Realitatea internationala pe scurt (12 Septembrie 2019)

Atac în Florida. Șase persoane au fost înjunghiate în sediul unei companii

Mai mulţi oameni au fost înjunghiaţi Miercuri într-o clădire din Tallahasee, Florida, relatează CNN. Şase persoane au fost transportate cu ambulanțele la spitalul Tallahassee Memorial Healthcare, a anunţat Morgan King, purtătorul de cuvînt al unităţii. Toţi răniţii se află sub supravegherea medicilor, unul fiind în stare gravă. Incidentul a avut loc în incinta Dyke Industries, sediul unei firme distribuitoare de materiale de construcții. Din primele informaţii, un suspect se află în custodia Poliţiei. Nu se ştie încă dacă omul era sau nu angajat al companiei. Clădirea în care s-a întîmplat atacul se afla la o distanţă de aproximativ 6 km de campusul Universităţii de Stat Florida.

Motivul îngrozitor pentru care o tînără a furat cardul de credit al părinților

O tînără de 17 ani din Florida a furat cardul de credit al părinților săi pentru a plăti două persoane să îi omoare. Fata ar fi furat o sumă de peste 1.400 de dolari de la aceștia, informează Fox News. Potrivit autorităților, iubitul fetei ar fi declarat că voia să-și omoare părinții. În urma verificărilor contului, s-a descoperit că ea a pus în două conturi diferite sume de 503 dolari și respectiv 924 de dolari. Tînăra a recunoscut într-un final că a plătit prima persoană pentru a-i ucide pe cei doi și i-a dat o altă sumă celei de-a doua, pentru că prima nu a reușit. De asemenea, fata ar mai fi cheltuit 100 de dolari pentru a-și cumpăra cocaină.

Ţara în care e din ce în ce mai periculos să fii femeie: Patru fete sunt violate în fiecare oră

În Brazilia, patru fete mai mici de 13 ani sunt violate în fiecare oră, iar la fiecare două minute, poliţiştii primesc solicitări în ceea ce priveşte violenţa împotriva femeilor, informează CNN.

Datele sunt rezultatul unui studiu dat publicităţii de organizaţia non-guvernamentală Forumul Brazilian pentru Securitate Publică. Conform acestuia, cazurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor se înrăutăţesc în ţara Sud-americană. Brazilia, care are o populaţie de peste 200 de milioane, este deja una dintre cele mai periculoase ţări pentru femei. Raportul arată că rata femicidului (uciderea unei persoană doar pentru că este femeie) a crescut cu 4% în 2019 faţă de 2018, chiar şi în condiţiile în care numărul crimelor a scăzut per total cu 10,8%.

În 88% dintre cazuri, autorul crimei era fie partenerul de viaţă, fie un fost partener. Peste 263.000 de femei au suferit leziuni şi vătămări grave după ce au fost bătute de partenerii lor, mai arată studiul. În Brazilia a crescut şi numărul violurilor, cel mai mare de pînă acum, 54% dintre victime fiind fete sub vîrsta de 13 ani. Un judecător federal brazilian spune că violenţa domestică rămîne atît de răspîndită în ţară pentru că ea a rămas un comportament cultural acceptabil. „Este vorba de lucruri care se petrec între patru ziduri”, a declarat acesta.

Unii se tem că situaţia se va înrăutăţi sub conducerea Preşedintelui extremist Bolsonaro, în funcţie de la începutul acestui an şi care a făcut, în repetate rînduri, afirmaţii misogine ba chiar agresive la adresa unor femei. În 2015, Bolsonaro a fost amendat după ce a declarat într-un ziar că o parlamentară, Maria da Rosario, este „atît de urîtă, că nu merită să fie violată”.

O regiune din Italia oferă mii de euro celor care vor să se mute acolo

O regiune subpopulată din Sudul Italiei oferă celor care vor să se mute 700 de euro pe lună timp de trei ani. Cei interesaţi trebuie să se mute într-un din satele din zonă, relatează The Guardian.

