlocul lunii Martie. Guvernul a confirmat că el a fost pacient din 25 Martie, după ce fusese spitalizat cu simptome severe ale maladiei COVID-19. Blazic era un membru proeminent al Partidului Progresist SNS al Preşedintelui sîrb Aleksandar Vucic.

SUA le cer aliaţilor din NATO să nu-şi diminueze cheltuielile militare, în pofida pandemiei de coronavirus

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, le-a cerut statelor membre NATO să nu-şi diminueze cheltuielile de apărare, în pofida efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus, invocînd argumentul că riscurile de securitate nu vor dispărea odată cu COVID-19, informează agenţia EFE, scrie agerpres.

”Vom face totul pentru a garanta că avem aceste cheltuieli care au demonstrat că sunt foarte importante în această criză umanitară şi sanitară”, a spus ambasadoarea americană la o conferinţă de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor NATO de Joi prin videoconferinţă.

”Ştim că va trebui să luăm decizii dificile, dar credem că alegerea securităţii este cea mai importantă”, a continuat ambasadoarea SUA, conform declaraţiei redate de agenţia EFE, care aminteşte că de cînd Donald Trump a ajuns la Casa Albă o prioritate a Washingtonului este ca statele membre NATO să-şi sporească bugetul apărării.

”Nici terorismul şi nici testele cu rachete balistice nu se vor opri după pandemie şi din acest motiv spun că membrii NATO vor trebui să aibă securitatea ca prioritate principală”, a insistat Kay Bailey Hutchison, deşi a recunoscut faptul că toate statele aliate ”suferă” pe plan economic din cauza coronavirusului.

Moscova îi urmăreşte prin telefon pe cei trimişi în izolare

Autorităţile din Moscova au prezentat Miercuri o aplicaţie pentru smartphone care urmăreşte deplasările celor care ar trebui să rămînă în izolare pentru a limita epidemia de COVID-19, transmite Reuters, potrivit agerpres. Un oficial a declarat că municipalitatea moscovită a dezvoltat o aplicaţie pentru telefoanele inteligente, care va trebui descărcată de cei contaminaţi, pentru a fi monitorizaţi. Aplicaţia este încă în curs de testare, a precizat Eduard Lîsenko pentru postul de radio Eho Moskvî.

Serviciile secrete americane susţin că Beijingul a ascuns numărul de cazuri şi decese de Covid-19

Serviciile secrete americane cred că Beijingul a făcut publice mai puţine cazuri şi decese de Covid-19 în ţară, potrivit oficialilor americani, citaţi de The Guardian, potrivit news.ro. Concluziile unui raport clasificat al serviciilor secrete au fost dezvăluite pentru Bloomberg de trei oficiali anonimi, care nu au dorit să detalieze conţinutul lui. Ei spun că ascunderea de către China a informaţiilor a fost deliberată şi raportul a fost primit de Casa Albă săptămîna trecută.

Deşi epidemia a izbucnit în provincia Hubei din China la sfîrşitul lui 2019, autorităţile de la Beijing au anunţat doar 82.361 de cazuri din cauza virusului şi 3.300 de decese. În comparaţie, Statele Unite, care au cele mai multe cazuri din lume, au confirmaţi peste 190.000 de bolnavi şi mai mult de 4.000 de victime. Atît Italia, cît şi Spania au depăşit numărul de infectări şi decese comunicate de autorităţile chineze, precizează sursa citată.

Guvernul german a aprobat reguli mai stricte pentru social media

Guvernul german a aprobat noi reguli vizînd consolidarea drepturilor utilizatorilor de platforme de social media, informează dpa, potrivit agerpres. Reglementările au în vedere site-uri şi aplicaţii cum sunt Facebook, Twitter şi Instagram, care în viitor va trebui să-şi simplifice sistemul care le permite, între altele, utilizatorilor să formuleze plîngeri, de exemplu în cazul în care cad victimă unor ameninţări sau campanii de ură online.

Potrivit legislaţiei germane, reţelele de social media trebuie să şteargă materialele ofensatoare atunci cînd li se atrage atenţia în acest sens. Noile reguli permit ca, atunci cînd o postare raportată nu este ştearsă, utilizatorii să solicite o evaluare şi o explicaţie. Platformelor online li se vor cere de asemenea să dezvăluie mai prompt identitatea ofensatorilor, atunci cînd există şi un ordin judecătoresc în acest sens. Amendamentele nu au fost deocamdată avizate de deputaţii germani, menţionează dpa. 

Putin a dat undă verde pentru a se institui starea de urgenţă în Rusia

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat Miercuri o lege prin care acordă Guvernului puterea de a institui starea de urgenţă, în efortul de a limita propagarea epidemiei de coronavirus în ţară, potrivit Reuters şi RIA Novosti, scrie agerpres. Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Kremlinului.

Potrivit Constituţiei, doar Preşedintele poate declara starea de urgenţă după ce primeşte acceptul Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului), dar deputaţii au votat Marţi o lege prin care acordă aceleaşi puteri Guvernului de a institui starea de urgenţă.

Astfel, Guvernul va putea coordona activitatea unui sistem unificat de prevenire şi de răspuns la situaţia care a necesitat instituirea stării de urgenţă. De asemenea, Executivul va avea dreptul să restricţioneze comerţul cu echipamente medicale, să introducă o procedură specială pentru înregistrarea şi circulaţia medicamentelor şi a echipamentelor medicale destinate prevenirii şi tratării bolilor care prezintă un pericol pentru societate, în condiţiile stării de urgenţă. Legea permite mai Guvernului să stabilească noi achiziţii de la un singur furnizor în 2020. Documentul permite modificarea termenilor contractului în caz de circumstanţe independente de părţile contractante în funcţie de răspîndirea epidemiei de coronavirus. În plus, Cabinetului i se oferă posibilitatea de a introduce moratoriu la procedurile de faliment.

Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă carantina voluntară

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat Miercuri că Turcia va lua măsuri suplimentare dacă epidemia de COVID-19 se va răspîndi în continuare şi oamenii nu vor respecta carantina voluntară, transmite Reuters, scrie agerpres. ”Nu vom avea nevoie de alte măsuri dacă toţi cetăţenii noştri rămîn în carantină voluntară. Cu toate acestea, e posibil să fim nevoiţi să luăm măsuri mult mai avansate dacă epidemia se extinde şi cetăţenii noştri nu stau acasă”, a spus Erdogan într-o videoconferinţă televizată cu şefii filialelor provinciale ale partidului său AKP.

Erdogan a evitat să anunţe măsuri de izolare totală pe teritoriul Turciei, în principal din motive economice, în pofida creşterii presiunilor pentru o astfel de decizie după ce, în doar trei săptămîni, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la peste 13.000, iar cel al deceselor la 214. ”Suntem hotărîţi să continuăm producţia şi exporturile”, a subliniat Preşedintele Erdogan în aceeaşi videoconferinţă.