PLDM, PDM SI PL AU CALIFICAT REZULTATELE ALEGERILOR LOCALE DREPT O VICTORIE A FORTELOR PRO-EUROPENE

Alegerile locale generale din ţară au fost cîştigate detaşat de partidele pro-europene. Declaraţii în acest sens au fost făcute pe 29 iunie de către liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal (PL).

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat că rezultatele alegerilor reprezintă „o victorie a Republicii Moldova obţinută în condiţii extrem de dificile, cum ar fi cazuri de violenţă, corupere şi propagandă din exterior”.

Liderul PD, Marian Lupu a opinat că „rezultatele obţinute de partidele pro-europene transmit un mesaj important şi anume că direcţia de dezvoltare europeană nu poate fi pusă în discuţie în Moldova”.

Şi liderul PL, Mihai Ghimpu s-a arătat convins că „acel curs european pe care şi l-a asumat în 2009 va continua”.

Cei trei lideri l-au felicitat pe învingătorul turului doi de scrutin în capitală, Dorin Chirtoacă. La rîndul său, Chirtoacă a declarat că „speranţa care a fost redată ieri moldovenilor de a continua integrarea europeană va fi îndreptăţită, materializată şi dusă pînă la un rezultat ferm”.

Pe 29 iunie s-a întrunit Consiliul Alianţei pentru Moldova Europeană (AME). În acest context, Vlad Filat i-a lansat în mod public o invitaţie lui Mihai Ghimpu de a accepta demararea cît mai rapidă a negocierilor privind formarea unui nou guvern.

În urma scrutinului de ieri, liberalul Dorin Chirtoacă, a obţinut al treilea mandat pentru funcţia de primar al capitalei, după ce a acumulat 53,54% din voturi, pe cînd socialista Zinaida Greceanîi a obţinut 46,46%. Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că nu recunoaşte aceste alegeri şi le va contesta.