REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (17 Mai 2021)

Olanda se pregăteşte de marea sărbătoare a muzicii europene cu restricţii sanitare stricte

Cu paietele şi emoţiile de rigoare, concursul Eurovision se întoarce: obligată să anuleze ediţia de anul trecut, Olanda se pregăteşte săptămîna aceasta de marea sărbătoare a muzicii europene, cu reprezentanta Franţei printre favoriţi, relatează AFP, potrivit agerpres. Aproximativ 3.500 de persoane, cu obligaţia prezentării unui test negativ de COVID-19 şi purtării măştii sanitare, vor asista la marea finală de Sîmbătă 22 Mai care va avea loc în oraşul-port Rotterdam. În schimb, candidaţii vor trebuie să păstreze izolarea într-un fel de „bulă specială”.

Infecţiile cu SARS-CoV-2 în Italia au scăzut cu 80% la cinci săptămîni după prima doză de vaccin

Infecţiile cu SARS-CoV-2 la adulţii de toate vîrstele au scăzut cu 80% la cinci săptămîni după prima doză cu vaccinul de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, potrivit unui studiu italian, informează Reuters, scrie news.ro. Primul studiu al unei ţări din Uniunea Europeană despre impactul real al campaniilor de imunizare a fost realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Italia (ISS) şi de Ministerul Sănătăţii pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional. Oamenii de ştiinţă au început analiza datelor din prima zi a campaniei de vaccinare în Italia, pe 27 Decembrie 2020 pînă pe 3 Mai 2021. Analizele au arătat că riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, spitalizarea şi decesul au scăzut progresiv după primele două săptămîni de la vaccinare.

„La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecţiilor, 90% reducere a internărilor şi 95% scădere a deceselor”, potrivit ISS, adăugînd că acelaşi model a fost observat atît la bărbaţi, cît şi la femei, indiferent de vîrstă. „Aceste date confirmă eficienţa campaniei de vaccinare şi necesitatea de a realiza o acoperire cît mai mare la nivelul populaţiei, rapid, pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat Silvio Brusaferro, directorul ISS.

Dintre cele aproape 14 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% au fost vaccinare cu ambele doze de la Pfizer şi Moderna, în timp ce nici una dintre cele cărora li s-a administrat AstraZeneca nu primise a doua doză. Pînă în prezent, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind a doua doză de ser de la Pfizer la trei săptămîni după prima, a doua doză de la Moderna la patru săptămîni de la prima şi a două injecţie cu serul de la AstraZeneca la 12 săptămîni distanţă de prima. La sfîrșitul săptămînii trecute, 8,3 milioane de italieni, adică 14% din populaţie era vaccinată complet, în timp ce 10 milioane au primit prima doză.

Marţi va avea loc reuniune de urgenţă a miniştrilor de Externe din statele UE pe tema conflictul israeliano-palestinian

Miniştrii afacerilor Externe ai Uniunii Europene vor participa, Marţi, la o videoconferinţă de urgenţă pe tema escaladării luptelor între Israel şi palestinieni, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP, potrivit agerpres. „Avînd în vederea escaladarea în curs între Israel şi Palestina şi numărul inacceptabil de victime civile, am convocat o videoconferinţă extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din UE Marţi. Ne vom coordona şi vom discuta despre maniera în care UE poate contribui cel mai bine la încheierea violenţei actuale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

Polonia redeschide restaurantele şi barurile la exterior

Polonia le va permite din nou cetăţenilor să ia masa la restaurant în exterior, după o interdicţie de peste şase luni, dar clienţii vor putea ocupa numai una la fiecare două mese, informează agenţia PAP, preluată de dpa, potrivit agerpres. Oamenii nu mai trebuie să poarte măşti în exterior dacă pot păstra o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane în spaţiile publice. Între timp, obligativitatea portului măştii continuă să se aplice în autobuze şi trenuri, în magazine şi în cele mai multe clădiri publice. „Ar trebui să avem mereu o mască la noi în caz că intrăm în interior”, a subliniat un purtător de cuvînt al Ministerului Sănătăţii. Peste 71.600 de persoane au murit în Polonia de la începerea pandemiei din cauze asociate COVID-19. Potrivit datelor actuale, rata de incidenţă la şapte zile – numărul de noi infecţii la 100.000 de locuitori în ultima săptămînă – este de circa 65.

