REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (1 Decembrie 2020)

Italia va interzice petrecerile în aer liber în noaptea de Revelion

Italienii nu vor putea sărbători în stradă Anul Nou, a avertizat un ministru din Guvernul de la Roma, care a exclus posibilitatea adoptării unor excepţii de la interdicţia ce vizează deplasările pentru data de 31 Decembrie, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Dacă vom decide că oamenii nu vor putea să rămînă în exterior dincolo de o anumită oră, atunci cu toţii vom trebui să ne întoarcem la casele noastre, indiferent de lucrurile pe care le-am avea de făcut”, a declarat ministrul pentru Afaceri Regionale, Francesco Boccia, pentru televiziunea publică italiană (RAI). „Cît despre petrecerile de Revelion? Vom sărbători acasă”, a adăugat el. Guvernul condus de prim-ministrul Giuseppe Conte va avea de luat o decizie dificilă în această săptămînă în privinţa gradului în care restricţiile impuse pentru a limita răspîndirea noului coronavirus vor putea fi relaxate înainte de sezonul sărbătorilor de Iarnă.

Ministrul Francesco Boccia ar fi folosit în faţa colegilor săi din Guvern expresia „peste cadavrul meu” atunci cînd a fost discutată opţiunea de a împinge limita orară (ora locală 22:00) a actualei interdicţii de circulaţie în Italia pînă la o oră mai tîrzie. „Da, este ceea ce cred eu”, a confirmat el această informaţie pentru postul RAI. Guvernul italian va anunţa noi măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus cel mai tîrziu pînă Joi, data la care vor expira actualele restricţii. Directorul Asociaţiei naţionale a medicilor din Italia (FNOMCeO), Filippo Anelli, s-a declarat împotriva unei relaxări de tip „libertate pentru toţi” şi a spus că restricţiile ar trebui să fie menţinute pentru a evita apariţia unui nou val de infectări cu SARS-CoV-2.

Românce exploatate sexual în Anglia pe timp de pandemie

Poliţia britanică a descoperit opt românce – care purtau ”scuturi faciale” şi măşti – într-o descindere într-un bordel în Sud-Estul Angliei, pe ai cărui pereţi erau expuse fişe de sănătate şi certificate de securitate ovid-19, o pandemie care pare să uşureze activitatea traficanţilor sexuali, care pot obţine un profit de un milion de lire sterline (1,1 milioane de euro) pe an într-un bordel, relatează The Guardian.

Operaţiunea a avut loc în urmă cu trei săptămîni, în baza unui ”pont”. Potrivit investigaţiei Poliţiei, bordelul şi femeile dinăuntru se aflau sub controlul unei grupări infracţionale care deţinea cel puţin alte trei bordeluri în care exploata românce. Conform unor estimări, numai unul dintre cele trei bordeluri a adus un profit anual de un milion de lire sterline.

”Majoritatea muncii sexuale în Regatul Unit are loc independent şi consensual, însă în infracţionalitate există un model agil, extraordinar de eficient, care a transformat Marea Britanie în principala destinaţie a traficanţilor şi proxeneţilor care aduc femei din Europa de Est, mai ales din România”, declară Cristina Huddleston, şefa Operaţiunilor europene la Asociația caritativă şi anti-trafic Justice and Care, pentru The Guardian. ”Banii care se cîştigă din exploatarea sexuală provin din această lume, din droguri şi arme de foc, fraude ale identităţii şi spălare de bani, care au loc în paralel”, precizează ea. Huddleston gestionează o reţea de ”navigatori” ai victimelor care ajută Poliţia la identificarea victimelor exploatării.

Dovedind eficiență, vaccinul de la Moderna aşteaptă autorizație de la Agenţia Europeană pentru Medicamente

Compania americană Moderna a anunţat că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atît la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, precum şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), informează Agepres.

Cu două săptămîni în urmă, vaccinul anti-COVID-19 al celor de la compania americană Moderna era declarat eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare. Nici o formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi. Reprezentanţii companiei Moderna au anunţat că au iniţiat deja procesele ce vizează analizarea vaccinului său de către EMA, dar şi demersurile pe lîngă autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Canada, Elveţia, Marea Britanie, Israel şi Singapore, cu scopul de a accelera astfel procedurile de autorizare. Totodată, Moderna a publicat rezultatele studiului său clinic de fază 3 COVE, realizat pe 30.000 de participanţi, care arată că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,1% în prevenirea infectării cu COVID-19.