Există, însă, şi cîteva lucruri pe care viitorii rezidenţi trebuie să le facă. Cei care se mută şi primesc subvenţiile trebuie să-şi deschidă o afacere, iar satul în care se mută trebuie să aibă mai puţin de 2.000 de locuitori. Donato Toma, preşedintele regiunii Molise, a declarat pentru The Guardian că autorităţile nu putea pur şi simplu să ofere banii pentru că „totul ar fi devenit un simplu act caritabil”. „Vrem ca oamenii să investească aici. Să deschidă orice fel de afacere – o brutărie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu oraşelor noastre şi de a le mări în acelaşi timp şi populaţie”, a declarat Donato Toma.

Oficialul a declarat şi că toate satele şi orăşelele cu mai puţin de 2.000 de locuitori vor primi 10.000 de euro pe lună cu care să înceapă construcţia de proiecte de infrastructură şi cu care să promoveze activităţi culturale. „Nu e vorba doar de creşterea populaţiei. E nevoie să facem în aşa fel încît oamenii să vrea să rămînă aici, altfel vom ajunge din nou în aceeaşi situaţie în cîţiva ani”, a adăugat Toma.

Conform Institutului de Statistică din Italia, Molise, cu o populaţie de 305.000 de oameni, este una dintre regiunile care a pierdut cei mai mulţi rezidenţi în ultimii ani – 9.000 de persoane au părăsit zona din 2014 pînă acum. În 2018, peste 2.800 de locuitori ai zonei au murit sau s-au mutat într-o altă regiune, mai mult cu 1.000 faţă de anul precedent. Nici o naştere nu s-a înregistrat în nici unul dintre cele 9 orăşele. Pentru prima oară în 90 de ani, numărul cetăţenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane, conform Istat. Între 2014 şi 2018, numărul cetăţenilor italieni rezidenţi în ţară a scăzut cu 677.000.

Doi factori se află în spatele acestui declin demografic, conform experţilor: o scădere numărului naşterilor, care este la un minim istoric de la unificarea Italiei (1866) pînă acum, şi creşterea numărului celor care părăsesc ţara în căutarea unor oportunităţi mai bune. Aproximativ 157.000 de persoane au părăsit ţara în 2018.

Italia este singură economie importantă a Europei care va intra într-un declin şi mai accelerat în următorii 5 ani, conform ONU. Se află pe locul 2, în spatele Japoniei, în ceea ce priveşte îmbătrînirea populaţiei. Într-o încercare de a resuscita oraşele abandonate, un număr semnificativ de primari, precum cel din Sutera, în provincia Caltanissetta, în Sicilia, au deschis porţile aşezămintelor lor pentru cei în căutare de azil din Libia. Alţii, precum oficialul din Sambuca, au adoptat o altă strategie, vînd proprietăţile rămase abandonate la preţuri simbolice – o casă pentru un euro.

Schwarzenegger spune că Trump e îndrăgostit de el: A admirat întotdeauna persoanele cu un corp bine lucrat

Actorul şi fostul guvernator al statului american California (2003-2011), Arnold Schwarzenegger, crede că Preşedintele american Donald Trump este îndrăgostit de el şi vrea să fie la fel ca el, informează EFE, citat de Agerpres. „Cred că este pur şi simplu îndrăgostit de mine. Acesta este adevărul cu Trump, vrea să fie ca mine”, a răspuns actorul, atunci cînd a fost întrebat despre relaţia sa cu Trump, care a devenit tensionată după ce Schwarzenegger l-a susţinut pe John Kasich la alegerile primare din Partidul Republican.

Într-un interviu acordat revistei Men's Health, difuzat Marţi, Schwarzenegger a povestit că, în trecut, ori de cîte ori s-a întîlnit cu Trump la diverse evenimente cum ar fi luptele libere, actualul Preşedinte american „admira întotdeauna persoanele cu un corp bine lucrat” şi cu talent pentru spectacol.