Argentina a depăşit pragul de 70.000 de decese provocate de COVID-19

La sfîrșitul săptămînii trecute, Argentina a depăşit pragul de 70.000 de decese provocate de noul coronavirus de la începerea pandemiei, în timp ce media zilnică a contagierilor se menţine la 20.000 de cazuri, potrivit autorităţilor citate de AFP, potrivit agerpres. Potrivit raportului Ministerului Sănătăţii, 400 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, ridicînd numărul total al deceselor la 70.253. Autorităţile au raportat, de asemenea, 21.469 noi contagieri, astfel încît numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 3.290.935, la o populaţie de 45 de milioane de persoane. Indicele cel mai îngrijorător este însă rata de ocupare a unităţilor de la terapie intensivă (ATI), care a crescut în ultimele nouă zile. Potrivit datelor oficiale, 5.517 de persoane au fost spitalizate la terapie intensivă în unităţile din întreaga ţară.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, procentul paturilor ocupate la ATI este de 70,1% la nivel naţional, o rată care a ajuns însă la 76,5% în zona metropolitană Buenos Aires, unde trăiesc 15 milioane de persoane. Frontierele au rămas închise în Argentina şi doar rezidenţii străini au dreptul să intre în ţară. În Argentina aproximativ 9,9 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, în timp ce 1,8 milioane de persoane au fost vaccinate cu ambele doze.

Iranul promite să sprijine Hamas în lupta împotriva Israelului

Iranul a promis mişcării palestiniene Hamas sprijinul său în lupta împotriva Israelului în conflictul din Gaza, informează dpa, potrivit agerpres. „Într-o conversaţie telefonică purtată cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, comandantul brigăzii al-Quds a Gardienilor Revoluţiei, generalul iranian Esmail Qa’ani, a asigurat Hamas de sprijinul său deplin, a informat presa de stat iraniană. La rîndul său, Haniyeh a mulţumit Iranului pentru sprijin şi, potrivit canalului de ştiri al-Alam, a spus că lupta împotriva Israelului nu este doar a Hamas, ci a întregii lumi islamice. Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul în Fîşia Gaza, este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE, dar şi de alte state.

Iranul consideră Israelul drept principalul său inamic şi sprijină grupările de rezistenţă anti-israeliene, inclusiv Hamas şi Jihadul Islamic în Gaza, precum şi miliţia Hezbollah din Sudul Libanului. Săptămîna trecută, întreaga conducere iraniană a „condamnat cu tărie crimele brutale şi crude ale Israelului” împotriva palestinienilor. Cu toate acestea, Iranul păstrează un profil scăzut în această cea mai recentă escaladare a violenţelor israeliano-palestiniene. Un motiv al acestei reţineri, potrivit observatorilor, ar fi tocmai negocierile nucleare, pe care Teheran nu vrea să le pună în pericol. Chestiunea principală vizează ridicarea sancţiunilor americane care, în ultimii doi ani, au afectat Iranul serios din punct de vedere economic.

Franţa a depăşit pragul de 20 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin

La sfîrșitul săptămînii ce a trecut, Franţa a depăşit pragul de 20 de milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, chiar înainte de relaxarea constrîngerilor sanitare de Miercuri, 19 Mai, prin redeschiderea magazinelor, teraselor şi incintelor culturale, potrivit AFP şi La Tribune. După un debut haotic, campania de vaccinare s-a accelerat. „20 de milioane de francezi vaccinaţi!”, a scris premierul Jean Castex pe Twitter. „Tuturor celor care s-au mobilizat pentru a atinge acest obiectiv: mulţumesc pentru angajamentul vostru şi excepţionala voastră mobilizare. Tuturor compatrioţilor noştri eligibili care nu sunt încă vaccinaţi: mergeţi la sante.fr.”( platforma pentru vaccinare), a adăugat el. Numărul exact al persoanelor vaccinate cu prima doză nu este cunoscut pentru moment. Potrivit ultimelor cifre, 19.706.931 de persoane primiseră cel puţin o injecţie şi 8.705.141 persoane primiseră şi rapelul, adică 13% din populaţia totală şi 16,6% din populaţia adultă.

Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să atingă pragul de 30 de milioane peste o lună. „Este un moment foarte important pentru întreaga ţară pentru că aceasta întăreşte perspectivele ieşirii din criză care sunt de asemenea consolidate de evoluţia datelor epidemiei ce regresează peste tot” în Franţa, a adăugat Jean Castex. „Obiectivul următor este de 30 de milioane de persoane vaccinate cu prima doză şi este posibil”, a insistat premierul, în timp ce campania va fi deschisă pentru toţi adulţii fără distincţii de vîrstă din 15 Iunie.

Pfizer: A treia doză de vaccin va fi făcută între 8 si 12 luni de la administrarea celei de-a doua

Compania Pfizer a oferit un termen limită pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin anti-COVID. CEO-ul Pfizer a spus că a treia doză va fi făcută între 8 si 12 luni de la administrarea celei de a doua, pentru a proteja oamenii de noile mutaţii de coronavirus apărute, scrie Mediafax. Albert Bourla spune că imunitatea oferită de vaccinul realizat de Pfizer/BioNTech este de cel puţin şase luni. Pe baza acestor date a fost luată decizia de a elimina obligaţia purtării măştii în SUA. Încă de la finele lunii Februarie, Pfizer şi BioNTech anunțau că testează o a treia doză din vaccinul anti-Covid-19, pentru a înţelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum cea britanică și cea apărută în Africa de Sud.