Prin demersul său, Moderna va deveni prima companie farmaceutică din lume care depune în mod oficial o cerere de autorizare a unui vaccin anti-COVID-19 în cadrul UE. Săptămîna trecută, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că UE a semnat un contract cu compania Moderna pentru a achiziţiona pînă la 160 de milioane de doze de vaccin. Reprezentanţii companiei Moderna consideră că acest vaccin ar putea fi livrat către UE cel mai devreme în luna Decembrie, dacă va fi aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Începînd de astăzi, Bulgaria își închide granițele pentru cei din afara UE

Bulgaria își închide granițele pentru cetățenii din afara UE, cu excepția unor state care au fost anunțate separat pe o listă. Măsura intră în vigoare pe 1 Decembrie și va dura pînă pe 31 Ianuarie 2021, scrie Sofia Globe.

Fac excepție de la restricția de intrare în Bulgaria: cetățenii bulgari, cetățenii statelor UE și ai Spațiului Schengen, cetățenii din Marea Britanie, persoanele care au rezidență permanentă în Bulgaria sau stele UE. Pe lîngă aceștia, mai sunt exceptați de la restricția de intrare în Bulgaria cetățenii care vin din următoarele țări: Australia, Canada, Noua Zeelandă, Japinia, Coreea de Sud, Tailanda, Israel, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Tunisia, Rwanda, Uruguai, Georgia, Ucraina, Belarus, Moldova, Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia-Herzegovina și Muntenegru. 

În afară de excepții pe bază de cetățenie, mai sunt excepții pe baza profesională: medici, oameni de știință, lucrători sociali, muncitori sezonieri în agricultură sau turism, oficiali de stat etc. Dacă vin din țările exceptate, persoanele cu drept de intrare în Bulgaria nu trebuie să prezinte un test PCR negativ. În schimb, dacă vin din țări pe lista celor interzise, persoanele cu drept de a intra în Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR făcut cu maximum 72 de ore înainte. 

Cei care nu se vaccinează anti-Covid au interdicție de călătorie în Italia

Toți italienii care se vor vaccina anti-Covid vor fi înregistrați și vor avea permise care ar putea fi necesare pentru călătorii atît în țară, cît și peste hotare.

Planul strategic pentru vaccinarea anti-Covid, care va fi prezentat Miercuri în Parlament de către ministrul Sănătății Roberto Speranza, include și o secțiune referitoare la permisul care le oferă italienilor posibilitatea de a călători dintr-o regiune în alta și peste hotare, permis care se va elibera după vaccinare, potrivit Il Giornale. Guvernul italian speră să se poată vaccina cît mai mulți oameni, într-un timp foarte scurt, începînd cu luna Ianuarie. Planul strategic prevede că primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sistemul de sănătate, apoi angajații din azilurile de bătrîni. Campania va continua cu vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani, apoi a celor peste 75 și se va continua apoi cu grupele de vîrstă din ce în ce mai mici. În același timp, vor fi vaccinați și tineri, care, însă, suferă de afecțiuni care îi fac vulnerabili în fața virusului.

Cancelarul german se opune intenției landurilor care vor să deschide hotelurile de Crăciun

Cancelarul Angela Merkel s-a arătat împotriva planurilor unor Guverne regionale din Germania de a lăsa hotelurile deschise de Crăciun, avertizînd că există riscul ca pandemia de Covid-19 să se înrăutățească, notează Reuters. Rata de infectare în mai multe landuri din Germania a crescut semnificativ în ultimele șapte zile, în ciuda carantinei parțiale introduse la începutul lunii Noiembrie, cu scopul precis de a controla răspîndirea virusului.

Săptămîna trecută, Merkel și premierii de stat au convenit ca anumite măsuri să fie relaxate înainte de sărbătorile de Iarnă. Însă, într-o conferință video a conducerii partidului conservator care a avut loc Luni, cancelarul german a spus că nu poate înțelege planurile unor state din Nord și Vest, unde epidemia este mai puțin severă, de a permite hotelurilor să se deschidă pentru ca familiile care locuiesc în zone îndepărtate să se reunească. 

Participanții la întîlnire au declarat pentru Reuters că Merkel vede acest aspect ca fiind deosebit de riscant în ceea ce privește creșterea numărului de infecții pe tot teritoriul Germaniei. În ciuda părerii pe care o emite cancelarul Angela Merkel, liderii regionali au ultimul cuvînt cu privire la ceea ce se întîmplă în landurile din structura federală a Germaniei.