În mod curios, există o similitudine evidentă între vieţile lui Trump şi Schwarzenegger, în contextul în care ambii s-au făcut remarcaţi în industria divertismentului înainte de a intra în politică: primul ca Preşedinte al SUA, iar al doilea ca guvernator al Californiei, cel mai populat şi cel mai bogat stat din SUA. În plus, ambii politicieni au prezentat în sezoane diferite programul de televiziune „The Celebrity Apprentice”, condus iniţial de Trump, care a renunţat la show pentru a se concentra pe campania electorală, dar care a criticat rezultatele slabe în ceea ce priveşte audienţa obţinute începînd din 2017 de către Schwarzenegger, care i-a luat locul pe micul ecran.

„Mereu mă plîng că Trump nu este în stare să nu mai fie Trump şi să înceapă să fie Preşedinte. Ei bine, motivul pentru care o spun este că am văzut acest lucru la mine, nu eram în stare să nu mai fiu Arnold şi să devin guvernator. Eram încă prizonierul lui Arnold”, a explicat fostul guvernator. „Trebuie să fii în stare să aduci oamenii împreună. Durează mult mai mult, presupune mult mai mult efort, dar aşa stau lucrurile. Dacă nu-ţi place, nu te bagi în politică”, a conchis Schwarzenegger.

„Eșecul integrării”: În Norvegia, copiii migranților comit mai multe crime decît părinții lor

Un nou studiu publicat în Norvegia de Statistic Norway arată că copiii migranților comit mai multe infracțiuni decît părinții lor, situație care sugerează că așa zisul proces de integrare a acestora este un eșec. Conform datelor publicate de ziarul norvegian Afterposten, persoanele de sex masculin născute în Norvegia, cu vîrste cuprinse între 15 și 35 de ani, care provin din familii somaleze, au șanse  de 4,6 ori mai mari să fi comis o infracțiune violentă. Bărbații din aceeași grupă de vîrstă cu origini irakiene au de patru ori mai multe șanse să fi comis o crimă violentă, în timp ce același model este observat și în cazul norvegienilor care provin din familii  de marocani (3,2), de turci (2,8) și pakistanezi (2,4). Un politician conservator susține că aceste date indică un lucru clar: acela că integrarea migranților eșuează, iar Guvernul trebuie să ia în serios această situații.

Trump le cere ”idioţilor” de la Fed ”să aducă dobînzile la ZERO, sau chiar sub”

Rezerva Federală a SUA (Fed) şi şeful acesteia, Jerome Powell, au fost Miercuri din nou ţinta unor tweet-uri devastatoare ale Preşedintelui Donald Trump, care i-a calificat drept ”idioţi” pentru că nu reduc la zero rata dobînzii de referinţă, cum procedează Banca Centrală Europeană, scrie AFP, potrivit agerpres.

”Rezerva Federală ar trebui să aducă dobînzile la ZERO, sau chiar sub (zero), şi atunci noi am putea începe să ne refinanţăm datoria”, a menţionat Trump într-unul din mesajele sale matinale pe Twitter. ”Statele Unite trebuie să plătească mereu dobînda cea mai mică. Fără inflaţie! Naivitatea lui Jay Powell şi a Rezervei federale nu ne permit să facem ceea ce fac alţii”, a adăugat liderul de la Casa Albă în acelaşi mesaj, în care s-a adresat responsabililor Fed cu termenul de ”idioţi”.

Nu este pentru prima dată cînd el critică Rezerva Federală, dar mesajele sale anterioare la adresa acestei instituţii, deşi foarte dure, nu au conţinut pînă acum astfel de invective.

Liderul Nord-coreean a asistat la testarea unui ”lansator multiplu de rachete de calibru foarte mare”

Liderul Nord-coreean Kim Jong Un a asistat Marți la testarea unui „lansator multiplu de rachete de calibru foarte mare”, a transmis agenția oficială de presă de la Phenian, KCNA, potrivit presei internaționale, citată de mediafax.