În luna Aprilie, au ajuns la concluzia că cei imunizați cu vaccinul Pfizer vor avea nevoie, cel mai probabil, de o a treia doză. Tot atunci, Bourla a mai spus că există posibilitatea ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze anual pentru a fi protejați împotriva noilor tulpini ale virusului. Pfizer intenţionează să producă 3 miliarde de doze de vaccin pentru coronavirus la nivel mondial pentru 2021 şi 4 miliarde de doze în 2022. UE are semnat un contrat de 1,8 miliarde de doze cu Pfizer. În acelaşi timp, compania testează şi un medicamentul oral experimental pentru tratarea Covid-19. Și Moderna va introduce o a treia doză de vaccin, după ce a declarat luna trecută că speră ca pînă la Toamnă să aibă disponibilă doza suplimentară pentru vaccinul anti-Covid pe care îl produce.

Proteste pro-Palestina la Paris, Londra și în orașe din America de Nord. La Paris s-au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă

Protestatari pro-palestinieni au ieșit în stradă în mari Capitale europene, în metropole din America de Nord și Australia, Sîmbătă și Duminică, pentru a-și exprima solidaritatea față de palestinieni după conflictul armat violent care a erupt în Gaza, Cisiordania și Israel în ultima săptămînă. Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor pro-palestinieni care s-au adunat neautorizat în Capitala franceză, relatează France24. Poliția pariziană a anunțat că a arestat 44 de persoane și că un ofițer de Poliție a fost rănit după ce a încercat să disperseze un grup de oameni. Între 2.500 și 3.500 de protestatari s-au adunat în zona cartierului Barbes, un cartier de imigranți din Nordul Capitalei franceze. Estimările au fost făcute de ministerul francez de Interne – în jur de 4.200 de polițiști au fost desfășurați.

Poliția a blocat bulevardele dar și străduțele, forțîndu-i pe protestatari să se retragă. Unii au aruncat cu pietre s-au au încercat să blocheze drumurile, însă în mare parte au fost dispersați de forțele de ordine. Astfel, planul protestatarilor de a merge în marș pînă la Piața Bastiliei a eșuat. Protestul fusese, anterior, interzis de autorități, iar Justiția franceză a confirmat verdictul. Autoritățile franceze s-au temut de posibile confruntări, după ce un marș similar în 2014 s-a soldat cu atacuri la sinagogi și confruntări violente între polițiști și manifestanți. Protestatarii au sfidat, însă, decizia autorităților și au ieșit în stradă cu steaguri ale Palestinei – „Refuzăm încercările de a reduce la tăcere solidaritatea față de palestinieni și nu vom fi opriți din a protesta”, au susținut organizatorii marșului din Paris.

Mii de protestatari pro-palestienini au ieșit în stradă și în Londra. Organizatorii protestului din Marea Britanie au cerut Guvernului britanic să nu mai permită ceea ce au descris drept „violența, brutalitatea și oprimarea Israelului împotriva poporului palestinian”, scrie BBC. Demonstranții au mers în marș pînă la Ambasada israeliană scandînd: „Eliberați Palestina!” Proteste similare au avut loc și în Statele Unite și Canada – la Boston, Washington D. C. sau Montreal. La protestele din America de Nord au participat inclusiv evrei cu pancarte pe care scria „Nu în numele meu” sau „Solidari cu Palestina”, conform France24.

Comisia Europeană a publicat lista comună a testelor antigen    

Comisia Europeană a publicat recent lista comună a testelor antigen pentru Covid-19, reciproc recunoscute de către statele membre, printre care și cel produs de compania de cercetare – dezvoltare DDS Diagnostic, anunță firma, informează mediafax. Viitorul Certificat Digital care va sta la baza reluării mobilității în UE va putea fi emis și acceptat pe baza rezultatelor furnizate de testul antigen. Certificatele vor fi implementate în România cu suportul STS, iar baza de date va fi interconectată cu cele implementate de către toate țările UE, pentru a elimina astfel restricțiile de testare sau carantină la trecerea frontierelor. Astfel, persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală, pot face un test antigen la un laborator acreditat să emită certificat digital verde și, pe baza lui, pot călători liber în străinătate.

DDS Diagnostic este, de asemenea, prima companie din România care produce și comercializează testele rapide pentru diagnosticarea Covid-19 aprobate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru Autotestare – utilizare personală. Aceste teste sunt neinvazive, se pot face în orice moment al zilei, fără supraveghere medicală și au o acurateţe foarte mare. Testele sunt deja disponibile în clinici, farmacii partenere și în rețele supermarket.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06