Plahotniuc, Platon si Usatii, expusi masurii de arest preventiv in contumacie, sunt urmariti international de Federatia Rusa in dosarul „Laundromat”

În Federația Rusă, a fost finalizată ancheta în dosarul penal pe cauza retragerii a peste 500 de miliarde de ruble din Rusia prin intermediul unei bănci din Republica Moldova. Dosarul, cu documentele și probele anexate, urmează să fie transmis în judecată. Anunțul a fost făcut de către Irina Volk, reprezentanta MAI rus. În consecință, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost dați în urmărire internațională.

”Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a încheiat ancheta unui dosar penal intentat împotriva a 8 membri ai lumii criminale internaționale. Aceștia sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale”, a declarat Volk.

Conform sursei citate, în cadrul anchetei preliminare s-a stabilit că, în intervalul dintre  Iunie 2013 și sfîrșitul anului 2014, proprietarul băncii BC Moldindconbank S.A., Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc și cu Alexander Korkin, care are legături comerciale în sectorul bancar, au conceput un sistem de retragere a fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

Pentru a le reuși schema de fraudă financiar-bancară, au atras un nativ pe nume Renato Usatîi, care avea conexiuni și resurse financiare și politice importante în Republica Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea infracțiunii, șefii trezoreriei băncilor Rinat Yusupov și Venera Sharipov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomov. Aceștia, în cooperare cu directorul trezoreriei „BC Moldindconbank SA” Elena Platon, utilizînd documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic a sute de milioane de dolari și de euro în conturile bancare ale unui nerezident, „BC Moldindconbank SA”, a spus reprezentanta MAI din Rusia.

Plahotniuc, Platon și Usatîi au fost incluși pe lista celor dați în urmărire internațională. Ceilalți au fost acuzați de constituirea, conducerea și complicitatea cu lumea criminală internațională, precum și de comiterea de tranzacții valutare ilegale.

„Tuturor le-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest în contumacie”, a spus Volk.