Potrivit KCNA, liderul Nord-coreean „a dat instrucțiuni pentru testarea, din nou, a lansatorului multiplu de rachete de calibru foarte mare”, relatează agențiile de știri Yonhap și Tass. Kim Jong Un a afirmat că testul a oferit oportunitatea de a testa modul de operare, caracteristicile traiectoriei și precizia sistemului.

Coreea de Nord a lansat Marți dimineață două proiectile neidentificate din provincia Pyongan de Sud, a informat Armata Sud-coreeană.

Ultimul test a fost efectuat la scurt timp după ce Coreea de Nord a semnalat că este dispusă să reia discuțiile cu Statele Unite pe tema programului nucleare.

Nouă din zece europeni consideră schimbările climatice o problemă majoră

O majoritate covîrşitoare a europenilor este îngrijorată în legătură cu schimbărileclimatice, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat Miercuri, relatează dpa, potrivit agerpres.

Nouăzeci şi trei la sută dintre cei chestionaţi au declarat că schimbările climatice reprezintă o problemă majoră, cel mai mare procent înregistrat de la primul sondaj realizat în 2011. Un număr tot mai mare de europeni (79%) consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă ”foarte serioasă” mai degrabă decît o problemă ”destul de serioasă”, în creştere faţă de 68% în 2011. Uniunea Europeană, cu o populaţie de 513 milioane de locuitori, este responsabilă pentru aproximativ 9% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, conform Comisiei Europene.

Executivul UE a cerut statelor membre să ajungă la orizontul anului 2050 la neutralitate de carbon, adică să ajungă pînă atunci la zero emisii de gaze cu efect de seră, însă patru dintre cele 28 de state ale UE, între care Polonia, nu şi-au dat acordul.

92% dintre cei peste 27.500 de respondenţi au declarat că sprijină atingerea neutralităţii din punct de vedere al emisiilor de carbon în cadrul blocului comunitar. În fiecare stat membru al UE, mai mult de opt din 10 respondenţi au fost de acord cu acest obiectiv.

Iranul intenţionează să menţină interdicţia asupra prezenţei femeilor la evenimentele sportive pe stadioane

Iranul intenţionează să interzică în continuare accesul femeilor la evenimentele sportive pe stadioane în pofida unui protest la nivel naţional, a declarat Miercuri un oficial guvernamental, relatează dpa, potrivit agerpres. ”În condiţiile actuale, prezenţa femeilor pe stadioane nu este recomandată”, a declarat Mahmoud Vaezi, şeful de Cabinet al Preşedintelui iranian, pentru agenţia de ştiri Mehr.

În Iran, femeilor le este interzis să participe la meciurile de fotbal de pe stadioane de patru decenii. O femeie s-a sinucis, dîndu-şi foc, în semn de protest la începutul acestei săptămîni, declanşînd un val de proteste în ţară.

Vaezi a declarat că, în timp ce Guvernul nu are obiecţii în principiu, ”cerinţele morale” trebuie respectate. Fanii bărbaţi continuă să rostească ”insulte vulgare” pe stadioane şi o astfel de atmosferă nu este potrivită pentru femeile islamice, a declarat Mahmoud Vaezi.

Femeia care s-a sinucis a vrut să urmărească un meci al clubului ei de fotbal preferat, Esteghlal Teheran. A încercat să intre pe stadion deghizată în bărbat, dar a fost arestată şi condamnată apoi la şase luni de închisoare pentru că a insultat un oficial. În semn de protest faţă de condamnare, tînăra de 30 de ani şi-a dat foc. Moartea femeii a condus la proteste pe reţelele sociale împotriva Poliţiei şi a sistemului judiciar din Iran. Căpitanul echipei naţionale de fotbal iraniene, Masoud Shojaei, a vorbit despre o ”ruşine”. La rîndul său, jucătorul Ashkan Dejagah le-a cerut celor responsabili să-şi regîndească poziţia: ”Cînd vă veţi opri în cele din urmă cu astfel de lucruri? Totul are o limită”, a scris el pe Twitter.