PRIMUL FORUM AL ÎNTREPRINDERILOR ITALIENE ŞI MOLDO-ITALIENE

Va aduce mai multe beneficii pentru ambele ţări

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă a participat, pe 22 mai, la inaugurarea lucrărilor primului Forum al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

În cadrul evenimentului, Enrico Nunziata, Ambasadorul Italiei la Chişinău, a menţionat că organizarea acestui Forum va aduce mai multe beneficii pentru cele două ţări. Oficialul a subliniat interesul oamenilor de afaceri italieni de a investi în economia Republicii Moldova şi contribuţia acestui factor în dezvoltarea ţării noastre. ”Sînt convins că relaţiile economice dintre Italia şi Republica Moldova, graţie afinităţilor culturale şi îndeosebi lingvistice, au o perspectivă mare. Investiţiile pe care le face Italia în Republica Moldova reprezintă o contribuţie pentru dezvoltarea economică, dar şi în procesul de integrare europeană”, a subliniat Enrico Nunziata.

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă a salutat organizarea primului Forum al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din R. Moldova, menţionînd că aceasta ar trebui să aibă continuitate. ”Republica Moldova dispune de anumite avantaje. Zona de comerţ liber pe care o avem cu Comunitatea Statelor Independente şi faptul că sîntem pe ultima sută de metri în finalizarea procesului de negociere asupra Acordului de Liber Schimb şi, în perspectivă, crearea unui spaţiu economic comun cu Uniunea Europeană, oferă ţării noastre o atractivitate în plus. Aceasta înseamnă că orice marfă ce poate fi produsă la noi în ţară poate fi exportată în est, dar şi în vest”, a menţionat Prim-ministrul desemnat. Iurie Leancă a mai subliniat că pentru Guvernul Republicii Moldova este imperativă îmbunătăţirea climatului de afaceri pentru atragerea noilor investiţii, inclusiv prin participarea cetăţenilor ţării noastre care muncesc peste hotare. ”Pentru noi, Italia este un partener firesc atît din punct de vedere politic, cît şi economic. Cele 600 de întreprinderi din ţara noastră cu participarea capitalului italian reprezintă un început bun, dar potenţialul nostru comun încă urmează să fie valorificat. Sînt încrezător că împreună vom reuşi”, a mai declarat Iurie Leancă.

Forumul întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova a fost organizat de Ambasada Italiei la Chişinău în parteneriat cu Camerele de Comerţ moldo-italiană, italo-moldovenescă şi Confindustria Moldova. În cadrul Forumului sînt organizate intervenţii specializate în domeniile fiscalităţii, serviciilor vamale, e-serviciilor Republicii Moldova.