Elvețienii au respins prin referendum impunerea unor noi obligații în materie de drepturi și mediu

Elveţienii au respins Duminică o iniţiativă care dorea să impună companiilor obligaţii legale mai stricte în ceea ce privește respectarea drepturilor omului şi a normelor de mediu, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit institutului de sondaje gfs.bern, aşa-numita inițiativă privind „multinaţionalele responsabile” a fost respinsă de cel puţin 14 din cele 26 de cantoane elveţiene, chiar dacă rezultatul se anunţă strîns la nivel de voturi ale alegătorilor. Or, pentru a fi adoptat, un text trebuie aprobat atît de o majoritate de alegători, cît şi de cantoane. Acest text prevedea obligarea companiilor elveţiene să asigure respectarea drepturilor omului şi a normelor de mediu în activităţile lor în străinătate, în cele ale furnizorilor lor sau ale partenerilor lor comerciali. Un „da” la referendum ar fi făcut posibilă tragerea la răspundere a companiilor, în faţa instanţelor din Elveţia, pentru eventualele încălcări ale normelor.

Elveţienii au respins, de asemenea, într-un alt vot, o iniţiativă care urmărea să interzică Băncii lor Centrale şi fondurilor de pensii să contribuie la finanţarea producătorilor de materiale de război prin intermediul plasamentelor lor. Potrivit estimărilor gfs.bern, această iniţiativă ar fi fost respinsă de 58% din populaţie, precum şi de majoritatea cantoanelor. 

Un sfert dintre britanici nu mai fac duș zilnic din pricina pandemiei

Numărul infectărilor cu coronavirus a scăzut cu aproape o treime în Anglia, după impunerea carantinei, arată un studiu. Cercetătorii estimează că rata de reproducere a virusului a scăzut sub 1, adică, în medie, o persoană infectată transmite virusul către mai puțin de o altă persoană.

Înainte de 5 Noiembrie, cînd a fost declarat lockdown-ul, numărul îmbolnăvirilor era dublu la fiecare 9 zile. Statul aproape în permanență în casă le-a schimbat britanicilor obiceiurile. Potrivit unui sondaj, un sfert dintre ei admit că nu mai fac duș zilnic sau că nu mai folosesc deodorant. 61% dintre cei care acum lucrează de acasă spun că nu se mai îmbracă în costum, iar 35% dintre britanici recunosc că stau toată ziua în pijamale.

Potrivit Financial Times, UE propune o nouă alianţă post-Trump cu SUA în faţa provocărilor Chinei

Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China, a scris Financial Times citînd dintr-un proiect de plan european, informează Reuters.

Planul propune reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA pe fronturi comune, în dosare ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de COVID-19, scrie FT. Relaţiile dintre SUA şi UE au fost tensionate sub Preşedintele Donald Trump. Liderii UE şi majoritatea statelor membre l-au felicitat pe Preşedintele ales al SUA, Joe Biden. "În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda", citează FT din proiectul acestui plan european.

Documentul, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 Decembrie), propunea lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE - SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor. La începutul lunii Noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de pînă la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral în perioada Administraţie Joe Biden, scrie Agerpres.

Trump a irosit 3 milioane de dolari aducîndu-i lui Joe Biden 87 de voturi în plus în Wisconsin

Renumărarea voturilor, cerută de Donald Trump, în principalele două comitate din Wisconsin, stat-cheie în alegerile prezidenţiale SUA 2020, l-a reconfirmat pe Joe Biden drept cîştigător, cu peste 20.000 de voturi în faţa lui Trump, informează Agerpres. Trump a cheltuit 3 milioane de dolari pentru finanţarea procesului de renumărare, în urma căruia Biden a cîştigat un plus de 87 de voturi, comparativ cu prima numărătoare.

Renumărarea voturilor s-a încheiat Duminică în comitatul Dane, la cîteva zile după cea din Milwaukee. Fiecare renumărare a voturilor a produs puţine schimbări în defalcarea finală a celor peste 800.000 de voturi exprimate în acest stat. În final, avantajul lui Biden asupra lui Trump în Wisconsin a crescut cu 87 de voturi. Potrivit legii din Wisconsin, Donald Trump a trebuit să achite factura pentru renumărarea parţială, echipa sa de campanie plătind 3 milioane de dolari pentru aceasta.

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06